Jag har en plan

En bit in på det nya året och jag tror fortfarande på allvar att det ska gå att börja ett nytt liv. Jag har tänkt att när jag jobbar förmiddag ska jag träna på eftermiddagen och när jag jobbar eftermiddag ska jag läsa böcker på förmiddagen. Jag ska åtminstone försöka att inte gå ut och fika så mycket på vardagar. Jag försöker begränsa mig till max en timme mailande och bloggande per dag. Jag ska inte bara springa omkring utan att göra nåt. Hm, väldigt ofta springer jag omkring, eller bara sitter och gör ingenting (rim!).

Det går ganska bra med träningen, trots att instruktören med stans snyggaste jeansben är pappaledig, jag har ju en fästman med snygga jeansben att titta på. Vore ju kul om jag hade snygga jeansben också. När jag provade en kjol på Lindex förra veckan fick jag värsta sjöjungfrulooken. Trodde inte jag hade sååå himla breda höfter, bah!

Jag har planerat en massa långt in i mars. Så synd att inte andra är lika pigga på att planera saker i förväg. Jag kan tycka att det är kul med spontana saker också men blir tokless på sambon när jag tjatat om nåt som man behöver biljetter till och när han väl bestämt sig så är biljetterna slut. Eller som nu i lördags när vi var på vernissage. Hittade en tavla som båda gillade, men han tyckte vi skulle vänta med att handla. Varför det? Den hade blivit såld nästan på en gång. Inte för att jag vet var vi skulle ha den, men det skulle gå att hitta plats.

Fullidull

Vi har köpt en alkomätare på lågprisbyggvaruhuset Cheapy av alla ställen. Måste ju dricka och kolla om den funkar. Jag känner av en 2.25%-ig cider och tror faktiskt inte att jag ska köra direkt efter. Fick jobba rätt hårt för att mätaren skulle ge utslag. När jag pillat i mig tre glas vin visade den på 0,26 och blinkade ilsket rött, men det hade väl jag kunnat räkna ut själv att jag är en olämplig förare när jag bara orkar ligga i en soffa och äta choklad och blir alldeles luddig och gosig... Vet inte var gränsen går förresten. Upplys mig! Försökte kolla det på nätet och det verkar som att man inte får köra om man har mer än 0,1 mg/utandningsluft eller 0,2 promille i blodet. Nu har jag såklart inte tänkt köra och vara onykter samtidigt men jag vill att den här prylen ska vara pålitlig. Vi måste ju till stugan och mata djur varje dag och det är inte alltid man är sådär våldsamt pigg på helgerna.

Äcklig stuvning

Jag lagar riktig mat så sällan så det nästan är värt att blogga om varje gång det händer. Nu har jag gjort en fiskstuvning efter ett ICA-recept. Det blev inte särskilt gott. Kanske för att jag hade i nån märklig kryddblandning med enbär och jox. Fick mig att tänka på när jag var i tioårsåldern och fick ett utbrott över pappas matlagning. Mina föräldrar är det mest jämställda par jag vet som turas om att laga mat och städa varannan vecka. I alla fall så var det godare mat när det var mammas matvecka och jag sa till pappa: "Har du gjort äcklig fiskstuvning med lök och mosade tomater?".

Mamma rapporterade igår om pappas senaste projekt i köket. Han skulle vända ned äggvita i en pudding och hade bara lagt den ovanpå så det blev som en fiskpudding med maräng utan socker på. Till det hade han gjort en väl mjölkig sås och mamma frågade om den inte skulle redas, men det tyckte inte pappa. Då tittade mamma i receptet och påpekade att han glömt den lilla detaljen två matskedar mjöl. Känns som nåt typiskt mig.

Till min tjejfest hade jag och min kompis Dr Oetker gjort en tårta. Hade haft på egna svarta vinbär så den såg hyfsat hemgjord ut men så var det en tjej som frågade om det var nötter i. Hm, det vet jag inte, men jag kan kolla på paketet...

Saker man inte säger

Idag kom snygga säljaren på besök igen. Jag lät kollegan snacka med honom och bestämde mig för att inte lägga mig i, eftersom jag brukar vilja köpa en massa dyra saker av honom. Plötsligt fick jag långa öron när han sa: "Det här musarbetandet, gillar ni det?" Jag dök snabbt ned i en katalog och var extremfokuserad på den.

När jag var med en kompis på berättarcafé hände nåt traumatiskt för henne. Hon ville inte att jag skulle berätta det men nu pratar hon om det själv så då kan jag också göra det. (Säg till så tar jag bort det!) En dam sa till mig: "Det här kanske är ofint att fråga, men har du tagit med dig din mamma?". Kompisen är åtta år äldre än jag och har åldersnoja så det räcker.

Träffade en knasig granne idag som pratade osammanhängande och berättade om ett par han träffat som stammade båda två: "De måste ha träffats på stamfiket".

Payback-snäll

Nu ska jag försöka vara extra snäll mot sambon ett tag för han har varit det mot mig. Han fick vara chaufför igår när vi skulle till Halmstad på vernissage. Det är nog rätt jobbigt att hålla ordning på mig och tre andra tjejer. Först var vi och tittade på Ljungbykonstnären Per Ingemarssons vernissage och där fanns många tavlor som jag vill ha, ska nog köpa nåt av honom när vi tapetserat färdigt så vi vet vad vi har för väggar och färger.

Sprang i affärer i Halmstad sen. Vid såna tillfällen är mobiler verkligen en välsignelse för vi försvann ifrån varandra hela tiden och ville gå på olika ställen. Matade djuren på vägen hem och var inte hemma förrän halv sex, vilket kändes stressigt eftersom jag bjudit till tjejfest klockan sju. Sambon hjälpte mig att städa fast jag sa att han inte behövde det. Jag sprang runt och kastade in en massa saker (osorterad tvätt, post och annat) i datorrummet och sovrummet och stängde dörrarna så att inte gästerna skulle se stöket och dammsög, svettig och arg som jag alltid blir, i trosor och linne medan sambon satt på toa och städade badrummet samtidigt.

