Kulturkullan

Vecka 18

* Läser: Har just läst ut Det andra målet av Jonas Karlsson. Det här var fascinerande! Jag brukar vara skeptisk mot när någon som är känd får göra något annat och tänka att det är typiskt att den där skådisen får släppa en skiva, det är ju bara för att han är känd. Sedan tänker jag ibland att den kan ju vara bra. Man har liksom mera att bevisa om man redan är känd. Det finns människor som är orättvist duktiga på flera saker. Jonas Karlsson är en av mina favoritskådespelare. Han har dessutom Sveriges charmigaste påsar under ögonen (förstaplatsen delad med Henrik Olsson som är programledare och pappa till Lotta Bromés barn). Kändispoäng förresten; en av min brors kompisar känner Jonas. Jag tycker det är lite fel att kalla det här för novellsamling för man måste läsa alla för att få ett sammanhang. Först när jag var inställd på noveller var jag inte så imponerad men efter ett tag märkte jag att de satt ihop på ett komplicerat vis och då blev det riktigt intressant. Slutet är helt otippat och häpnadsväckande fyndigt. Heja, Jonas! Skriv gärna flera böcker!

* Lyssnar på: Elin Peterson. Demo från 2007. Eller när den nu är inspelad. Skivan har sex spår. Fick den av en kompis i Stockholm som känner henne. Det var en kompensation för att hon inte kan komma på min valborgsfest. Hon har en ganska aggressiv stående inbjudan och jag tjatar på henne att hon inte har hälsat på mig sedan jag fyllde 25 och bodde i Göteborg. Den första jag kommer att tänka på att jämföra Elin med är Sophie Zelmani och det är sannerligen inte illa. Min kompis beskrivning är bra: "Skivan innehåller den overkligt duktiga Elin Peterson som väntar på skivkontrakt." Jag hoppas att hon får ett snart!

* Veckans citat: "Har ni tänkt på att man säger en massa konstiga saker? Som till exempel i och för sig? Vad ska det betyda? Det är ju bara fyra små ord. Man skulle lika gärna kunna säga att så och ju..."

Sagt av Adde Malmberg på föreställningen Big Comedy. Han var skitrolig. Det är svårt att citera ståupp eftersom det är så situationsbundet och bygger mycket på minspel och publikkontakt.

* Veckans händelse: Valborgsmässoafton. Vi har fest i Runkarp ikväll. Det ska bli spännande för jag vet fortfarande inte om vi blir 11 personer eller 22. Kul ska vi ha hur som helst.

Och därmed provbasta!

Vi har utlovat bastupremiär på Valborg, men igår provbastade vi med våra grannar. Tjejen är från Finland och var helt lyrisk. Bastun skulle få tio papegojor i hennes bok. Lite senare sa hon tio poäng av tio, vilket är mer lättbegripligt. I alla fall är det spejsigt med kanske tjugo diodlampor i taket. Man sitter och tittar ut på dammen och hör fåglarna kvittra. Grabbarna badade i dammen men det gjorde inte vi tjejer, nej.

Idag såg jag, genom fönstret, svärmors granne plötsligt komma gåendes genom  vår hage. Helt fräckt trampar han bara in utan att prata med oss. Jag vill inte ha honom där. Jag känner inte honom och vill inte känna honom. Han är så konstig. Han gick och ställde sig på vår brygga i dammen och när sambon gick och pratade med honom fick han inget vettigt svar på vad han gjorde där. Han sa att han skulle titta på fåren. Han har också får, men jag brukar inte gå in i deras hage. Gruff! Jag fick en läskig syn att han skulle komma och bada i vår bastu. Han får betala om jag ska se honom naken. Och han får betala om han får se mig naken...

Hel och nästan ren

Jag och en kompis diskuterade kontaktannonser. Ofta står det att man ska vara renlig eller något liknande. Vi undrar vad en människa som sätter in en sådan annons råkat ut för. Ett enkelt sätt att försöka göra ett gott intryck är att klä på sig lite fina kläder och piffa upp sig lite och det brukar man göra inför en träff. Om man har ett begränsat utrymme och betalar för hur många rader man skriver, eller hur det nu brukar vara, så tycker jag det är sorgligt om man måste ödsla dyra tecken på att någon ska vara ren. Det är inte det viktigaste för mig. Det är klart att man inte vill träffa någon snuskprick, men de sållar väl oftast ut sig själva? Hur ren ska man vara? Jag fick ett sms från sambon när han kommit hem efter en fylleresa: "hemma hel och nästan ren". Det kändes tryggt. Vet en kille som är hysteriskt renlig och duschar både före och efter det mesta. Och jag har kompisar som inte vet när man kan ses, för först måste de duscha. Vet inte riktigt vad detta duschande innebär men det kan ta flera timmar. Jag tycker alltså man ska vara måttlig med rengöringen. Om man är ute på landet kan man gå flera dagar utan att duscha eller byta kläder. Det spelar liksom ingen roll när man inte träffar någon. Det är väl lite där det ligger, olika renlighet för olika tillfällen. Jag har ett välutvecklat luktsinne och är mest känslig för lukt. Det gör mig inte så mycket med lite fläckar här och där, men när man luktar illa är det dags att göra något åt saken.

Möte i lustiga huset

Nu har vi haft husmöte igen. Det måste man ha ibland när man har en bostadsrättsförening. Ganska svårt är det att ha en förening när vi är så få i huset. Det ska vara minst tre personer i styrelsen; en ordförande, en kassör och en revisor. Vårt hus består av fyra lägenheter. I en bor en gammal tant i rullstol och hennes son som är över 60. I en bor en lastbilschaffis, i en bor vi två och i en bor en tjej som vi hyr ut till och hon får inte vara med i föreningen eftersom hon inte är delägare i huset. Den enda som kan klara av att göra något seriöst är min sambo... Jag har inga åsikter om ifall vi ska öka amorteringar eller lägga grus på parkeringen. Det blir alltså ganska märkliga husmöten här. Roligast var när han som bor hos mamman berättade om när han hade hål på en sprejburk för att han ville måla med pensel. Det är högt tryck i sprejburkar så när han satte en mejsel i den sprutade det över hela honom och sedan såg han metallisk ut... Min svägerska har sagt att han liknar Karlsson på taket och det ligger en del i det.

