Hultsfred inställt!

Jag fick just veta att Hultsfredsfestivalen är inställd på grund av för få sålda biljetter! Inte för att jag skulle ha åkt dit, men jag blir väldigt ledsen eftersom det efter, också nedlagda, Dala-Rock i Hedemora var Sveriges äldsta festival. Jag har alltid velat gå på Hultsfred men det har aldrig blivit av. Nu är jag för gammal och för bekväm för att bo i tält.

En gång vann jag en biljett men hade ingen att gå med så jag sålde den. Jag har fortfarande inte riktigt förlåtit min man att han inte åkte dit med mig. Och detta var 1999. Reta aldrig upp mig för jag är långsint!

http://www.hultsfredsfestivalen.se/


Det är bra att det händer saker på hemmaplan. Här är Pernilla Andersson som uppträdde i hembygdsparken för en vecka sedan.

Kungen borta

Min man och en kompis "råkade" försnilla kungen i vännernas kubbspel på midsommarafton. Jag vallade honom på brottsplatsen för att se om han kunde minnas var de gömt den. Men, nej, han var tvungen att använda livlinan ring en vän. Som tur var kom vännen ihåg ledtråden "under en kartong" så kungen är nu återfunnen. Phu!


Här bestämde maken sig för att leka hackspetten i Kalle Ankas julafton...

Spiderpasta

Jag testade ett recept på pastasallad som jag hittade hos

http://spiderchick.nu/2010/june/

Människan uppdaterar hysteriskt ofta så om man letar efter receptet får man scrolla ned till den 25 juni.

Jag följde receptet minus vitvinsvinäger, senap, oliver, paprika och äpple och det blev gott fast med en liten aning för mycket vitlökssmak.


Pastasallad piffad med resterna av en helgrillad fläskfilé.

Farligt avfall

Vi har en frys nere i källaren som jag brukar förtränga och om jag lägger ned något där så räknar jag det som slutförvaring. Men nu har det blivit härdsmälta! Maken drog ur kontakten av någon anledning och efter ungefär en vecka kom han på att han glömt sätta i den igen. Nu behöver vi inte längre fundera över ifall lammköttet från förra slakten för ett par år sedan går att äta.


Kärring

Jag har blivit en kärring! Det har äntligen blivit ordentlig sommar men jag har knappt badat. Ett dopp i dammen den 5 juni efter två timmars cykeltur och bad i varma Bräkentorp den 27 juni är inte så mycket att skryta med. Idag planerar jag att ligga vid ån och steka och eventuellt bada. Jag får se hur jag gör...


Jag - en kärring.  

Musik i sommarkväll

Jag var nyss med några vänner på årets första Berättelser och musik i sommarkväll på Gamla torg.


Ännu ett trevligt arrangemang där jag kan sänka medelåldern några hack.


På scenen stod The Heather Village Band, ett ljungbyband som spelade för mycket country för mig, men som sagt trevligt ändå.


Hjärtenholm

Idag har jag och en kompis gjort en utflykt till Hjärtenholms lantbruksmuseum. 


Där finns det ett trevligt fik som har jättegoda baguetter, pajer och våfflor.


Det ena av husen som hör till museet.


... och det andra.

Sedan åkte vi in till ett Alvesta som var ödsligt och stängt efter klockan sex på kvällen, men Pressbyrån på järnvägsstationen var öppen.

Ny jacka

Vad gör man när det är 24 grader varmt?


Jo, man går och köper en jacka för regn och vind och snö! Äntligen har jag hittat den ultimata långa jackan som man kan ha till tunikor, klänningar och kjolar året runt. Märket heter Tenson, affären Johnsons.

Balkongfrukost

Frukost på balkongen!


Inte lika fint som frukost i trädgården vid stugan men jag ville ändå hem igår kväll. Göteborgskompisen körde hem mig och maken fick stanna kvar. Det är ju förskräckligt men jag blir uttråkad i stugan och trivs bättre i stan.

Dagens outfit


Vit klänning från Only. Det är första gången jag använder den och den är hemskt skrynklig eftersom den legat inklämd i en garderob sedan jag valde den på klädbytardagen i skolan i höstas.


Solglasögon från Giorgio Armani.