Sen kastade jag ut honom och hade hit åtta glada och glammiga tjejer. Det var trevligt, sånt borde jag göra oftare. Då blir man ju tvungen att städa också. Efter några timmar gick vi på kombinerad vernissage- och inflyttningsfest hos Per med flickvän och sen vidare på kung i baren och efterfest. Phu!

Kulturkullan

Vecka 5

* Läser: Mossvikenfruar av Emma Hamberg. Det här är Hambergs första vuxenroman och jag vet inte riktigt hur jag ska genrebestämma den. Vuxenroman passar inte riktigt heller för ibland känns den lite för fnittrig och tonårig i stilen. Men visst, den handlar om Anki som är 29 år och upptäcker att hennes man varit otrogen, så målgruppen är runt samma ålder som bokens Anki. Ibland blir den lite pratig och fånig men på det stora hela tycker jag att den är rolig.

* Lyssnar på: The fight med Lambretta. CD från 2004. Häftigt med Lambretta är att sångerskan Linda Sundblad bara var 16 när hennes pappa tipsade bandet att de kunde ha henne som sångerska. Nu har det gått några år, Linda har vuxit till sig och in i bandet, men jag undrar lite hur hon tacklar gubbarna kring sig. Jag tyckte mycket om debuten och nu har de blivit lite bråkigare men de är fortfarande bra.

* Veckans citat: "Enligt mig är det svårt att få rätt mängd vatten i decilitermåttet när man ska vispa i ordning en Knorr bearnaise." Ur den här boken Mossvikenfruar som jag läser nu. Det där kan jag identifiera mig med. Vi har ett knäppt mått på 1cup, 125 cl, och man får akta sig så man inte tar det när man ska ha en dl.

* Veckans händelse: Utställningen Stad i förvandling på Ljungbergmuseet. Idag har utsällningen invigning. Den visar Sven Ljungbergtavlor från 70 år bakåt och fram till nu med anledning av stans 70-årsfirande.

Rockom och om att resa och inte veta var man är

Idag har vi haft besök av Rockom på skolan. Det är en grupp från omsorgen som sjunger och spelar och är otroligt roliga att se. Min idol Ulrik var spexig som vanligt och till slut föreslog han själv att de skulle sätta munkavel på honom och så drog han gaffatejp över munnen. Sen skulle han sjunga Jerry Williams Did I tell you men först var han tvungen att kolla upp vad det var för lucka i golvet. Där kunde man stoppa ned sladdar visade det sig.

På eftermiddagen skulle jag köra till Laganland där en kompis skulle plocka upp mig i sin bil för att åka till Värnamo. Det tar normalt sett tio minuter att köra från Ljungby till Laganland och man passerar där varje gång man kommer till stan norrifrån. Jag trodde knappt det var möjligt men lyckades köra fel! Messade kompisen att jag befann mig på macken Bilisten inne i Lagans samhälle och så fick hon hämta mig där. Jag vet ingen som rest så mycket som jag utan att veta var jag är.

Det blev lugn shopping. Dagens kjol inhandlades på Trend house som har fruktansvärt mycket snygga kläder. Snart får det bli vår så jag kan ha alla mina fina kjolar.

Biffiga bitar

"Det är stora biffiga bitar." En vegkompis förklarar problemet med junk foodbuffén på O´Learys after work. Jag trodde hon pratade om klientelet... Det finns inte jättemånga ställen att välja på i Ljungby och naturligtvis så har alla uteställen evenemang samtidigt. Kan ha nåt att göra med löning. Som nu på lördag har Terraza "Kung i baren" med 28-årsgräns (trevligt, för då slipper man försöka vara ett gott exempel för gymnasisterna), Hardcore superstar spelar på Garvaren och grekrestaurangen Zeus ska ha DJ. Själv ska jag ha tjejfest med glamtema och så får vi se hur glammig man är när man går ut senare.

Inlåst på puben

Nu fattar jag varför vi bara var fyra ensamma kvar på puben i fredags. Tyckte det var konstigt att de låst dörren när vi gick före halvett och de skulle ha öppet till två. Men tydligen har de bara öppet till tolv på fredagar och lördagar. Vad är det för trist stängningstid?

Igår var jag och en kompis på berättarcafé på Sagomuseet. Det var två värdinnor och tre åhörare. Tråkiga okulturella människor i Ljungby! Vi hade jättemysigt. Är det för att jag inte har barn och tusen fritidsaktiviteter som jag går på alla kulturevenemang? Det ÄR ju mina fritidsaktiviteter och jag tycker att några fler borde gå när det händer nåt.

Genomskinliga ögonlock

Hjälp! Vad gör man när man gråtit så ögonlocken är svullna och nästan genomskinliga? Jag brukar inte sminka mig till vardags, men nu har jag försökt täcka över det värsta med ljus ögonskugga, det blev fult. Komplicerat detta men det är mycket på en gång. Mest ledsen för att jag tappat bort en människa som betyder mycket för mig. Svårt att sova, blir mer förvirrad och glömsk än vanligt, fattar ingenting på jobbet, blir nervös över det, får ännu svårare att sova, gråter... Varför ska jag ta allt så hårt? Blev dödstrött när jag lånade ut tre böcker till samma ställe och fick tre olika återlämningsdatum.

En kompis gav mig ett råd angående jobb, man måste lära sig att ta skit! Varför det? Jag och hans flickvän är riktigt dåliga på det. En annan sak jag inte fattar är varför man måste kunna tala inför flera personer. Skönt att jag inte går på gymnasiet. De har tokmycket muntliga redovisningar. Jag var med och lyssnade när en grupp elever pratade om böcker de läst och de är jätteduktiga och pratade obehindrat om riktigt tunga ämnen som våldtäkter. Skulle jag ALDRIG göra! Jag minns en muntlig redovisning i religion som jag hade på gymnasiet och frågade läraren om en synonym till avlägga eftersom jag visste att jag inte skulle kunna säga det i imperfekt utan att staka mig. "Han avla´ ett löfte"...