Big Comedy och naken kannibal

Igår var jag och en väninna i Växjö på Big Comedy, en föreställning med tio ståuppare. Jag kände igen Babben, Schyffert, Adde Malmberg, Lennie Norman, Batra och Härenstam, som var i stället för Glans. De fyra jag inte sett förut var också roliga. Det är så häftigt att sitta konstant flinande i två timmar! Så där så man får ont i bakhuvudet. Jag har inte gillat Malmberg och Norman förut. Minns när de var med i tidiga Släng dig i brunnen och Har du hört den förut? och mest var dryga. Men det kan ju ha varit tjugo år sedan. Nu för tiden trodde jag mest att Lennie pysslar med fåniga farser och billig buskis men här var han faktiskt riktigt rolig. Och Adde har gått från rödbrunhårig till grå men med sina långa ben och nästan lika långa ansikte för han tankarna till John Cleese. Babben är alltid härlig att se men det var lite trist att jag kände igen en del från förra gången jag såg henne. Schyffert har framför allt ett fantastiskt minspel och lyckades spontant plocka in en stackars man i publiken. Jag beundrar sådan snabb spontanhumor men ska påminna mig själv om att aldrig boka plats långt fram... Batra brukar jag inte gilla i fåniga Kvarteret Skatan men han var också kul. Han drev med sig själv som en skånsk indier. En riktigt rolig kväll alltså.

Såg världens konstigaste löpsedel igår: Naken kannibal gripen i Växjö. Jag har fortfarande inte fått reda på vad det var frågan om.

Sminkmannen

Edwin Johnsson från Ljungby har blivit utsedd till Skandinaviens skönaste person av TV-programmet 100 höjdare med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Jag har inte kunnat se galan eftersom jag inte har Femman, men har fått se programmet där han var med. Den så kallade sminkmannen började bejaka sin kvinnliga sida efter att ha hört på radio om metrosexuella män för tre år sedan. En kollega som såg galan tyckte att det var för mycket freakshow, men jag brukar tycka att det Filip och Fredrik gör är bra. Edwin är onekligen en av stans största original. Han kan vara hyfsat påfrestande som till exempel när han kom in under ett invigningstal på en vernissage och började prata högt (som han gör eftersom han hör dåligt) och när han jagar anställda på kommunhuset för att de ska köpa hans mystiska diktsamlingar... Jag har aldrig sett honom sminkad, men sambon har sett honom i en annan roll, där han kallas Texas, och kom inridande i stan iförd cowboykläder. Visst är det kul med annorlunda människor men i lagoma doser. Vi får se hur det blir med Edwin nu när han blivit känd. Det ryktas om att han ska uppträda under Ljungbydagarna.

Not ready to make nice

Inatt vaknade jag vid tretiden och var arg. Jag somnade ledsen och det hjälpte inte att sova på saken. Att vilja olika saker, del 972. Sambon sa surt att jag bara bokar in en massa roliga saker. En titt i min filofax denna vecka:
måndag: husmöte (inställt)
tisdag: biblioteksplan 15-17 (jobbet)
ölprovning och film med filmklubben 18.15 (ska inte gå)
onsdag: bibliotekspedagogik 15.30-17.30 (jobbet)
Big comedy, stand up i Växjö 21.00
torsdag: svärmor hem från England, vet inte om sambon/vi ska åka och hämta på Sturup
fredag: bowling och after work med jobbet 16.00 (skiter i det då)
lördag: Värnamo marknad, Togaparty, Atomic Swing (ska inte gå)
söndag: inget

Det enda roliga jag bokat in är alltså Big comedy och det var evigheter sedan jag köpte biljett. Så himla orättvis beskyllning!

Idag när jag cyklade genom stan såg jag att de öppnat glasskiosken på torget! Ironiskt nog kunde jag inte stanna eftersom jag hade glass i väskan. Hem och stoppa i frysen, åka ut och blejda = förtjäna glass. Hoppsan, vad jag har ätit konstigt idag förresten; klockan 9: Två mackor med leverpastej och te, klockan 12: en banan och te, klockan 13.30: fil och müsli med en banan och sylt, klockan 16: ett päron, klockan 18: tre kulor glass med kolasås. Får se om jag behöver äta mera idag. Känner mig fortfarande stinn efter glassen. De sa förresten att de haft öppet i tre veckor! Hur i all världen har det undgått mig?!

Jag har hittat det ultimata kulturhuset! Palladium i Växjö som jag var på i fredags; www.kulturhusetpalladium.se. Synd att vi inte har något liknande här i stan.

Sno nåt då!

Hade veckans telefonsamtal med mamma igår. Hon blev upprörd över mitt försök att tanka en redan fulltankad bil. Inte över det puckade i att göra en sådan sak, eftersom hon själv heller aldrig tankar och knappt kör ens, utan för att jag inte fick pengar tillbaka. "-Sno nåt då!" Hm,lite svårt att hitta något motsvarande 120 kronor inne på flashiga volvohallen, men en uppfriskande tanke...

Sedan gnällde hon över en uppgift hon fått i sin spanskakurs om att skriva aspekter på magisk realism. Det är en genre ingen av oss gillar och hon sa att hon kanske ska skriva om hur fånigt det är. Det enda som kan hända är att hon blir underkänd och det är inte hela världen eftersom det knappast stör hennes karriär. Nej, det gör ju inte det, hon är 63 och ser fram emot att pensioneras från sitt jobb som lärare i engelska och tyska och läser alltså denna spanska bara för att det är kul. Förutom när det handlar om magisk realism då. Samt att hon blir tokig på sin dator som vägrar skriva på spanska.

Vi har en kompis som är katastrofalt dålig på namn. Härom dagen hade han sagt något om "jamen, hon den där rödtotten och han..." "Menar du Ylva och Kalle?" frågade hans tjej då och det gjorde han. Vi har umgåtts flitigt med det här paret de senaste två åren, men jag kan inte låta bli att tycka att det var lite sött att han kallar mig rödtott, eller om det var rödtopp. Inte för att jag vill vara rödhårig, men jag är ju lite det i botten fast jag brukar blondspreja så det knappt syns.

