Kulturkullan

Vecka 44

* Läser: Binas historia av Maja Lunde. Jag har lite svårt att hålla isär tre olika historier men annars är den bra. 
 
Binas historia (pocket)
https://www.bokus.com/bok/9789127153578/binas-historia/
 
* Lyssnar på: Splitter vol.1 med Tomas Andersson Wij på Tidal. Album från 2019. Nyinspelningar av låtar han skrivit till andra. Jättebra, tycker jag. 
 
* Veckans klipp: reporter blir attackerad av lemurer
https://www.youtube.com/watch?v=sun1x0ANt-Y
 
* Veckans händelse: höstlov

Kvällspromenad

Idag hann jag inte ut på promenad förrän tio över fyra och det är sent när solen går ned halv fem. Synd att de inte har tagit beslut om att ta bort ändringen till vintertid, men det kanske är sommartiden de tar bort i så fall. 
 
 
 
 
 
 
Är det ett halloweenpynt?
 
Nej, det är en vanlig ungdom på höstlov. 
 
Ur dagboken 921031: Vi gick ut och gick till minnesmonumentet. Det verkade tråkigt på Sindrabaer fast det var hippiekväll. Vi gick inte in. 
 
(Jag och den amerikanska utbytesstudenten på Island gick inte på puben fast det var lördag.)
 

Fårklippning

Idag har vi klippt två får. 
 
Det låter konstigt att klippa dem på hösten men de har fruktansvärt mycket ull! 
 
Vi låter ganska mycket ull vara kvar så de kommer att vara tillräckligt varma i vinter. 
 
De vill verkligen inte vara med om detta så man får fånga dem och sätta fast dem. 
 
Ur dagboken 921030: Åkte till en annan utbytesstudent. Vi var tio utlänningar. Gick ut på stan. 

Irländsk oktoberfest

Igår var vi på irländsk oktoberfest på Gästgivaregården. Det passade bättre för mig än vanlig oktoberfest eftersom jag inte dricker öl. 
 
Vårt sällskap på sju personer fick ett eget litet rum och trubaduren kom in och sjöng ett par låtar för oss. Irländsk musik faller mig mycket bättre i smaken än tysk umpabumpa så det passade också bra. 
 
Det kändes lite konstigt att inte sitta i samma rum som underhållningen men de som satt där sa att det var för högt ljud så att man inte kunde prata, så då hade vi det bättre. 
 
Ur dagboken 921029: Jag trodde att vi skulle åka bil men vi flög till Akureyri. Det tog ungefär en halvtimme. 

Dubletter

Jag pratade med vår skolsköterska om denna skylt utanför en handikapptoalett på skolan.
 
Hon berättade att de brukar vara flera personer inne på toan och släpa in stolar, hoppas att de lämnar toastolen... (Jag ville inte säga till henne att det är felstavat.) 
 
Jag parkerade min cykel bredvid en likadan utanför ICA, det är inte ofta man ser de här lila Skeppshultscyklarna. Ägaren har gjort som jag och kör med kabellås. 
 
Det här såg också roligt ut, med två röda rullatorer. Undrar om ägarna tillsammans har lämnat dem utanför affären och gått in. 
 
Ur dagboken 921028: Data-Tjörvi äger de fyra hästarna som nästan befinner sig på skolgården. Gick till apoteket, kaupfélagid och Blómaland (där jag köpte en blomma till mamma som fyller 40 på fredag) och pratade isländska på alla ställen. Jag är mycket stolt. 

Cykelsadlar

Jag hatar blöta cykelsadlar! Jag brukar hänga en plastpåse under sadeln men en dag när jag skulle hem från jobbet var den stulen! 
 
Det här är en skön, mjuk sadel. Vad ledsen jag blev när cykeln nästan genast trillade omkull på skolgården och trasslade in sig i en annan cykel så att sadeln gick sönder! 
 