Broken flowers varannan vecka

Igår var jag på Bio kontrast och såg Broken flowers. Bill Murray spelar en man som mest sitter rakryggad och med stirrig blick och gör ingenting. Han får ett oundertecknat brev från en gammal flickvän som påstår att han har en tjugoårig son. Sedan åker han runt USA och letar upp föredettor för att försöka luska ut vem av dem som är mamman. Låter trist men blir ofta komiskt. Tyvärr är det inget riktigt slut och man kan grubbla länge över vad som egentligen hände.

Idag fick jag för omväxlings skull med sambon på bio. Vi brukar aldrig vilja se samma filmer så jag brukar gå med hans mamma eller nån annan. Jag tyckte att Varannan vecka var rolig och jag tror att kompisen som var med också tyckte det, men sambon tyckte inte den var så jättebra. Bröderna Herngren spelar mot varandra och dem brukar jag gilla, fast jag blev jätteuttråkad av Ulvesson och Herngren senast. Fattar bara inte varför Felix var långhårig och skitsluskig i den här filmen. Vad skulle alla tjejer med honom till, liksom?

Inte van vid kyla

Jag har flyttat till sydsverige och är inte van vid kyla längre. Hur var det egentligen när jag var liten hemma i Hedemora? Jag tycker det känns som att det var snö halva året och att vi alltid var ute och åkte bob och pulka och åt istappar. På högstadiet hade jag en kycklinggul dunjacka som jag tyckte var jättefin men första gången jag hade den till skolan mötte jag en kille som sa "Hej du store!" och då kändes det inte lika roligt längre.

Vi hade tänkt tapetsera i stugan i helgen men det gick ju inte när det var -15 utomhus. Vet inte riktigt hur kallt det är inne, men det är så att jag brukar ha vantar på mig. Och hos fåren fryser vattnet. Vi har doppvärmare från akvariet i vattnet men det är inte riktigt lyckat med sladdar som de kan tugga på. Hur gör man för att hålla vattnet öppet när det är kallt?

Helgen som gått

Den här helgen har jag hunnit med rätt mycket lustiga saker. I fredags var vi på after work på O´Learys, eftersom Bean´s som vi brukar gå på har stängt för ombyggnad. Blev sur på att de börjat ta betalt för junk food buffén och att de dessutom slutar att servera den redan klockan sju. Gick därifrån och åt en kebabtallrik eftersom deras meny är dyr och flottigt amerikansk på ett sätt som jag konstigt nog inte gillar, annars brukar jag tycka att det är bättre ju fetare maten är. Ganska dött får man säga, när vi kom tillbaka till O´Learys. Vi var fyra personer som höll ut till kvart över tolv och då hade de låst dörren så ingen kunde komma in. De skulle ha öppet till två egentligen. Vad gör Ljungbyborna en fredagkväll undrar jag. Bara för att det var snöstorm behövde man inte sitta inne.

Igår upptäckte vi att grannarna under definitivt håller på att flytta. De har inte sagt nåt och det är ganska intressant att veta eftersom vi är en bostadsrättsförening som äger huset. Tydligen har de inte sålt lägenheten så den kanske vi kan köpa. Vi skulle kunna göra en annorlunda bostad med hål i golvet och en brandmannastång ned. Eller också en trappa så man kan komma upp också... I alla fall så vore det trevligt med en sexrummare.

Igår kväll var vi på fest med tre barnfamiljer. Det var trevligt men jag drack en del rödvin så idag har jag varit trött och tjurig. Hade tänkt vara hemma idag och läsa och skriva och slöa mest, men så kom sambon på att vi kunde åka till IKEA och det brukar vara kul. Fast när vi kom dit var det skitmycket folk och vi hade ingen shoppinglust. Det är så dumt ordnat så man måste gå igenom halva varuhuset innan man kommer fram till kundvagnarna. Nu gick vi genom hela och sen tillbaka igen. Åt femton köttbullar och blev lite gladare. Innan gick jag och skrek konstiga saker som "garderoooooob!" (tjatar alltid om att jag vill ha mer plats för mina kläder) och när jag såg alla kuddar som heter sånt som "Gosa bättre" tyckte jag att de kan ha en "Pippa hårt". Blev rätt så nöjd till slut när jag fick köpa ett CD-ställ och en rottingfåtölj som jag velat ha i flera år. Men varför behöver man inte fler lampor? Det finns jättemånga konstiga lampor som jag vill ha.  

Märklig ekonomi

Jag har en mycket mystisk ekonomi, kan aldrig förklara hur jag klarar mig. Jag har alltid fått saker gratis och är bra på att tigga och fynda så jag gör inte av med så mycket pengar. Brukar inte vilja prata om pengar för det intresserar mig inte och det kan bli lite känsligt om man har mer eller mindre än nån annan. Men det här kan jag berätta; jag vet inte hur mycket jag får ut i månaden och jag vet inte hur mycket jag gör av med. Men det känns som att jag har det väldigt bra med tanke på att jag jobbar halvtid och är sjukskriven på halvtid. Nåt år gick mina fonder minus men mamma, min ekonomiska rådgivare sa bara att jag skulle låtsas som att de inte fanns och att de skulle gå upp igen. Fick årskontoutdrag nu och fonderna har gått jättebra. Plötsligt är de uppe i nästan 140 000!

Kulturkullan

Vecka 4

* Läser: Möss och människor av John Steinbeck. En bok från 1937 som är ständigt aktuell. Jag har inte läst den förut, men fick en anledning nu eftersom jag ska åka med ett gäng lärare till Helsingborg och se pjäsen. Tyvärr ser våra klassuppsättningar så erbarmligt trista ut så de lockar knappast till läsning. Boken skrevs först som pjäs, gjordes sedan om till roman när ingen ville spela den och när den fått framgång blev den dramatiserad igen. Kort men innehållsrik bok om två lantarbetare som vandrar från gård till gård och söker jobb.

* Lyssnar på: Det var väl inget mer med det med David Urwitz. CD från 2005. Upptäckte Urwitz på en CD från tidningen Groove med nya artister. Tyckte mycket om låten Jag gör vad som helst. Ännu en svensk man med enkla texter, alldaglig röst, bra melodier. Mysigt, tycker jag.