Mera på namntemat: Sambon har lite problem med vad han heter ibland. Jag presenterade honom för en kille på puben i lördags. "Jonas, det här är Kalle." Då tog han honom i hand och sa "Karl-..., ja, Kalle." Han heter egentligen Karl-Henry men det säger aldrig jag. Själv brukar han presentera sig som Karl-Henry för det är ett namn man minns. Fast första gången vi träffades sa han att han hette Kalle. När jag tittade på hans körkort, för att se hur gammal han var, sa jag "Karl-Henry? Så heter man väl inte?". Jag var och hälsade på en kompis då och hon berättade för sin mamma att jag träffat en kille. När hon sa att han hette Kalle Pettersson trodde mamman att han ljugit för mig och hittat på ett anonymt namn. Kompisen sa att egentligen heter han Karl-Henry och då blev mamman tyst...

Kulturkullan

Vecka 17

* Läser: Och vem bryr sig... av Lynne Truss. Undertitel: Tillvarons olidliga oförskämdhet, 6 goda skäl att stanna hemma och låsa om sig. Jag tyckte om hennes bok Komma rätt, komma fel och komma till punkt som faktiskt är en hel bok om stavningsregler. Det här är inte riktigt lika roligt. Dock ler jag igenkännande över ilskan över telefonmeddelanden som säger med automatröst "tack för att du väntar. " Som att man har något val. Jag tycker att de är oerhört artiga i England men det beror väl på vad man jämför med. Truss stör sig på att ingen tackar när man håller upp en dörr, men det tycker jag är ganska vanligt.

* Lyssnar på: Prayer for the weekend med The Ark. CD från 2007. Snabbt efter melodifestivalen kom den här skivan ut med vinnarlåten The worrying kind. Enligt The Ark själva var den inte skriven för festivalen utan var bara en av låtarna till skivan men framgången i uttagningen kom ju väldigt lägligt för dem. The Ark gör det de är bäst på, svulstig pompös pop, brukar det kallas för. Ibland kommer de undan med lite väl enkla melodier men samtidigt gillar jag när det är sådant som fastnar snabbt.

* Veckans citat: -Det har varit långt borta så länge!
En kompis som blev helt förvånad när jag påminde henne om att vi ska åka till Växjö och se standupföreställningen Big Comedy på onsdag.

* Veckans händelse: Atomic Swing på Garvaren på lördag.

Peter Pan är kungen

Igår var vi på Kung i baren. Det är inte förhandlingsbart, jag ska alltid dit. Det brukar vara ungefär en gång i månaden när det är 28-årsgräns på Terraza. Tog med mig sambon som redan somnat en gång i TV-soffan. Erbjöd mig att gå ensam men det ville han visst inte. Han hånade min klädsel och sa att klänningen såg ut som en morgonrock, att strumporna verkligen var röda och att jag såg ut som Peter Pan och till och med hade Peter Panskor. Själv tyckte jag att det var fint.

Hade egentligen inte jättekul men ville ändå inte gå hem. Har kramat Lena PH:s syster.

Nedräkning

Den här listan har jag sett på flera bloggar, inte blivit utmanad men gör den ändå.

Tio första?
Första bästa kompis: Vanja
Första bil: Jag har aldrig ägt någon bil. När jag var liten hade vi en Saab som brann upp. Nu har sambon en Mitsubishi och en Renault. Dem får han betala för själv.
Första riktiga kärlek: Det vet jag inte. Första riktiga pojkvän var Magnus.
Första husdjur: Två vandrande pinnar.
Första semester: Åland när jag var tre månader.
Första jobb: Sommarjobb som personlig assistent åt kvinna som haft stroke.
Första köpta skiva: Actually med Pet Shop Boys.
Första riktiga kyss: Salvatore, Hastings -89
Första piercing: Nej
Första konsert: Minns inte. Ratata i Falun -89 kanske. Var på min första Dala-Rock -88 och trodde att Jim Jidhed i Alien var snygg.

Nio senaste:
Senaste alkoholdrycken: Päroncider igår.
Senaste bilfärd: Hem från Växjö inatt.
Senaste sedda film: Music and lyrics.
Senaste ringda samtal: Jag ringer inte. Sambon antagligen.
Senaste bubbelbadet: Mammas och pappas badkar i julas. Senaste bubbelpool var nog på Värmlandsporten i Stöllet -95. En läcker kille låste in oss och en flaska vin. Ujujuj. Översexuellt tills jag ramlade i duschen och slog upp knät.
Senaste spelade CD: Prayer for the weekend med The Ark.
Senaste kyss: Sambon i morse. Han smakade illa efter en dags turande till Danmark...
Senaste gången du grät: Minns inte. En månad sedan kanske.
Senaste måltiden: Frukost

Åtta har du nånsin:
Dejtat en av dina bästa kompisar?: Nej
Blivit kär vid första ögonkastet?: Ja, och det håller än, 10 1/2 år senare!
Blivit arresterad?: Nej
Varit med på TV?: Jag skymtade mig själv på volleyboll-EM i Globen -89.
Fått ditt hjärta krossat?: Ja
Sagt att du älskar någon utan att mena det?: Nej
Haft ett one night stand?: Ja
Busringt?: Nej, jag säger ju att jag inte ringer.

Sju saker du har på dig:
Vita sloggitrosor
Mörka Dieseljeans
Svart t-shirt med texten Låna gärna...
Blommig kofta från London
Mockasiner
Förlovningsring
Fotlänk

Sex saker du gjort idag:
Sms:at en kompis som har namnsdag
Läst ut en bok
Haft sex
Ätit frukost
Bloggat
Tömt handväskan från igår

Fem favoritsaker utan rangordning:
Sambon (sak?)
Sängen
Datorn
Dammen
Filofaxen (att planera roliga saker i)

Fyra personer du kan berätta allt för:
Det finns ingen längre. Men jag kan berätta en hel del för:
Min bror
Anneli
Maria
Åsa

Tre val:
Blått eller rött?: Rött
Sommar eller vinter?: Sommar
Choklad eller chips?: CHOKLAD!!!!

Två saker att göra innan du dör?:
Resa till Nya Zeeland (alltid varit lockad av det där med att det är precis på andra sidan jorden)
Hinna läsa en fruktansvärd mängd böcker.