Det här är också en i och för sig mjuk och skön sadel, men VARFÖR syr man sömmar på det här sättet? När det regnar blir sadeln blöt och torkar inte på evigheter och när man sätter sig sipprar det ut vatten hur mycket man än har torkat... 
 
Varför har jag två cyklar? (Jag har tre, men en är i stugan.) Alla mina cyklar är gamla och trögtrampade så jag kanske snart måste köpa en ny. Då kanske jag kan skrota någon. Jag cyklar varje dag så jag måste ha en cykel som fungerar. 
 
Ur dagboken 921027: Det var meningen att vi skulle springa 2,5 km men vi var inte utrustade för det så vi gick. Zophonias var söt i sitt pannband. 
 
(Zophonias var rektor på skolan jag gick på på Island.)

26-årsdag

Idag är det 26 år sedan jag hittade maken på en nattklubb i Härnösand. 
 
Jag var och  hälsade på en kompis där och hade inte tänkt träffa någon kille eftersom Härnösand ligger långt bort, men jag hade inget att förlora och kände att jag var tvungen att be killen med de snälla ögonen om en dans. 
 
Ur dagboken 921026: Låg och sov den första håltimmen som var timme två. Jag förstår inte att man kan vara så trött att man kan ligga och sova i skolan. 

Kungshögsskolan

Idag gick jag till Kungshögsskolan och hälsade på en kompis på biblioteket där. 
 
Det är en skola med mycket färg. De har fina skåp med utställningar av eleverna. 
 
Det finns även sköna "fönster" att sitta i. 
 
Huvudentrén är helt hysteriskt grön, det är roligt! En annan rolig sak är att det är Liljewall arkiteketer som ritat skolan och min svägerska jobbar hos dem på Stockholmskontoret. 
 
Ur dagboken 921025: Idag år vi fårskallar. En del gick att äta men pappa åt allt utom öronen och pupillerna. Han åt resten av ögonen! 

Kulturkullan

Vecka 43
 
* Läser: Binas historia av Maja Lunde. Jag tyckte mycket om hennes roman Blå och har hört att hennes debut är ännu bättre. 

Binas historia (pocket)
https://www.bokus.com/bok/9789127153578/binas-historia/
 
* Lyssnar på: På svenska med Albin Lee Meldau på Spotify. Album från 2020. Jag såg honom på Så mycket bättre igår och ville höra mer. Han har en fin röst. 
 
* Veckans klipp: surikatbebisar
https://www.youtube.com/watch?v=2XN-u0fsSLw
 
* Veckans händelse: Irländsk oktoberfest på Gästgivaregården i Ljungby på fredag kl.18.
https://www.facebook.com/events/1289069358498603
 
Ur dagboken 921024: Gick till Tammy och såg Kindergarden cop. Hon ville inte gå ut så jag gick själv. Pratade med lite folk och smet in på hotellet kvart över två när några andra gick in.

Åminne julmarknad

Idag var jag på Åminne bruk på årets förta julmarknad. Det är jättetidigt men en mysig marknad som jag gärna går på. 
 
Bruket har gamla fina lokaler. 
 
Jag fastnade lite i fårhörnan men köpte inget. 
 
Det kändes som om det var mycket människor men inte lika många utställare som vanligt. 
 
Högt i tak men väninnan var besviken på att det inte var så mycket julsaker. 
 
Vi tyckte även att det var lite ledsna julbockar men det var ändå en trevlig utlfykt. Jag köpte lite julklappar och provsmakade fudge och är nöjd. 
 
Ur dagboken 921023: Vi åkte till slakteriet och köpte slátur, fårinälvor. Jag har hjälpt till att sy korvskinn av fårmagar. 

Nytt hönshus

Idag flyttade vi in hönsen från deras sommarboende till ladugården. 
 
Det är för kallt och lerigt ute nu men på sommaren gillar de sin hönsgård. 
 
Maken har tagit hem en skyddsbur från en robot. 
 
Tuppen har mycket att tänka på. 
 
Nu får de torrt och varmare i vinter. 
 