* Veckans citat: "Nu kör du ned i diket... och nu kör du upp ur diket igen." Full av beundran inför min sambo som sakta kan manövrera ned bilen i diket när vi får möte med tunga lastbilar som inte kan väja, och sedan får upp bilen på vägen igen. Så blir det inte när jag kör...

* Veckans händelse: Broken flowers visas på Ljungby Bio Kontrast på Garvaren på måndag kl.19. Vet inte så mycket om den förutom att Bill Murray spelar en man som får veta att han har en 19-årig son och åker runt och hälsar på gamla flickvänner för att ta reda på vem som är mamma.

Det händer mycket denna vecka. På tisdag ska jag se "Varannan vecka". På onsdag ska jag gå på berättarcafé på Sagomuseet, på torsdag har de nåt slags föreställning med poesi och musik om stormen på biblioteket, på fredag ska jag till Värnamo och shoppa med en kompis, på lördag är det vernissage i Halmstad där Per Ingemarsson ställer ut sina tavlor, jag ska ha tjejfest med glamtema, är bjuden på inflyttningsfest och ska gå på Kung i baren på Terraza. Samtidigt spelar Hardcore superstar på Garvaren.

Varning för säljare!

Vi har en fånigt charmig säljare som kommer till biblioteket ibland och lyckas sälja de mest mystiska saker. Jag vill inte tycka att han är snygg för han är lite för medveten, men så är han så trevlig så jag blir alldeles fjollig så fort han dyker upp. Jag jobbade ensam när han oannonserad traskade in igår. Han sa att han blivit utslängd från huvudbiblioteket för att de inte ville ha honom där. Då hörde jag mig själv säga : "Men här vill vi ha dig!" Va´? Vilken tur att jag inte sa "Visa allt du har!"... Tittade glatt igenom hela sortimentet tror jag. Han fick demonstrera tangentbordstillbehör på CD och allt möjligt som vi verkligen inte alls ska köpa. Jag var väldigt intresserad av hans tidskriftsmappar som tyvärr kostar ungefär 100 kr styck så vi tre som jobbar där får med gemensamma krafter försöka hejda honom från att sälja såna när han återkommer i slutet av månaden.

Ett nytt dansband

Jag pratade om ett dansband som jag inte kom ihåg namnet på; "De där Spandex, eller vad de heter." Jag menade Soundix som är från Ljungby. Vi brukar se deras turnébuss i Kånna och sambon tykcte att jag skulle spraya om namnet lite. Det blir väl ungefär lika bra som i filmen jag såg häromdagen. Cameron Diaz i "I hennes skor" jobbade på Canal house, plockade bort C:et från en vägg på fyllan och förlorade det jobbet.

Cineastisk fantastisk

Nu är jag härligt överkulturell igen! Filofaxen är fullklottrad med skojiga händelser. Jag ska gå på bio tre gånger på en vecka, jag som knappt aldrig går på bio. Fast jag är med i Bio kontrast och det är en väldigt späckad säsong så nu ska här biogås!

Känner mig ruskigt teknisk, också en ovanlighet för mig, för jag har just lyckats lägga in ett foto på mig här. Kolla längst ned efter inläggen i vänsterkanten. Om man klickar på mig (öh?) får man fram min profil också.

Hört talas om fultal? På www.fultal.com kan man räkna ut sitt fultal. Jag hörde talas om det här, fast då med benämningen pervoindex, redan 1997. Tänker inte tala om mitt fultal här, kan faktiskt bli lite generad, jag också.

Gym och getter (schysst allitteration!)

Jag tränade på gymmet igår för första gången på en månad. Har fixat årskort där så nu är det bara att träna. Det känns i vaderna idag men jag ska minsann strax dit igen. I stället för den vanlige gyminstruktören hittade jag vår datateknikers fru där. Hon gick omkring och tokpeppade alla. När jag satt och segade i roddmaskinen för att jag bestämt mig för att träna i 90 minuter och precis var på väg hem sa hon att jag skulle ta i mer och snabbare. Hej och hå. Hon är för övrigt från Hedemora från början, lustigt.

På gymmet tittar man på TV, oftast på fyran utan ljud eftersom det är stereo på samtidigt. Då får man se saker man inte brukar titta på annars. Igår var det ett fånigt program som heter Alla älskar Raymond. Roligt blev det när familjem besökte en djurpark och en kille blev stångad av en get. När han skulle ge igen kom en djurskötare och undrade vad han sysslade med. Att geten började trodde inte skötaren. "Getter börjar aldrig med nåt!". Det var det osannaste jag hört på länge! Är det nåt vår getabock gör så är det att börja...

Nervös i onödan

Nu börjar jag bli nervös igen. Det är så jobbigt att plötsligt fundera över hur jag går och känna det som att alla stirrar på mig. Jag vet ju att det inte är så, men kan bli stressad på jobbet bara av att gå i en korridor. Kanske var det begravningen som störde mig den här gången. Det blir alltid svårt när jag ska träffa en massa människor och "sköta mig" och vara som alla andra. Hoppas det går över så jag inte måste ta lugnande mediciner. Avslappningsövningar brukar inte funka. Till exempel ska det vara bra att ta några djupa andetag, hålla kvar luften och andas ut sakta. Det är ju det jag inte kan! Om jag är orolig så går luften inte ner i lungorna utan stannar nånstans i halsen. Nu ska jag ta det väldigt lugnt och försöka att inte grubbla så mycket över hur jag beter mig utan bara göra.

Om att promenera med bröstmusklerna

Jag tog en långpromenad igår och var ute 1 1/2 timme. Tydligen väldigt ovant att röra mig för jag fick nåt slags håll i bröstet, fånigt. Idag har jag träningsvärk i vaderna och jag som har tänkt träna ikväll. Hur mycket träningsvärk ska jag då inte ha imorn? Jag som inte har varit på gymmet sen före jul.

Portersteken blev en höjdare. Jag blir alltid så glatt överraskad när jag lagar nåt gott för det brukar liksom inte bli så bra. Ringde mamma när jag höll på med såsen för jag tyckte det var konstigt att jag skrivit att det skulle vara 5 dl mjöl. Hon skrattade åt mig och sa att det skulle vara 5 matskedar. Jag anade oråd eftersom hon sagt att man helst ska ha idealmjöl. Hade kunnat bli en intressant gröt...