En sak du ångrar?:
Jag skulle ha talat om ännu mer hur mycket jag beundrade min mormor innan hon dog.

Den fule och Godrun

Igår var jag och en kompis i Växjö. Jag hade fått i uppdrag att köpa kutterstål på Clas Ohlson. Det låter skumt, tycker jag, så jag visste inte riktigt om jag skulle våga säga det. Men väninnan var kissnödig och hungrig och stormade resolut fram till en kassa och frågade. Det är som rakblad till en hyvel. Jag har för övrigt närmat mig mysteriet med bensinmätaren. Sambon påpekade att eftersom bilen är en Renault så står det på franska på mätaren.

För att fördriva tiden gick vi till Palladium som är ett himla trevligt ställe. Kombinerad bio, bar och fik där de dessutom har konserter. När vi suttit där ett par timmar märkte vi att de möblerade om och började ta inträde. Vi höll på att hamna mitt i en konsert utan att veta om det. Jag tror att det var två växjöband som spelade. Efter första låten gick vi eftersom vi skulle till ett annat ställe. Själva huvudattraktionen för kvällen var Kafé de luxe (www.kafedeluxe.se) och worldmusic, eller vad de kallade det för. Den fule och Godrun spelade folkmusik fast upphottat. Jag blev påpratad av en skäggfarbror och en skallefarbror, ingendera i min smak.

Pinsamhetsplakett

Idag har jag förtjänat en pinsamhetsplakett! Om någon har lust att instifta en sådan. Jag hatar att tanka bilen. Det problemet brukar jag lösa genom att låta bli, och låta någon annan göra det. Idag ska jag ha bilen till Växjö och hade för mig att sambon sagt något om att den behövde tankas. Mätaren stod på tom så då fick jag lov att åka till macken. Det kan bli dyrt att vara hjärndöd... Jag pytsade i 200 kronor och blev irriterad när jag bara fick bensin för 85 kronor. Traskade in på bredvidliggande Volvohandlaren och frågade om de hade något med automaterna att göra och det hade de. Här inne började jag känna mig lite malplacerad när jag pratade med en kostymkille och själv hade mina fårkläder = trasiga och skitiga jeans och gammal tröja med färgfläckar. Han kom utspringande för att jag inte skulle gno fårbajs över hans glanslackade bilar... Han sa att de hade haft problem med den pumpen tidigare och kanske skulle ta och felanmäla. Jag tror inte att de haft just det här problemet. När han tittade i tanken var det fullt. Hm, jag fattar inte vår mätare. Till vänster står det R och till höger I. Vad betyder det? Brukar det inte stå FULL och EMPTY eller något liknande? I alla fall var ju jag så säker på att den var tom så jag struntade i höger och vänster på nålen. Nu har jag lärt mig att när mätaren står till höger på I är det fullt och att man inte får tillbaka växel om man stoppat i mer pengar än man tankar för. Det där var så fånigt så jag satt och log och fnissade generat hela vägen till stugan.

Igår lyckades jag äntligen genomföra en affär jag pysslat med i ett år ungefär. Jag har levererat roliga keramikmuggar med grodor i botten till en före detta kollega. Grejen är att jag har en sådan mugg på jobbet och när hon såg den ville hon ha likadana. Lite kruxigt eftersom det är en före detta morbror (tidigare gift med en moster)som gör dem och han bor femtio mil bort och är ganska långsam när man beställer något. Trodde aldrig det skulle bli några, men så sa mamma ett tag före jul att han var klar med dem. Sedan har de inte blivit hitfraktade förrän nu av lite olika anledningar. Men nu har jag alltså sålt en före detta morbrors muggar till en före detta kollega. Hon hade hunnit sluta jobba hos oss under hela den här processen.

Igår var jag hos en jobbarkompis och spelade ett roligt spel som heter Tokstolle. Vi var fyra tjejer som skulle förklara hur någon av oss var genom olika frågor som till exempel "Om den här personen vore en butik, vad för slags butik skulle hon vara?". Det var fascinerande att få höra vad andra tror och tycker om en. Vissa svar var faktiskt riktigt väl instämmande. Men tjejen som jämförde mig med en skördetröska, hm, var får hon allt ifrån?

Med fotlänk i regnet

Igår beslutade jag att det var dags att ta på fotlänken för säsongen. Tyvärr skaver den lite. Tycker ändå inte att just anklarna har fetmat till sig så mycket. Eller har de? Skavet kan också bero på att jag gått barfota i gummistövlar. Det blev ju plötsligt kallt och regn när jag skulle visa med min länk att sommaren kommit.

Jag har upptäckt en brist hos min mamma, som annars brukar vara provocerande klok. Hon kan inte bokstavera. Jag kan inte heller bokstaveringsalfabetet men improviserar lite. Men mamma fattar liksom inte när man stavar saker. När jag skulle förklara vägen till Flattinge (ostkakeriet, mnjamm!) blev det komplicerat. Hur ska en totalt lokaloförmågisk (utan lokalförmåga alltså) person kunna förklara vägen i telefon för en som inte fattar bokstavering? "Ni ska ta en väg mot Flattinge lite efter Värnamo". "Jag hittar inget Svärtinge på kartan." "Nej, Fredrik, Laban, Arne, Ture, Ture, -Inge." Jaså, Svartinge?" "Nej!!! Flattinge!". De hittade dit till slut. Tänk vad ostkaka kan locka.

Jag har ett väldigt konstigt efternamn. Rosen. Bara så. Utan apostrof. Jag VET att det vanliga är Rosén. Men jag fattar inte hur folk liksom kan rätta mig; när jag säger mitt namn så säger de Rosén i alla fall. Skriftligt, och särskilt via datorer kan apostrofer försvinna, men jag uttalar väl inte mitt namn fel heller. Men det var värt att byta bort Svensson trots allt.

Reklam för mig!