De här har jag inte så ofta eftersom de inte sitter fast uppe på huvudet när man inte använder dem. Men det är coolt att det är Armani och att det är små blommor på skalmarna.

Kulturkullan

Vecka 26

* Läser: Kioskvridning 140 grader av Peter Törnqvist. Den här boken måste jag verkligen koncentrera mig när jag läser för den är skriven på småländska och jag måste uttala orden inne i huvudet för att förstå. Dialekten är från Sävsjö men jag känner igen uttryck som finns här i Ljungby. Ett exempel: "-Fast de e la inga mening mä nåntingen ijenteligen." "La känns mer Göteborgska för mig, men nåntingen och ijenteligen säger de här. Roligast att läsa för dem som har någon koppling till Småland och jag kan inte riktigt förklara vad den handlar om, men det kan man läsa på Adlibris.  

Kioskvridning 140 grader : en wästern

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9113025309

* Lyssnar på: Dansk musik på www.youtube.com. Jag tycker det är kul med musik med dansk text. Om man börjar med att lyssna på fina Natteravn med (också fina) Rasmus Seebach eller roliga Nitten med Thomas Holm får man förslag som Hej Matematik, Sukkerchok det´ det, Rollo & King och Jakob Sveistrup. Natteravn har av någon anledning blivit jättestor i Sverige, men det finns förstås hur mycket dansk musik som helst som aldrig spelas här.

* Veckans citat: "Man ser skillnad på svenskar och finnar på midsommardagen; svenskar tar två huvudvärkstabletter och finnarna tar en öl och fortsätter dricka!"
(Sagt av en mycket typisk finne som var med på midsommarafton.)

* Veckans händelse: Jennie Abrahamson på hembygdsparken i Ljungby på onsdag kl.19. Gratis! Det är också Peace & lovefestival i Borlänge 28/6 - 3/7 och Roskildefestival 1-4/7. Inte lika gratis. Jennie spelar även på Peace & love den 1/7.

Midsommar

Jag tog bara en bild under midsommarfirandet.


Vi åt fint på vännernas loge (värdinnan till höger) och senare på kvällen gick vi upp till oss och grillade korv och öppnade Runkepuben.


Sola

I torsdags var det ovanligt varmt och fint ute så jag lade mig och toksolade, sådär som man inte ska göra, i några timmar.


på sommaren ska man vara rödbränd i ansiktet och ha solblekt sprött hår...

Fårformation

Fåren rör sig inte så mycket nu för de har hittat en favoritsten att ligga vid.Man får gå dit om man vill prata med dem.

Anfall är bästa försvar

Anfall är bästa försvar, har jag hört. Jag gick omkring inne i en affär och såg en kompis mamma som brukar prata jättemycket och tänkte att henne orkar jag inte med just nu. När jag såg henne igen drog mina fötter iväg fram till henne (fast hon inte sett mig) och så började jag prata jättemycket...


Jag har laddat upp för midsommar!

Avloppsinformatör

Jag såg en annons om ett nytt yrke:


Avloppsinformatör? Är det samma som skräpjournalist?

Pernilla Andersson

Igår var jag och lyssnade på Pernilla Andersson i hembygdsparken, fast inte så koncentrerat för jag satt på en filt med fem andra tjejer och vi behövde prata rätt mycket.


Vi satt längst bak och det var mycket folk.


Efter uppträdandet satt Pernilla och sålde t-shirts och skivor och pratade med publiken. Hon är jättesnygg (med en charmig glugg mellan tänderna) och var glad åt att det hade varit en lyckad spelning.

Ett tips om man vill veta vad som händer här är Ljungbys turistblogg som för tillfället skrivs av Emilia som går medieprogrammet.
http://sommarbloggare.blogspot.com/

Irritationsmoment

Det har visst varit något stort bröllop här i landet... För att hålla liv i äktenskapet kan man fortsätta att hitta nya saker att irritera sig på hos varandra även efter att, som vi, ha varit ihop i snart fjorton år. Det lättaste är att bli irriterad över badrummet. (Inte för att vi har något badkar men jag kallar det badrummet ändå.)