Söndagens projekt

Idag har jag så mycket att göra så jag stannar hemma från stugan. Jag ska dansa ut julen, vilket i och för sig inte kommer att ta så lång tid eftersom vi inte har pyntat så mycket . Vi firar aldrig jul hemma utan hos respektive familjer. Ljusstakar tycker jag kan stå kvar hela vintern så det är bara det allra tomtigaste som ska bort. Det blev en kort säsong för min nya snögubbstomtegumma som jag köpte i Växjö i måndags.

Ska ha avancerad matlagning ikväll. Råkade köpa en stor köttbit, som kallades för fläskstek i reklamen och picnicbog på paketet, för att den var billig, och när jag rådfrågade mamma vad jag ska göra med den sa hon porterstek. Jag brukar mest micra och ibland steka och koka mat så nu är det spännande!

En kompis ska komma hit och hjälpa mig att färga ögonfransar och bryn. Det brukar jag göra var tredje månad ungefär och det känns alltid lustigt efteråt när brynen ser kolsvarta ut och håret blont. Kul!

Och så måste jag ju såklart blogga och maila också.

Kulturkullan

Vecka 3

* Läser: Nattens barn av Traci Lords. Det här är min stugbok så jag har hållit på med den länge. Det är alltså boken jag läser när jag är i stugan nån längre stund, då jag har på mig fyra tröjor, långkalsonger, jeans, tre par strumpor + tofflor och vantar och gräver ned mig under ett duntäcke. Boken är skriven av en tjej som varit porrfilmsskådis och började som nakenmodell när hon var femton. Jag tror faktiskt att hon skrivit det själv och den är välskriven för att vara en självbiografi. Kollade just en recension på dagensbok.com och där blev den helsågad. Vad man nu än tycker måste man hålla med om att det är ett gripande människoöde.

* Lyssnar på: Augustibrev med Alf. CD från 2004. Svensk pop som jag gillar. Som en kombination mellan Wilmer X och Håkan Hellström. Enkla melodier, lustiga texter. Tror jag, jag har inte hunnit läsa igenom texterna ordentligt. Skånska är ett märkligt språk. Jag tycker inte att det är vackert i tal, men med sjungen skånska händer det nåt. Kanske är det det att jag gillar när det låter personligt. Vissa dialekter är svåra att sjunga på, de slätas liksom ut, men skånskan slår igenom för det mesta. Funderar på dalmålet, de enda jag vet som låter riktigt masiga när de sjunger är Svenne Rubins och det är inte direkt vackert, men roligt. Tyvärr är den här skivan bara en halvtimme, vill ha mer! 

*  Veckans citat: "Han har stora nougatögon, ett brett leende och när han och Tove pussas, så att deras dreadlocks slingrar sig runt varandra, ser de ut som två penntroll." Riktigt söt beskrivning av Markus i Fattaru i boken Mikrofonkåt av Fredrik Strage.

* Veckans händelse: På fredag kommer filmen Varannan vecka till Ljungby. Det är första gången bröderna Herngren spelar mot varandra på långfilm. Den handlar om två frånskilda pappor som har barnen varannan vecka och festar varannan.

Om att få choklad

Jag är väldigt duktig på att få saker. Nu är jag särskilt chokladig, som jag blir några dagar i månaden. Fick suspekt polsk choklad av några släktingar som inte ville ha den. Har inte smakat den än, men den är nog inte god för jag brukar inte gilla mörk choklad och den är 65% kakaoig. Tog såklart emot den ändå, det kan bli gott med rödvin till. Var på pubrunda igår - Stationskrogen stängd, men vi klarade av Bean´s, O´Learys och Stengrottan. På Grottan fick jag se att det fanns små chokladbitar för fem kronor styck och fick sambon att köpa ett par stycken åt mig. Sen stack pubägaren till mig en bit till, han såg väl att jag behövde... Idag skulle vi smyga ut från stan med släpet som inte har dubbdäck som det måste när bilen har. Smygningen gick inte så diskret till eftersom vi stannade till på Granngården och handlade fårmat, färghandeln där vi faktiskt äntligen hittade en tapet som ska matcha gula kakelugnen och Bygglädjen där vi köpte golv- och taklister. I kassan på Bygglädjen stod en skål med chokladbitar som jag hann plocka till mig några av medan vi betalade. Ikväll ska vi till en kompis och titta på film. Då blir det nog goffande. Ska ta med ostbollar och bridgeblandning.

Min älskade mormor

Igår var jag på mormors begravning. Det kändes sorgligt på ett särskilt sätt för hon var den sista kvar av mina mor- och farföräldrar och var verkligen en helt fantastisk mormor. På begravningen spelades ett band där mormor läste en egen dikt och morfar sjöng Dan Anderssons Tiggaren från Luossa och då höll jag på att gå sönder. Sen höll mamma och en moster tal under kaffet och då blev det också väldigt sorgligt.

Svägerskan hade sagt till sonen att det är tråkigt på begravningar för att alla är ledsna. Han var duktig och satt lugn och tyst hela begravningen. Mamma frågade honom sen vad han tyckte om begravningen. -Det var roligt att äta efteråt.

Mina föräldrar har gjort nåt helkonstigt. De skjutsade hem mig och ett släp med ärvda grejor. Vi kom hem till stugan vid halvtio igår kväll och det hade väl varit bra om det inte vore för att pappa hyrt släpet på ett dygn och var tvungen att lämna tillbaka det i Norrköping tio på morgonen idag. Så de var bara här och sov några timmar och sen åkte de igen. Synd om dem, så kul är det inte att sitta och åka bil med släp mellan Norrköping och Ljungby, det tog ungefär 3 1/2 timme hit.


Tågäventyr

Önska mig lycka till! Det är dags att åka tåg igen. Jag brukar inte blogga en sån här konstig tid. Säger som Bart Simson sa när han blev tvingad att gå till skolan klockan fem på natten; 5 AM, is that a time now?". Jag ska ut på en resa som säkert kan få komplikationer. Buss från Ljungby, byte i Sjöatorp mitt ute på en väg till nästa buss, vänta en timme i Alvesta, tåg till Norrköping. Där ska jag vara framme 11.20 och gå på mormors begravning klockan 13. Om SJ krånglar så får de skicka mig i taxi.