Nu vill jag göra reklam för mig själv. Det var inte meningen att bara framstå som lat och slö. När det handlar om att röra på sig och vara aktiv så är jag tyvärr väldigt soffig. Om det däremot gäller stillasittande sysslor som att läsa eller skriva är jag väldigt ambitiös. Det är ju det som är roligt här i livet! Jag tycker att tiden är så långsam när jag ska göra något praktiskt, men ge mig en bra bok och jag behöver inget annat på flera timmar. Jag var nog den enda i min kurs som läste alla böcker på litteraturvetenskapen. Eftersom jag inte bodde i universitetsstaden Växjö där det var helt omöjligt att få tag i all litteratur utan att ruinera sig, utan lånade allt på kommunbiblioteket där jag dessutom jobbade så jag kunde få förtur, läste jag alltså allt. Det är det roligaste jag pluggat, så fantastiskt att få läsa, läsa, läsa skönlitteratur i ett år! Måste lyfta upp en sak från en av mina kommentarer tidigare; det betyder inte att man är sjuk när man ligger i en soffa och läser. Jag tycker att det är nyttigt. Jag får väldigt många bra boktips att dela med mig av på jobbet, och annars också om det är någon som vill höra. Ibland måste man göra praktiska saker, men jag har tur som har en teknikfantomen hemma så jag gör inte så mycket annat än lagar mat, vilket jag för övrigt tycker går ganska bra nu för tiden.

Igår skulle svärmor flyga till England. Tyvärr trodde hon att planet skulle lyfta tio på kvällen och inte tio på morgonen som det helt nesligt hade gjort. Hon tog taxi in till Malmö men där var alla hotell fullbelagda på grund av en mässa i Köpenhamn så då åkte hon tillbaka till flygplatsen och sov på dyra flyghotellet. En liten tröst var att hon fick en svit som någon inte ville ha, till ett billigare pris. Sambon sa att det var en sak som jag skulle kunna göra, att missa planet, men jag sa att jag aldrig missat något plan. Fnys, sa han då och jag förstod ju att han syftade på mitt helt obegripliga misstag att bara boka en biljett när vi var två som skulle flyga...

Försämringar

Jag är lite orolig över mina kontaktlinser för jag har beställt nya och de är restade. Jag hoppas inte att det betyder att de håller på att sluta tillverka dem nu när jag fått några fantastiska linser som faktiskt funkar att ha i ögonen i en månad i sträck utan att ta ut dem. Jag fick ett par andra att ha så länge, men de blev torra och kliade så de törs jag inte ha. Jag klarar mig med de gamla månaden ut men sedan måste jag få nya. När man ser så illa som jag, (jag har -8,5 på ena ögat) så brukar optikern få beställa speciallinser. Ta inte bort dem, snälla!

En annan störande grej; det går nästan inte att framkalla gamla 24-rullar längre. På ICA hade automaten kursat och de väntar på en ny. Euronics tar 69 kr för en framkallning och jag brukar betala 49 men tyckte att okej då, jag hittar antagligen ingen billigare framkallning i stan, men så sa de att de bytt leverantör och att det kan ta upp till två veckor innan bilderna kommer! Vad är det för leverantörsbyte? Man ska inte behöva vänta mer än en vecka. Vi har en digitalkamera också, men jag vill ha papperskopior och de är dyra.

Jag har testat den utskällda GB-glassen Girlie. Den är god. Men det så kallade sminket i pinnen fattar jag inte riktigt. Ska småungarna gå och sprida silverglitter omkring sig? Själv har jag nog med mitt guldglitter.

Lamm utan namn

Vi försöker att inte ge lammen namn eftersom vi ska slakta dem på hösten, men vi kallar dem ju saker. I år har vi Nalleskalle, för att han ser ut som en björn, Floppy, för att han hade så lustiga öron när han var ny, och Lambi, för att hon är alldeles vit. Vi har också Baggen, Gammeltackan, Snälltackan och Vita tackan.

Igår var vi hos ett par kompisar. Jag ville visa min nya klänning. Hunden i huset tyckte i alla fall om den. Han är stor och har en förmåga att alltid dyka in under mina kjolar och klänningar och sniffa. Han gör det på flera men tycker särskilt bra om mig och en annan kvinna. Hm, ja, det är väl trevligt med uppskattning antar jag...

Det händer saker här nu som jag inte kan förstå, nya situationer som jag inte rår på... Mauro Scocco, som alltid finns för mig. Det är saker jag inte kan skriva om här. Men jag hoppas att det kommer ut någonting bra till slut. Ibland är det en plåga att inte veta. Ibland mår man bättre av det.

Vad är det för fel med att vara lat?

Vad är det för fel på folk? Fattar de inte att man ska göra så lite som möjligt? Det är en filosofi jag lärt mig av min mamma som säger att stenåldersmänniskorna inte gjorde mera än de behövde. Som igår när jag låg och sov på vår brygga. Det var säkert 25 grader varmt och fantastiskt skönt. Då kom mannen som inte är min svärfar (okej, det gäller alla män, men det här är min blivande svärmors gubbe) och förstörde alltihop genom att fråga hur det gick med målningen. Gaaah! Jag vill väl inte måla när det är toksommar heller! Jag hade målat den väggen på bastun som jag tänkt hinna med den dagen. Jag ska väl inte behöva jämföra mig med min flitige sambo, som har något fel och inte kan sitta still?

Idag stannar jag hemma från stugan. Jag har tvättat, diskat och städat ett förråd. Då tänker jag inte ha dåligt samvete för att jag ligger ute i trädgården och läser och lyssnar på musik resten av dagen. Så det så!

Kulturkullan

Vecka 16

* Läser: Towelhead av Alicia Erian. Oj, vilken lustig bok! Trettonåriga Jasira växer upp i USA på nittiotalet. Hon har en irländsk mamma och en libanesisk pappa i olika delar av landet. Jasira är väldigt nyfiken på sex och den uppmärksamhet hennes kropp väcker hos män. När mammans pojkvän blir lite för intresserad av henne bestämmer mamman att Jasira ska flytta till sin pappa. Något hon inte alls har lust med, eftersom pappan är sträng och har en massa konstiga regler. Efter ett tag börjar hon trivas hos honom trots allt, men det har mindre med pappan att göra och mer med Thomas i hennes klass och grannen Mr Vuoso.