Jag blir irriterad på att han:
* snyter sig och slänger jättesjok av papper i toan utan att spola (jag råkar veta att det kan bli stopp om man fyller på med mer papper innan man spolar)
* torkar av tandborsten så det blir tandkrämsfläckar på handdukarna (ibland på mitt badlakan!)
* inte gör rent handfatet från skäggstrån
* hänger badlakanen så att de kan trilla ned

Han blir irriterad på mig för att jag:
* drar åt duschkranen för hårt
* drar åt duschkranen för löst
* tappar långa hårstrån i duschen och inte rensar golvbrunnen
* bara rengör toaletten och handfatet (jag har ännu inte fattat vad han vill att jag ska göra med duschen)


Det klassiska tandkrämsbråket slipper vi med sådana här tuber som det inte spelar någon roll ifall man klämmer på mitten. Just den här tuben har jag tejpat ihop eftersom den började läcka och jag kan inte skylla på maken. (Att den står på spisen är bara tillfälligt för att jag skulle få en snygg bakgrund.)

Värnplikt

Det är en artikel i Smålänningen idag om att värnplikten avskaffas från och med första juli. Det tycker jag är på tiden.

Ett tag när jag gick på gymnasiet pratades det mycket om tre saker, och jag var inte intresserad av någon av dem: mönstring (naturligtvis pratade killarna om mönstringen), modevisning (det var bara en liten klick som var engagerade i skolans modevisning men de pratade nästan inte om något annat) och körkort (jag tog inte mitt förrän jag var tjugo).


Det här kortet på mig och min dåvarande pojkvän var på förstasidan av tidningen Södran. Jag känner fortfarande triumf över att det var vi, ett ganska oansenligt par, som var med på färgbild på framsidan och inte de fåfänga modetjejerna. (Visserligen var det min ingifte morbror som tog bilden, men det var det inte så många som visste.)

Hahaha, säger jag, och tycker fortfarande att vi var fina. Trots att jag hade en galen permanent och pojkvännen vägrade köpa nya skor...

Sovmask

Precis som det brukar bli varje sommar när jag blir ledig så har jag svårt att sova. Jag försöker med sovmask men det går inte så bra. Första natten vaknade jag flera gånger och tyckte det var jobbigt att inte kunna öppna ögonen och när jag väl skulle gå upp hade jag hela ögonen fulla med mångrus (fint ord för det irriterande grejs man får i ögonvrårna när man sover). Men jag ska prova ett tag till, för jag tror att det är för ljusets skull jag inte somnar.


"Vad är det där för högfärdsbindel?" undrade maken.


Ut ur garderoben

Jag har blivit varnad för att grannkillen älskar garderober.Men nu är det dags att komma ut!


Bibliotekskläder

Jag satt bredvid en annan skolbibliotekarie och vi konstaterade att vi hade likadana linnen på oss.


Jag som köpt mitt i Helsingör. Men vad förväntar jag mig av HM?...


Förhoppningsvis är jag lite mer ensam om min klänning från Töj og sko i Helsingör.

Villa Vik

Idag har jag varit på skolbibliotekskonferens på Villa Vik utanför Växjö.


Det var väldigt trevligt och fint!


De har en fantastiskt fin uppfart med stenar och rhododendron.


...och en chokladflygel!

Bokbehov

Igår tände jag sänglampan tidigt på morgonen och förklarade för maken att jag behövde läsa. Jag ville hinna läsa ut två böcker jag höll på med innan jag började på en ny som jag reserverat och hämtade på kommunbiblioteket idag.

Jag hann läsa ut båda, men vi får se om jag hinner läsa alla dessa tjugo innan sista datumet som är 26 augusti på de flesta. En bra sak med att jobba på bibliotek är att jag kan låna om hur många gånger som helst...


Många av dem är ungdomsböcker som jag tycker är lite onödigt att ha liggande hemma när det är många som vill låna.

Yrvädret

YR-vädret är mitt väder (mina initialer) men var den norska väderlekstjänsten fått sitt namn ifrån har jag inte lyckats ta reda på. Hur som helst så har jag börjat titta på www.yr.no som har en bättre sida än svenska SMHI. Jag har hört flera som säger att den är mer pålitlig. Tidigare har jag inte brytt mig om att titta på väderutsikter för det brukar inte stämma, men nu har jag alltså börjat lita lite på norskt vädersiande.