Ur dagdboken 921022: Jag gick till videorummet på en håltimme. Där satt Valdi och en kille till och tittade på Flugan 2. Den var skitäcklig. 

Om nya hus

De bygger en massa nya hus här som jag har skrivit om tidigare. 
 
Det är intressant att se dem växa fram men här tycker jag att det är tråkigt att de bygger tre nya hus, varav ett ska bli åtta våningar, bredvid fina Sagomuseet. 
 
Mittemot ligger Gamla torg. 
 
Ibland funkar det att blanda gammalt och nytt men här tycker jag inte att det passar. 
 
Ett av stans finaste hur är till salu. Det är lägenheter och några av skolans hockeyelever har bott här. Undrar varför, om skolan har haft något bra avtal, annars ser det ju superlyxigt ut för studenter. 
 
Ur dagboken 921021: Valdi ritade vansinnigt perversa saker på vita tavlan och skrev "Robert och hans fru" över. Robert sa inget utan suddade bara bort det när han skulle skriva nåt. 

Höstdag

Idag var jag med om mina första minusgrader för säsongen, det var minus tre när jag kom ut. 
 
Då blev det skinnrock, sjal, stövlar och vantar. 
 
Jag tog en promenad på eftermiddagen. 
 
Det var ett vackert ljus på kvällen (vid femtiden). 
 
Ur dagboken 921020: Tammy och jag kom på att vi behövde varsin bulle. De har suveräna jättestora chokladbullar för bara 60 kr. 
 
(Det låg ett café nära skolan och 60 isländska är ca 6 svenska kronor.)

Lekplatser

De bygger en ny lekplats här i samarbete med Sagomuseet. 
 
Det här är en gloso, ett småländskt väsen. Kul och ful, tycker jag, det blir nog bra för barnen. 
 
På rastplatsen Laganland har de ett groteskt busland i gul plast, men barnen verkar gilla det också för det var höga och glada skrik. 
 
Lek och lek men här är jag på min crosstrainer som jag har tänkt använda nu när det blir mörkt och kallt på kvällarna. En kompis gav mig ett par korallrosa skor och sa att jag ju gillar färg, men just denna färg tycker jag är hemsk... Men det gör ju inget när skorna är sköna och jag bara har dem inomhus. 
 
Ur dagboken 921019: Tammy och jag gick till Kaupfélagid och jag köpte 30 kuvert för 90 kr. Det är svinbilligt. Jag var stolt att jag kunde säga på isländska: ég vil 30 umslag. 

Förlovningsdag

Idag är det 18 år sedan vi förlovade oss. 
 
Jag påminde inte maken utan gjorde det till en överraskning med rosor och god middag. 
 
Jag får dåligt samvete över vårt överflöd ibland och rensade ut sex jackor när jag fick veta att det bor några familjer från Ukraina utanför stan och de behöver vinterkläder. Svärmor undervisar de vuxna i svenska för de får inte gå på SFI. Lite märkligt är det att de inte hittar någon annan lärare än min 78-åriga svärmor från England, men det är visst svårt... 
 
Ur dagboken 921018: Mamma hjälpte mig med frågorna till idrotten. Tammy sa att vi skulle ha lämnat in skrivuppgifter fem gånger och det har vi inte gjort. 
 
(Det var inte lätt för mig och den amerikanska utbytesstudenten att lämna in uppgifter på isländska och jag tycker att vi borde ha sluppit det på idrott av alla ämnen.)

Kulturkullan

Vecka 42
 
* Läser: Testamente av Nina Wähä. Bra bok om svår uppväxt i Finland i en familj med många barn. 
 
Testamente (pocket)
https://www.bokus.com/bok/9789113093475/testamente/
 
* Lyssnar på: Kill ´em all med Metallica på Tidal. Album från 1983. Jag försöker lyssna på Metallicas första skiva där basisten Cliff Burton var med, nu när jag varit på Cliff Burtonmuseet, men det är hemskt jobbig musik... 
 