Gamla synder

Vad kul det är att bekänna gamla synder här! Jag tycker att det är preskriberat det jag gjorde för ett halvt liv sen. Om det inte händer nåt särskilt kan man liksom ta upp nåt gammalt. Det känns lite konstigt att jag är ungefär dubbelt så gammal som eleverna, det var ju inte sååå länge sen jag gick på gymnasiet själv. Apropå dubbelt så kommer jag att tänka på en rolig grej från min Bergsjöntid. Jag och dåvarande sambon (tjejen jag officiellt skrev uppsats ihop med, fast det blev inte mycket gjort det året) låg och solade vid Bergsjönsjön i väldigt lite kläder. Fixade en kulturkrock där jag låg topless och på andra sidan sjön satt en brevlådekvinna - alltså med slöja så man bara såg ögonen. En hel skolklass kom förbi på klipporna ovanför och en kaxig kille hojtade till oss: "Ska vi knulla? Jag är tretton år!" "Jag dubblar." tyckte vi som var 26 då.

Sommar, sol och malibror

Årets jobbparfym är en kokosdoftande parfym från Yves Rocher. Jag blir glad av den, den luktar sololja. Eller, hm, den luktar som Malibu kokoslikör och påminner mig om tonårsfyllor, när vi blev så bluddriga att vi ville ha mer malibror. Galna familjen jag bodde hos i Hastings på språkresa -89 hotade med att skicka hem mig efter att ha hittat en miniatyrflaska Malibu i min byrå. Det betyder alltså att de snokade på rummet och att de tyckte att en dl Malibu var kriminellt. Våra kursledare däremot tog det ganska lugnt. Jag var aldrig speciellt full på den där resan faktiskt för det var innan jag började med sånt. Men jag skyller  fortfarande på den flaskan att jag tappade omdömet (om jag hade nåt när jag var 15) och följde med en pilsk italienare hem. Oj, vad min kusin som jag delade rum med skrattade när jag kom hem med
t-shirten ut-och-in...


Mycket att göra

Jag bloggade inget igår och det var inte för att jag saknade material utan för att jag inte hann. Får bloggabstinens och tar igen det med att trippelblogga idag. Började jobba igen igår efter tre veckors jullov. Det kändes chockartat, men var egentligen inte så stressigt eftersom inte eleverna började förrän idag.

Åkte till Växjö med en kompis och handlade. Var först kluven till mitt dåliga shoppande, stolt för att jag inte köpte kläder och besviken över att jag inte hittade nåt. Men det gick över och projekt badrumsmatta lyckades bra. Hittade en söt fiskformad (!) matta på Mique som hade "affären upphör, allt 50%". Köpte även ett bananskydd i plast (det jag har kanske går sönder eller också vill jag nån gång ha med mig två bananer), presenter till några som fyller år i maj och juli, en snögubbstomte och fem minuter före stängning behövde jag verkligen en kort svart klänning. Det var lustig omlott på den och när jag skulle visa den för sambon så tittade ena bröstvårtan ut och han sa att jag inte fick gå ut så... Äsch!

Kompisen fick köra från Växjö centrum till köpcentrat Samarkand för det törs inte jag. Det är lite läskigt med en massa vägar och rondeller. Men det är tydligen inte läskigt att handla? attackerade sambon. Jag körde ju åtminstone till Växjö, det är en bedrift bara det.

Stormutställning

Jag var på invigningen av stormutställningen på biblioteket i söndags. Där var Ola Hemström, en journalist som sammanställt en bok med stormminnen, och intervjuade några som varit med och skrivit. Det är inte så lätt att fråga ut en liten tjej;
- Hur känns det nu den 8 januari, ett år efter stormen?
- ...
- Man får fundera.
- ...
-Tänker du fortfarande på stormen?
-Nä.

Jag köpte boken men är lite besviken över att våra foton på stugan med sju trän över inte kom med. Men jag var åtminstone med i Smålänningen igår på en bild, längst till höger på sidan tio, står jag och lyssnar på invigningen.

Kulturkullan

Vecka 2

* Läser: Mikrofonkåt av Fredrik Strage. Jag har just läst Strages nya bok Fans som jag var nyfiken på. Den var nog mer givande för mig eftersom jag till viss del kan förstå fanskapet (hehe). Mikrofonkåt handlar om svensk hip hop och rap som jag inte begriper alls, men det är ändå intressant att läsa för att få en inblick i det så kallade ghettolivet. Boken är från 2001 så den är säkert redan inaktuell för dem som lyssnar på hip hop, men jag tror att den fortfarande är en "oumbärlig samtidsskildring" som DN:s Jan Gradvall skrivit i sin recension.

* Lyssnar på: Prototype med Bodies without organs. CD från 2005. Jag blir alldeles lycklig när det kommer bra musik som låter som på 80-talet. Kommer nog att lyssna på 80-talsmusik tills jag dör. BWO låter lite som gamla Pet shop boys. Deras Actually var den första LP:n jag köpte och då var jag 13 så jag var ganska sen med att skaffa mig egen musiksmak. När BWO spelade i Ljungby nyligen kändes konserten väldigt kort, jag tror de spelade knappt en timme. Alla låtar var bra, snabba och korta. Bestämde mig raskt för att köpa skivan.

* Veckans citat:
" Gitarren är världens sämsta preventivmedel." Enligt en skojig krönika i senaste numret av Nöjesguiden Göteborg som handlade om gosskörer, som är väldigt oskyldiga. Men gitarren då är den ständiga följeslagaren på beachpartyt, efterfesten och övriga lämpliga raggtillfällen, för den som kan spela då.

* Veckans händelse: Filmen "I hennes skor" börjar visas på Garvaren på fredag. Den verkar vara en lagom lättsam och rolig film med Cameron Diaz.