* Lyssnar på: Crazy hits med Crazy frog. CD från 2005. Alltså, jag har en bra ursäkt till att äga den här skivan, tycker jag själv. Jag köpte den för 29 kronor nu på www.cdon.com som har åttaårsrea. Men det var inte min bra ursäkt. Jag har faktiskt ett romantiskt förhållande till Crazy frog (Nä vafan, hur lät det? Inte just till själva grodan...) efter vår förlovningsresa till Madrid. Vi låg och tittade på TV på hotellet när den här galna grodan dök upp hela tiden. Jag hade inte sett den förut och tyckte den var skitrolig.

* Veckans citat:
Knack, knack. - Jag är jättebajsig!
- Det är jag med. Vad tror du jag gör?
Ibland är det jobbigt att bara ha en toa...

* Veckans händelse: På lördag är det Kung i baren på Terraza. Alltså 28-årsgräns och lite äldre människor ute.

Blejdpaus

Igår åkte jag långrunda på inlines. Tog en paus och låg och solade på en gravkulle. Det är en rolig sak med den här staden, att den är omgiven av gravfält. Sambons familj hade gravkullar i sin trädgård förut, mycket imponerande. När jag pratade med en man om alla dessa kullar en gång sa han att de påminner honom om kvinnobröst och att det nästan blir för mycket...

Det blev inte utgång till Harrys med trubadur igår. Jag tror att det var en kille som gick ut estetprogrammet i våras som skulle spela och han är bra, men vi orkade helt enkelt inte gå ut. I stället tittade vi på småsöta filmen Hundtricket och gick till sängs tidigt.

Nu ska vi ut till stugan och greja bastu. Och jag ska ligga på bryggan och sola, ahh!

Min UB-vän!

Jag brukar oftast ta förkortningen UB för urballare men det är även Universitetsbibliotek (bra förkortning för det där ordet är så svårt att skriva). Har just fått reda på att en vän fått jobb på Göteborgs UB. Det är nästan kändispoäng på det! Jag vet inte hur många arbetslösa bibliotekarier det finns men jag vet att särskilt i Göteborg är de många. Han ska få en nyinrättad tjänst och slipper gå tillbaka till jobbet han har tagit friår ifrån och hatar. Så bra!

När vi åkte hem från Växjö i torsdags skulle kompisen hämta sin cykel på jobbet, men när vi kom dit var den borta, Hon blev såklart skitsur och muttrade om att det var den tredje cykeln hon fått stulen på fyra år här. Sedan kom hon på att den stod på ett annat ställe. Det var ju bra. Jag blir lite förundrad när mina vänner är så förvirrade. Har varit med om flera gånger just detta att inte veta var deras cyklar står.

Igår åkte jag med ett par kompisar till fantastiska lantcaféet i Öhr. Se www.johanssonslantcafe.se och www.lantcafe.se. Det är så himla fint att sitta ute där och äta deras goda mackor och kakor.

Om att aldrig vinna

Pratade med en kompis som aldrig vinner något om hennes förvåning när hon vann en klosterweekend i Vadstena. Jag vinner heller aldrig men brukar inte vara med i tävlingar så det är inget konstigt. Men så fick jag ett mail från O´Learys som lottat ut plånböcker till några Ulfar och Ylvor som hade namnsdag igår. Gissa vem som vunnit?

Igår var jag och en kompis på bio i Växjö. Vi såg Music and lyrics med Hugh Grant. Söt och rolig film. Jag tycker fortfarande att han är så galet charmig den där grånande engelsmannen.

Slutkaninat

Jag har just bestämt mig för att sluta försökskanina på eget bevåg. Jag slutade ta tabletter mot epilepsi för fyra månader sedan. Jag har ju inte epilepsi och känner mig inte särskilt manisk heller, vilket de här tabletterna också ska hjälpa mot. De ska kunna utjämna och balansera. Jag tänkte jag skulle se hur obalanserad jag blev utan och det har i och för sig funkat bra men jag sover inte ordentligt på nätterna och håller på att bli tokig av det, så nu får det vara nog. Läkaren sa att det här är tabletter som man kanske inte märker något av och att man kan ta dem i flera år. Men jag vill ju inte ta mediciner om jag inte behöver.

Idag åkte föräldrarna hem efter att ha bott i vår stuga ett par nätter. Igår var jag ute på stan med dem i tre timmar och jag blir lika förvånad varje gång jag lyckas sysselsätta mig och andra så länge. För Ljungby är inte stort. Men det gick lite tid på Ljungbergmuseet där vi tittade på Linnéutställningen som var trevlig. Tyckte det var kul eftersom våra esteter är med och ställer ut. Sedan satt jag en evighet på Apoteket och så gjorde vi lite andra saker.

Har just varit på Lindex och köpt två klänningar för 149 kronor, hurra, så bra fyndat! En ljusgrå och en mörkgrå och båda har långa ärmar så det är väl snart slut på säsongen, men det kändes ändå kul att köpa nytt, trots att det inte blev särskilt vårbetonat.

Vi har klippt baggen. Det är alltid spännande för det är en stor kille. Vi lade ett rep runt en bjälke i taket och så kopplade vi honom. Jag höll repet spänt medan sambon satt över baggens rygg och klippte honom. Jag vet inte hur andra gör med sina får. Klipper med maskin antagligen, men jag skulle inte vilja försöka få vår bagge att sitta på rumpan...


Ett odrägligt själv?

Efter den oväntade kommentaren på inlägget "olika laster och lustar", från den 6 april, om att folk vill ha såna som är sig själva har jag funderat lite över det. Visst är det bra att vara sig själv och blablabla och jag menar inte att man ska sträva efter att vara som alla andra, men om man är helt odräglig är det kanske läge att tona ned sitt själv lite? Jag har en kompis som var ihop med en dryg man som sa saker som "Det är inte lätt att vara ödmjuk när man är bäst" och jag har så svårt för sådant. Det är såklart bra att ha bra självförtroende och självkänsla och allt vad det heter men om man verkligen är trygg i sig själv ska man inte behöva skryta och bevisa saker hela tiden. Sedan har ju alla olika smak så man kan aldrig vara alla till lags. Jag har faktiskt grubblat mycket över hur man, framför allt jag, ska vara. Ibland tycker jag inte om mig och då förväntar jag mig inte att någon annan ska göra det heller. Om någon då försöker trösta mig så kan jag inte tro på dem. Vad ska någon med mig till? Fast det där är perioder som jag hoppas ska komma mer och mer sällan. Och Ville Niskanen var verkligen läskig och passade inte till Idol. Det tänker jag fortsätta hävda.