* Veckans klipp: Uggelmamma adopterar två uggelungar.
https://www.youtube.com/watch?v=3CghRBQB0J4
 
* Veckans händelse: Miriam Aida på Grand på torsdag kl.19. 
https://www.ljungby.se/sv/uppleva-och-gora/turism/evenemang/musikriket-miriam-aida/
 
Ur dagboken 921017: Firade pappa. Han fick en rakhyvel i äkta guld och på kortet stod det från Bergthora, Óli, Gisli och Ylva. 

Trevlig helg

Vi har haft vänner på besök från Varnhem i Västergötland. 
 
Ett par bekanta öppnade Cliff Burtonmuseet och hade en specialvisning för oss. Cliff var basist i Metallica och dog i en trafikolycka här 1986. 
 
Metallica spelar för hård musik för mig men det var häftigt att testa ett trumset som de använt och museet är intressant och även om man inte vill tjäna pengar på att någon har dött så har de gjort det fint, som en mötesplats för fansen. 
 
På rastplatsen Laganland där museet ligger har de även en älgpark. 
 
Vi hann även med att gå på teater; "Finska för invandrare" på Grand, testa nya restaurangen Laya kolgrill och äta fläskstek hos våra danska stuggrannar. Det var en väldigt trevlig helg! 
 
Ur dagboken 921016: Mamma sa att Ystad blivit lottade mot Höfn i basket. Om de spelar här måste jag kolla. Jag visste inte ens att vi har ett basketlag. 

Huskvarna folkets park

Huskvarna folkets park är ett mysigt ställe! 
 
Till höger ligger en teater som de använder på vintern också.
 
Man kan sitta inne på den gamla dansbanan och äta. 
 
Vi hade kul där på Viktor Leksell och Miriam Bryant. 
 
Ur dagboken 921015: Mamma ringde. Jag blev lite orolig att det hade hänt något för klockan var bio här och jag trodde att den var elva hemma. Men de har övergått till vintertid och hon ville bara prata. 

Om svärmor

Har vi fått ecstasy av svärmor? 
 
Det ska vara myggmedel tydligen. 
 
Hon har en mystisk installation på sin trappa, det är dahliaknölar. 
 
Ur dagboken 921014: Hittade två nya affärer, en med verktyg och en med möbler, men möbelaffären hade även vykort.

En fin katt

Idag fick jag träffa en kompis jättefina katt. 
 
Det är jag som klappat ränder i hans mjuka päls. 
 
Jag och väninnan gick långpromenad och jag hade visst lite bråttom men här har omsorgen gjort färgglatt pyssel. 
 
Ur dagboken 921012: Några killar tejpade ihop Margrét till ett paket. De är totalt vilda ibland. För det mesta är det eleverna som bor på skolan. 

Om vegetarisk mat

Jag förstår att vi måste minska ned på köttet och att det inte går att kompromissa med vegetarianer, men jag som inte tycker om grönsaker vill att det ska finnas ett val. 
 
När jag var på bokmässan i Göteborg och fick veta att all mat där var vegetarisk blev jag arg och gick därifrån när jag skulle äta. Visserligen åt jag en vegetarisk kantarelltoast på Steinbrenner & Nyberg, men det var ett val jag gjorde. 
 
Sedan fick jag veta att de hade ett pannkakscafé på mässan så då blev det pannkakor till efterätt. 
 
Det var trevligt dekorerat. 
 
Mest för barn kanske men de hade även vuxenpyntat med träd. 
 
Jag har varit på festivaler som jag också varit tvungen att lämna för att äta då de serverat vegetarisk/konstig mat som Vi som älskar 90-talet i Slottsskogen i Göteborg och Music and arts på Skeppsholmen i Stockholm. Jag tror inte att de vinner över människor till vegetariskt på det sättet. 
 
Ur dagboken 921012: Jag svarade i telefon vilket jag gör mycket sällan. Förvirrade en man genom att säga att min familj åkte bil. Mocktebil?
 