Trist att månsa

Det var inget kul att titta på Let´s dance. Jo, Måns var såklart fortfarande charmig, men alla var duktiga på att dansa. Jag hade förväntat mig nåt i stil med Sveriges värsta som stundtals var så roligt så jag trodde jag dog. Dessutom var 1 1/2 timme för länge. Mamma ringde mitt i alltihop så jag missade Peppe Eng som tydligen var lite rolig. Jag behöver nog inte följa den serien.

Gottigt

Mamma hade läst nånstans att det finns människor som har ett särskilt känsligt smaksinne, såna som hon och jag som gillar sött. Hon har gallsten och kan inte äta så mycket gott utan att bli dålig och det är min stora skräck att få.

Jag försökte göra en kompis avundsjuk:
- Jag har varit på tårtbuffé i Göteborg.
-Jag gillar inte tårtor och kakor.
-Det gör jag.
-Men du gillar inte mat.
-Jodå, sött och fett!

Jag är lite besvärlig och gillar inte kryddigt, grönsaker och sånt som är nyttigt så jag kan vara lite kinkig att gå ut och äta med. Fattar inte varför mina kompisar alltid ska käka thai. Var orolig när vi skulle till Thailand att jag inte skulle kunna hitta nåt att äta, men det gjorde jag. Åh, vad jag saknar min pannkakskvinna som parkerade sin lilla vagn utanför vårt hotell så jag kunde köpa pannkakor med sirap och kokosmjölk och allt möjligt!

Månsig

Nu ska jag bli månsig. Min favorit från Idol, Måns, ska vara med i nya programmet Let´s dance. Jag ska dricka vin och äta choklad och bli gigglig. Det är min plan för att fira trettondagen.

Om att villa bort sig

Jag ska bo i en liten stad. Nu har jag varit i Göteborg ett par dagar men jag hittar inte där fast jag bott där ett år (eller, ja, i Bergsjön). När jag skulle gå hem till kompisen i Stenungsund bad jag henne hämta mig vid bussen eftersom jag inte är helt hundra på vägen. Hon missade mig för jag hann vika av in på en skogsväg innan vi möttes. Hittade stolt hem till henne och gav mig sen ut igen för att leta reda på henne.

Nu när jag var hemma i Hedemora i julas lyckades jag virra bort mig på Stadsberget. Det är en bedrift för där har jag varit hur mycket som helst. Jag gick elljusspåret och pratade i mobil samtidigt och gick längre än vad jag hade tänkt.

En kompis har varit och jobbat i Göteborg samtidigt som jag var där och jag kunde ha åkt med honom hem, men han visste inte att jag skulle åka buss utan trodde att jag körde. Som att jag skulle köra ensam från Göteborg... Jag som bara kör till Runkarp ungefär.

Om att vara hemvan. Jag pratade med en syssling som bor i Göteborg men längtar tillbaka till Stockholm där hon bott länge. Hon kommer från Kalmar och där har hon gamla kompisar kvar som hon träffar när hon är hemma. Hon sa att det är det hon saknar med Göteborg, gamla kompisar att träffa. -Det tar ju tid att skaffa gamla kompisar, det kan ta tjugo år! sa hon. Ja, så är det ju.

Mustrauma

Nej, det handlar inte om ännu en livmodersoperation. Jag råkade skrämma ihjäl en näbbmus idag! Vi var uppe på vinden i stugan och jag hade arbetshandskar på mig. När jag skulle ta av mig dem så satt det ett ovanligt stort ludd mellan lillfingret och ringfingret, en död näbbmus! Jag bara vrålade rätt ut, för det var ganska läskigt. Sambon kom och undrade vad det var frågan om och konstaterade att den förmodligen blev räddare än jag eftersom den dog av chocken. Den stackaren hade bara sovit i min handske.

Apropå operationer förresten, så ska en nära släkting till mig opereras för systa på livmodern. Hon har misstänkt rätt länge att det inte står rätt till men inte vågat gå till gynekolog för att senast hon gjorde det så blev hon skrapad utan bedövning. Gaaah, får de göra så? Mamma och jag satt och pratade om detta och jag sa att det gör ju ont bara de tar cellprov. -Ja, det gör det! sa pappa då och vi undrade hur han kunde veta det. Eh, ja, det är ju obehagligt när de kollar prostatan också, menade han. Saker man inte vet nåt om liksom.

Kallt och förkylt

Igår fick jag en chock när jag kom ut, och sa till min kompis "det är så kallt så nässprejen fryser till is!". Faktiskt ganska jobbigt när man har näsan full i Otrivin för att den inte ska vara täppt och den i stället blir igenisad. Det var efter det som vi tillbringade fyra timmar i Nordstan och sen var det rätt skönt att komma utomhus igen.

Jag är nöjd med min Göteborg/Stenungsundsturné. Myglade som vanligt till mig studentrabatt på bussen. Ljungby-Göteborg, 179 kr är skitbilligt! De kollar aldrig studentrabatt från Ljungby. Däremot vågar jag inte chansa åt andra hållet.

Trevligt att äta sig genom stan. Min sambo  säger att jag blivit fikoman (hepp, rim!). Utmärkt att hälsa på gamla klasskompisen som bor i Stenungsund och så åka till Göteborg och shoppa och träffa vänner. Har hunnit träffa två gamla kollegor och idag ska jag fika med en syssling innan jag åker hem igen. Tjejen jag träffade igår var milt förundrad över att jag och mina föräldrar en gång lyckades gå hela Linnégatan utan att hitta nånstans att äta. Det ska vara Europas restaurangtätaste område, men vi gick till slut in på en sidogata och åt på en sunkig pizzeria.

Att shoppa sig i koma

Jag har just satt min väninna på bussen efter att vi gått i affärer i fyra timmar, och bara i Nordstan. Har hittat en topp jag inte köpte på Indiska i Borlänge på mellandagsrean för att den var liten. Här fanns den i large och dessutom fick man två plagg för priset av ett, så jag fick en annan topp gratis. Har också handlat en boa för halva priset, så nu måste det bli fler glamfester.