Nu ska mina föräldrar komma hit. Vi gjorde goda lammfärsbiffar igår och åt den fantastiska ostkakan från Flattinge.


Kulturkullan

Vecka 15

* Läser: Har just läst ut Din dumme jävel av Sölve Rydell. Sölve är en ljungbyförfattare som har skrivit den bra boken De tama längtar de vilda flyger. Det här är hans första ungdomsroman. Jag tycker att baksidestexten ljuger. Jag fick en uppfattning om att den skulle handla om en kille som det går snett för och att man får veta vad det är som leder till att han blir skinnskalle med problem, men så är det inte alls. Tommy får flytta till sin pappa efter att hans mamma blivit misshandlad. Han träffar Asrin som måste gömma sig för sin familj och hjälper henne. Några rasistkänslor hittar man inte alls hos honom. Boken är bra men slutet tyvärr obegripligt.

* Lyssnar på: Orangea rummet med Patrik Berglund. CD från 2005. Jag brukar passa mig för att böja orange för det ser så fult ut. Modigt gjort. Chanshandlade lite på Ginza som har stor rea nu och hittade den här trevliga saken för 29 kronor. Jag brukar gilla män som sjunger på svenska och de får gärna vara från Norrland, - har i min samling Lasse Lindh, Jens Ganman, Daniel Lindström, Mindre modiga män, Joakim Niels, Tobias Nilsson och Perssons Pack och kanske fler. Det här är en fin skiva. Traste Lindéns kvintett är väl också norrifrån? Lite liknande är detta.

* Veckans citat: -Svara aldrig på ett anonymt brev!
Sagt av Yogi Berra enligt Lilla idiotboken.

* Veckans händelse: Måndagen röd. Mina föräldrar kommer hit och vi ska åka till Ostkakeriet i Flattinge. Hemgjord ostkaka är så grymt gott!

Lammlingarna och upplysningen

Idag har vi fått tre nya lamm men två var redan döda när vi kom dit. De var troligen dödfödda och vi kunde inte ha gjort så mycket. Dessutom är tackan lite dum och brukar bara fatta att ett lamm är hennes och om hon får flera tar hon inte hand om dem. Den som är kvar är en ljuvlig liten vit lambilammunge. Det blev alltså bara tre lamm i år och fyra döda, dålig statistik.

Vi åkte till IKEA och hade upplysningstema. Lite fel säsong kanske men vi var på jakt efter lampor och ljus och har köpt två bordslampor, en sänglampa, värmeljus, större värmeljus, blockljus, stearinljus och lite andra prylar. Sedan var vi i ett naturreservat som heter Höö och var en vacker ö med mysiga kullar, enar, ekar, vitsippor och annat fint. Jag vill dit senare när vildäpplena blommar.

Mathögtid

Ojojoj, nu måste jag sluta gratisäta snart. Påsken är en sådan högtid då man ska äta men nu har det blivit för mycket. Igår var vi bjudna på frukost hos våra danska grannar. Det innebar att vi kom dit klockan två och satt och åt oavbrutet till klockan sex. Som tur var så var det jag som skulle köra så jag behövde ingen annan förklaring till att jag inte ville ha öl eller snaps. Mitt på dagen. Dricker varken öl eller snaps (tycker i alla fall inte att det är gott, men okej, det har blivit lite snapsande på midsomrar) och är nog oerhört kufisk i danska ögon. De hade gjort en massa olika mat och då måste man ju prova nästan allt. Sedan var vi bjudna på middag klockan sju. På kvällen började det snöa och det var ju inte vad vi hade tänkt oss. Jag sa i bilen på väg till kompisarna att det var tur att vi inte hade tänkt vara ute och grilla den kvällen. Tror ni inte att mannen i huset hade tänkt grilla! De stod ute under ett parasoll och grillade och det blev sen middag. Det är inte var dag man får snögrillad sparris... Och mina föräldrar kommer hit måndag-onsdag så då måste vi ju också ha organiserad mat. Jag har dessutom mängder av godis. Aaaargh, jag måste hitta på något sätt att träna på som jag sedan kommer att utföra också.

Idag åker vi inte till Danmark eftersom det är för kallt och säkert blåser i Köpenhamn. I stället ska vi till IKEA.

Olika laster och lustar

Vi har lite olika uppfattningar om vad vi vill göra, jag och sambon. Igår var jag inte med min 23-årige vän på fetischparty i Göteborg. Det är någon hemma som inte vill att jag ska göra sådant. Men jag vet inte om han kan bestämma över mig. Igår var jag vid stugan och var ett grinigt mensmonster som släpade ris i stormen. En liten stund tills jag blev så sur så jag gick in och lade mig och sov. Jag är så less på det här! Det är inte jag som vill ha en stuga som man måste åka till varje dag för att titta till fåren. Jag trivs bättre i stan med mina kompisar, böcker, skivor och datorn. Men nu kommer åtminstone den trevliga säsongen när man kan vara i stugan utan att frysa sig fördärvad. Jo, det är fint när det är så varmt så man kan gå omkring naken, ligga på bryggan och i dammen. Men annars blir jag så uttråkad. Inte sover jag bättre där ute för att det är tyst heller, för sängarna är så konstiga så olika kroppsdelar somnar före skallen. Och så saknar jag att åka till Norrköping och fira påsk, som jag gjorde förr hos mormor och morfar, farmor och farfar. Nu får jag ta med skivor och böcker och hoppas att grannarna är där så vi får lite sällskap.

CPH?

Fick just ett kryptiskt sms från min internationelle pojkvän. Ett par kompisar undrar om vi vill med till cph på söndag. Vem eller vad är det? undrade jag då. Köpenhamn. Så skulle inte jag förkorta det. KHN kanske, men det hade jag inte heller fattat. Vi får se vad det blir. Jag vill dit i alla fall. Något ska man väl hitta på när man är långledig.