(Jag kunde inte säga på isländska att de åkt iväg med bil så jag pratade svenska.) 

Spöktåget

Ikväll var jag och såg Omständigheter på Bio Kontrast, en självbiografisk film baserad på en bok av Nobelpristagaren Annie Ernaux. Bra tajming! Filmen var bra men mycket obehaglig om en illegal abort i Frankrike 1963. 
 
De har redan halloweenpyntat på bion. 
 
Jag vet inte om de ska visa någon passande film, men de har ställt upp ett fint spöktåg i entrén. 
 
Ur dagboken 921011: Gick till puben. Sen till hotellet. Såg vansinnigt full matte-Oskar. Gick aldrig in utan stod utanför. 

Kulturkullan

Vecka 41
 
* Läser: Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali. Det här är en viktig ungdomsbok som grundar sig på författarens eget liv samt fakta och intervjuer om hedersproblematik. 
 
Vem har sagt något om kärlek? : att bryta sig fri från hedersförtryck (häftad)
https://www.bokus.com/bok/9789129726893/vem-har-sagt-nagot-om-karlek-att-bryta-sig-fri-fran-hedersfortryck/
 
* Lyssnar på Sweet to me med John Mitchell och Sofie Jonsson på Youtube. En ny singel från ett par som spelar trevlig folkmusik. Hon är från Dalarna och han från Skottland. 
 
* Veckans klipp: tröglori som vill bli kliad
https://www.youtube.com/watch?v=WoPEx9KzChI
 
* Veckans händelse: Finska för invandrare, teater på Grand i Ljungby på lördag kl.16. 
https://www.riksteatern.se/forestallningar/finska-for-invandrare/202210151600-102019G

Höns på hösten

Vi brukar släppa ut hönsen när vi är i stugan. 
 
Då sprätter de runt i trädgården. 
 
De smälter in bland höstlöven. (Nu ruggar de och är kala och fula på ryggen.)
 
Eftermiddagssolen var fin. 
 
Ur dagboken 921009: Fick tillbaka biologiprovet. Fick 6 av 10 i betyg. Det är väl fantastiskt? 
 
(Jag fick ha biologiboken med mig på provet men eftersom jag inte kunde isländska hjälpte det inte så mycket som man kan tro.)

Regnmoln

Idag var vi effektiva; vi körde till tippen och lämnade grenar, till Byggmax och köpte betong, till Slussen second hand och letade efter en lampa och till Jonas second hand där vi hittade en. 
 
Tyvärr hann maken inte ut till stugan med betongsäckarna innan det började regna så han fick snabbt blanda ihop betongen och använda den. 
 
Jag hann inte cykla hem från Ica innan det här regnet heller men det gjorde inte så mycket. 
 
Ur dagboken 921008: Vi spelade fotboll på idrotten och det var rätt tråkigt. Jag släppte in ett mål och gjorde mer skada än nytta. 

Ny klänning

Jag gick till Hållbar butik efter jobbet för jag hade sett en bild på instagram med en rolig klänning. 
 
Parkförvaltningen har gjort fina bollar. 
 
De har kommit en bit med huset mittemot Gamla torg där Hållbar butik ligger. 
 
I samma hus ligger Konstföreningen och de ställer ut tavlor av Per Ingemarsson, en bekant som målar färgglada fålgar. 
 
Den här klänningen var jag tvungen att köpa! Så sött med fåren på tyg som varit ett lakan. 
 
Ur dagboken 921007: Holmar gav mig kortet de tog under fårhuvet. 
 
(Nollningen på Island bestod bland annat av att man fick gå under en träställning med ett fårhuvud på.) 

Nobelpriset

Den franska författaren Annie Ernaux tilldelas årets Nobelpris i litteratur. 
 
Jag har inte läst henne men vi har tre av hennes böcker på skolbiblioteket och det är kul. 
 
Tornet på lasarettet har vackra löv nu. 
 