Sitter på centralen i Göteborg och väntar på att en annan kompis ska komma och fika med mig. Hoppas hon inte måste gå på rea. Varför har jag inte fler garderober? Jag vill ju inte slänga några kläder. Att jag inte använt ett plagg på tio år betyder inte att jag aldrig mer kommer att ha det. Tror jag. Jag pendlar i vikt så jag måste ha jeans med midjemått mellan 31 och 34 tum. Jag har kläder från storlek 36 och uppåt. Har åtminstone ett BMI under 25 så jag räknas inte som överviktig.

Vet inte om det gick särskilt vilt till i sängen häromnatten, eller om fingrarna faktiskt har krympt, men jag råkade tappa förlovningsringen mitt i alltihopa så vi var tvungna att avbryta... Okej, ringen var stor från början, men lite roligt är det ju.

Kändispoäng

En kompis var på bröllop på nyårsafton och dansade med Stefan Holm. Han kanske hoppade högt men hon tyckte inte han var så bra på att dansa.

Befinner mig i Göteborg, fast bor i Stenungsund, och hälsar på kompisar. Fikade med en före detta kollega idag. Sa att det satt en man vid ett bord en bit ifrån och såg ut som regissören Ulf Malmros. Kompisen vände sig om och tittade runt och sa sen; jag vet inte vem det är... 

Denna väninna vill gå med mig på Thåström, tjoho! När hon ringde hem och frågade om det var okej för fästmannen så var han tveksam. Han trodde att han skulle följa med och var inte intresserad. Han gillar inte honom men har jobbat med honom en sommar, som ljuskille. Den här killen har hur många kändispoäng som helst som jag skulle vilja plocka ur honom. Han skryter inte med det utan säger saker liksom bara apropå.

Värdens nyår

Några roliga saker som vår värd på nyår kläckte ur sig.

"Ibland undrar jag vad som snurrar i ditt huvud?" Detta sa han till sin stora ohyfsade hund sekunden innan den gick rakt fram till mig och nosade mig i skrevet...

"Men, va fan, har du också sovit över här?" Sagt till värdinnans bror som plötsligt befann sig i deras kök och såg ut som om han kom utklivande ur kylskåpet. Ingen hade märkt att han kom. Vi hade väl inte så där blixtsnabb uppfattningsförmåga nån av oss på nyårsdagen.

"Ja, jag ska vara vaken tills du berättat klart!... Zzzzz..." Min sambo skulle berätta en dålig historia som han tyckt var för snuskig för att berätta tidigare under kvällen. Vid tvåtiden när det bara var vi ,som skulle sova över, kvar kom han på att han skulle berätta. Då somnade värden. För övrigt var det en väldigt dålig historia.


Kulturkullan

Vecka 1

* Läser: Har läst ut Mannen under trappan av Marie Hermanson. Läs inte den! Jag ville så gärna tycka att den var bra, men det gick inte. Boken handlar om en lycklig familj som flyttat in i ett gammalt vackert hus på landet. Allt är fint och bra tills Fredrik, mannen i huset, upptäcker att det bor en liten gubbe under deras trappa i hallen. Sedan spårar det ur och blir övernaturligt och knäppt. Läs i stället hennes Musselstranden, som är en av de bästa böcker jag läst faktiskt.

* Lyssnar på: This is me now med Amy Diamond. CD från 2005. Jag gillar faktiskt den här trettonåringen och tyckte genast om första singeln What´s in it for me, som de spelat ihjäl på radion. När jag gillade de följande två radiolåtarna köpte jag skivan och tycker att hela är bra. Äckligt begåvat barn, nästan... Undrar vad hon ska bli när hon blir stor? Hoppas att hon utvecklas och blir ännu bättre och inte bara släpper en skiva, eller ännu värre; spottar ur sig dåliga skivor i en evighet.

* Veckans citat: "Stop keep spinning around!" Sambons kollega letade efter fyra kineser som besökte företaget och ideligen försvann. Han hittade dem ute på parkeringen och skrek detta åt dem. En annan gång hade han tänkt hämta dem på hotellet ,men där var de inte så han körde runt på stan och letade tills han hittade dem spinning around med sina kameror på Gamla Torg, ett förvisso vackert ställe, men fel för tillfället.

* Veckans händelse: På söndag klockan 17 invigs stormutställningen på biblioteket. Det är på årsdagen av den stora storm som fällde så otroligt mycket skog och särskilt kring Ljungby. Först är det samling utanför med facklor och lite olika människor som pratar och sedan går man in och tittar på foton och berättelser från stormen. Man kan också köpa boken som ska släppas då.

Schizo nyår

Dagen började illa med att sambon var ledsen för att jag inte pratar med honom utan bara ligger och läser. Jag trodde att det är det jag är här för. Jag vill läsa och skriva och det är inte särskilt socialt men jag tycker att det är bättre att vi båda gör vad vi vill, även om det är olika saker, än att den ena ska anpassa sig efter den andra. Det blir tillräckligt mycket kompromissande ändå. Sug på den relationsterapin ett tag!

Åkte till stugan och tog en promenad med getterna. Gick till brevlådan och hittade årets kanske enda post, minns inte om vi fått nåt mer. Det var ett julkort från en gammal klasskompis och han hälsade till djuren på gården. När jag visade kortet för bocken Bilbo började han genast tugga på det.

När vi kom hem och jag skulle tvätta blev det översvämning i tvättstugan. Kanske årets sämsta dag, knappast troligt att det går att få tag i några nya rör. Så vi lät golvet stå under vatten och åkte hemifrån.

På kvällen firade vi nyår hos ett par kompisar, vi var tretton personer, ganska lagom. Eftersom värdparet har hund fick vi inte bränna våra fyrverkerier, men vi hade ett bål i stället och det var fint och stämningsfullt vid tolvslaget. Tjejerna hade glitter & glamourtema med långklänningar, boor (en boa, flera boor), tiaror, kronor, långhandskar och smycken, roligt!

Räddade livet på en ledsen kompis. Han hotade med att gå och lägga sig på järnvägsspåret. Ingen idé, sa jag, det har inte gått några tåg i Ljungby på många år...

Året slutade med att jag och sambon var sams igen och önskade att det kommande året skulle bli bättre än det förra.

RSS 2.0