Påskfest

Jag har varit på påskfest med påsk- och buggtema. Som tur var fick man välja aktiviteter och då valde jag inte buggkurs och påskpynt eller att ställa upp i buggtävling utan målade ägg (sådant som man lägger godis i) och var med och gjorde efterrätt. Vår matlagningsgrupp fick bonusuppgiften att hitta på någon underhållning till maten och de som tog hand om det turades om att komma med dåliga djurvitsar av typen djur med god syn - zebra, och världens bäst skyddade får - skalbaggen.

Ah, idag är det sista dagen före lovet och sedan är jag ledig till 16 april.

GLAD PÅSK!

Inlines och melfest

Jag har premiärblejdat för i år och tog med en kompis som aldrig åkt inlines innan. Det gick bra. Jag var rädd att hon skulle ramla, men hon höll sig upprätt hela tiden. Nu ska hon köpa egna, och skydd och hjälm. Jag är kanske ingen lämplig lärare eftersom jag inte kan bromsa, men vi kan promenadåka på bilfria vägar.

Jag vaknade mitt i natten och var panikslagen och generad. Det är jättejobbigt att vara med i melodifestivalen när man glömt texten och måste improvisera. Jag sjöng duett med Magnus Carlsson och det blev katastrof... Managern sa till mig att det hade ju varit bra om jag talat om innan att jag tänkte sätta egen text.

Jag har varit i Värnamo med en kompis och gått i affärer. Det gick dåligt med shoppingen, kom bara hem med ett nytt armband (och godis och lite smågrejor).

Såg Det levande slottet på bioklubbens filmkväll. Vet inte riktigt vad jag ska tycka. Är inte så där förtjust i tecknat/animerat. Det var välgjort såklart, men väldigt komplicerat så det var definitivt ingen barnfilm. Filmen ska vara baserad på boken Trollkarlens slott av Diana Wynne Jones. En bok som jag läste för kanske tjugo år sedan och tyckte om. Jag får nog läsa om den och se vad jag tycker nu.

Pigmentförändring

Årets pigmentförändring är att jag har fått som en chokladmustasch. Det började lite på ena sidan förra året men nu har jag ett brunt streck över nästan hela överläppen. Det ser, eh, smutsigt ut. Jag som försöker odla fräknar och så verkar det bara som att jag glömt att tvätta ansiktet.

Jag känner mig snuvad på ett par saker. Läste i Smålänningen att Café Vildrosen serverat våfflor på våffeldagen. När då? När jag gick förbi var det stängt. Och i fredags gick jag hem från puben vid nio för att jag inte orkade vänta på att trubaduren skulle börja spela eftersom jag trodde att det inte skulle ske före elva, men några kompisar som kommit dit strax efter att vi gått sa att han började spela ungefär halv tio. Varför gör de så här mot mig? Sitter förresten och lyssnar på Mauro Scoccos samlingsbox Saker som jag gjort. Eftersom jag brukar köpa allt han gör så köper jag allt han gör... Nu har jag köpt en bok med noter - vem ska spela för mig? - och tre skivor med fem nyinspelade låtar. Men boxen är snygg och på Adlibris kostade allt detta bara 299 så det är okej för mig. Fast det kunde gott vara lite mer dikter och annat material än noter i boken. Det är bara några skumma målningar och suddiga foton som jag nästan skulle kunna klara mig utan. Och ett signerat vykort. Jaja, är jag en av hans trogna fans så får jag köpa sådant. Ser fram emot den nya skivan som jag också beställt. Där ska garanterat inte finnas något jag redan har.

Igår var vi på bilutflykt till ett naturskyddsområde som heter Målaskog. Där finns det blåsippor och vitsippor och är fint. Jag och kompisen som var med lekte two small teapots. Kompisen visade hur man gör roliga skuggor. Sambon tyckte att det var halvkul när vi förstörde hans försök att ta konstnärliga foton med våra skojiga skugglekar...

Fårresande

Igår flyttade vi lammet från sambons mamma hem till fårhagen. Han fick sitta på golvet mellan mina fötter och blev lite rädd och kissade. Tur att vi har plastmattor i bilen. Sedan tyckte han att han var mer människa än får och rymde ur hagen och följde efter mig. Han fick följa med in i stugan en stund och ligga på min mage när jag låg och läste.

Igår var jag på Figaros bröllop i en 45-minutersversion. Det var kul och innovativt med uppblåsbara dockor i flera av rollerna. Vi var tre kompisar där men sedan när vi skulle gå ut och äta blev vi plötsligt nio. Åt gott på Stationskrogen och kollade in deras pub, nyöppnad för säsongen. Sedan gick vi på Stengrottan och lyssnade på Belseblues. Lyssnade var ungefär vad det blev för vi satt vid ett bord bakom en vägg så man inte såg bandet. Gick hem vid halv ett, det kändes lagom.

Idag har jag hängt ut tvätt och suttit ute med en kompis och käkat glass. Mmm.

Kulturkullan

Vecka 14

* Läser: Beatriz och himlakropparna av Lucía Etxebarria. Den första av Lucías böcker som kom ut på svenska, Kärlek, nyfikenhet, prozac och tvivel är bra och annorlunda. Ibland blir jag nästan generad över frispråkigheten och undrar om detta verkligen är normalt liv i Madrid. Samma med den här boken. Huvudpersonen Bea återvänder till Madrid efter fyra års studier i Edinburgh. Hon har mycket att göra upp med, främst sin gamla väninna, eller om det är flickvän, som hon inte hört av under dessa år.

* Lyssnar på: Greatest hits med Simon and Garfunkel. CD från 1972. Jag hade hoppats på att ha fått nya skivor jag beställt men nu får det bli en riktigt gammal i stället. Fast nybränd för mig. Jag tror jag har den på en kassett någonstans. Simon and Garfunkel har gjort ruskigt många klassiker; Bridge over troubled water, The Boxer, Cecilia, Sounds of Silence med flera. Trevligt med en samling så man får alla godbitarna.

* Veckans citat: En kompis har opererat knät för en konstig knöl.
- Vad var det för något?
- Ganglion heter det.
- Det låter som Sagan om ringen.

* Veckans händelse: Långfredag. Röd dag. Och på lördag spelar Pumpbolaget på Garvaren i Ljungby.

RSS 2.0