Ur dagboken 921006: På idrotten skulle vi välja mellan trampolin, höjdhopp och mattövningar. Pest och kolera och nåt mer. Jag valde trampolin som jag nu ska öva tre tisdagar till. 

Alex Schulman

Igår såg jag filmen Bränn alla mina brev som är baserad på en bok av Alex Schulman om hans morföräldrar. Jag tyckte att det var en jättebra, fin och sorglig film. 
 
Nu läser jag hans nya bok som är en roman, men med flera återkommande situationer som var med i filmen så det blir lite trassel i huvudet när jag ska hålla isär dem...
 
Jag läste nyligen en intervju med honom där han tycker att det är konstigt att folk inte fattar att han är en annan person än han var för femton år sedan när han var en elak bloggare. Jag tycker inte att det är konstigt för han har faktiskt genomgått en otrolig personlighetsförändring! Hans dåvarande fru Katrin Zytomierska är fortfarande osympatisk och har nyligen haft en stor fest med tema pimps and hoes där hennes barn kom utklädda till prostituerade... 
 
Idag har sotaren varit i stugan och jag har rensat spisen, för att han skulle komma fram, och lade allt på golvet i puben istället. 
 
Ur dagboken 921005: Jag hade ramlat ner från bussen så de trodde att jag skulle slå ihjäl mig. 

Höstens färger

Jag tycker inte om när det är grått och dimmigt. 
 
Men idag var det vackert att cykla in i dimman på väg till jobbet. 
 
På vägen hem hade det klarnat och då var det vackra höstfärger på de planterade träden, annars har vi dåligt med de finaste röda färgerna eftersom det inte är tillräckligt kallt här i söder. 
 
Ur dagboken 921004: Gick till monumentet över jag vet inte vad, campingplatsen och runt hela Höfn. På två ställen mötte jag barn som frågade om jag var utlänning. 

Jag idag

Jag tappade min klocka i golvet men det såg ut som att den klarade sig. 
 
Senare på dagen undrade jag vad som hänt med klockan sju...
 
Jag är grå och flätad, med en röd kofta så att jag inte försvinner helt. 
 
Ur dagboken 921003: Jag har en bula över ena ögat. Tammy berättade att hon och Gisli försökte släpa mig till vattnet. Jag föll och drog med mig dem i fallet. 
 

Kulturkullan

 
Vecka 40
 
* Läser: Litet land av Gael Faye. En fin liten roman om Gabriel som växer upp i Burundi med en fransk pappa och en rwandisk mamma. 
 
Litet land (e-bok)
https://www.bokus.com/bok/9789113087627/litet-land/
 
* Lyssnar på: Vi är på riktigt med Laleh och Darin på Tidal. Låt från 2022. Jag tycker om bådas röster men det är mest Laleh som hörs. 
 
* Veckans klipp: två hamstrar i ett hjul.
https://www.youtube.com/watch?v=1VuMdLm0ccU
 
* Veckans händelse: Kanelbullens dag på onsdag. 
 
Ur dagboken 921002: På kvällen åkte vi buss ut i ödemarken. De nya eleverna genomgick en gammal rit. Vi knuffades mellan de äldre, gick under ett fårhuvud och kysste nåns fot. 
 
 
 

Höstmarknad (igen)

Jag gör ett nytt försök med korten från igår som jag nu sparat på Capture i stället, där det är mer omständigt att spara och kopiera till bloggen. 
 
Det var höstmarknad på Stora torget igår. 
 
Tyvärr började det regna när jag kom dit efter jobbet. 
 
Men de här träden har fått vackra höstfärger i rusket. Jag tror att det är något slags körsbärsträd, de är ljuvligt rosa på våren. 
 
Ur dagboken 921001: Gick till Systemet. Malibu kostar 1240 och Bailey´s 1030. Köpte Bailey´s och de frågade inte efter leg. Jag är 21 nu. 
 
(Jag tror att det var halvlitersflaskor och 1000 isländska kr var ungefär 100 svenska.)

RSS 2.0