Nästa vecka ser lovande ut här:
http://www.yr.no/sted/Sverige/Kronoberg/Ljungby/langtidsvarsel.html


Regnbåge

Idag hade vi en hel regnbåge över ladugården, och en svagare ovanför, jättefint!


Kulturkullan

Vecka 25

* Läser: Frost av Maggie Stiefvater. Jag får sluta säga att jag inte gillar övernaturliga böcker för jag har läst flera stycken nu som jag tyckt om, men det får lov att vara bra skrivet såklart. Det här är en ungdomsbok med en jättefin kärlekshistoria mellan Grace och Sam. Problemet är att Sam bara är människa på sommaren och på vintern är han varg. Det låter larvigt, men just eftersom kärleken och ungdomarna är så bra skildrade så kan jag acceptera det onaturliga också, för jag vill veta hur det ska gå!

Frost

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9132157428

* Lyssnar på: Gör dig till hund med Pernilla Andersson på Spotify. Album från 2008. Det här är den enda svenskspråkiga av hennes sex skivor. Synd tycker jag, för det blir jättemycket bättre när hon sjunger på svenska. De engelska sånger jag hört har låtit lite för jazziga och sega. Pernilla kommer hit på onsdag och jag går dit såklart. Gratis i hembygdsparken på onsdag kl.19 alltså.

* Veckans citat: Bakom varje framgångsrik man står en förvånad kvinna. 
Okänt ursprung men jag tror att jag läst det som Hagbardserie.

* Veckans händelse: På fredag är det midsommarafton! Då ska man vara ute på landet, till exempel i Runkarp.   

Tjejfest


Igår hade jag tjejfest och var klädd i vitt, vitt, vitt. Kjol från Xanaka i München, topp från La Redoute postorder och under den ett linne som jag köpte i Eksjö för över tio år sedan.


Inställd på tjejfest. Mina planer sprack lite men det blev ännu roligare än planerat för ungefär när vi hade tänkt gå ut kom maken hem med ett gäng kollegor så utgången blev senarelagd. (Jag har nog förlåtit honom nu för att han var dryg innan.)

Skålar

Det var nog första gången jag använde alla skålarna samtidigt till det de är avsedda för.


Det syns inte, men det är faktiskt ganska mycket popcorn i popcornskålen.

Hall

Värst vilken rymlig hall vi fick när jag rensat bort alla kläder!Det var inte meningen att gästerna skulle se var jag gjort av alla jackor.


...eller skor.

Hämnd

Min man är irriterande! Inatt väckte han mig halv ett och sa att det var inbrott i stugan. Vi har ett larm kopplat till hans mobil. Fast när det bara kom ett larm ändrade han sig och tyckte inte att vi skulle åka dit. Jag hade väl följt med om han tyckt det, men hade ganska liten lust att jaga tjuvar.

Innan vi somnade om sa jag att han kunde åka och kolla stugan på morgonen och sedan höra av sig. När jag vaknade skickade jag ett SMS och frågade om han hade varit i stugan och tänkte även att han skulle ringa ett viktigt samtal eftersom jag har telefonskräck. Inget svar. Jag ringde honom men fick inget svar där heller.

Efter några timmar ringde han upp från bussen på väg på en personalresa. Han hade inte varit i stugan. Han hade inte ringt det där samtalet heller. Han har inte ens dammsugit fast jag hatar det på riktigt och bett honom för flera dagar sedan. 

Inatt kommer han att komma hem sent, vara högljudd och fånig efter att ha spelat paintball och plojat med kollegorna. Som hämnd tänker jag ha tjejfest och komma hem ännu senare, vara ännu mer högljudd och ännu fånigare, haha! 

 
Som bonus lägger jag ut ett osmickrande kort på honom, hehe...

HTML?

Jag är helt efterbliven på HTML-programmering (Heter det ens så? Kodning?) och varnade en man som undrade om jag ville lägga in annonser åt dem, men sedan ringde han och guidade mig i en kvart. Nu är jag jättestolt över annonsen. Kolla på http://ylvarosen.blogspot.com och sök uppe till vänster på "Lilla stjärna". Om ni är intresserade av att annonsera kan ni titta här: http://www.omnisale.se/

Lilla stjärna


Bostad och bohag

I gallringen bland hemkunskapens böcker tog jag hand om Stora hjälpredan - Boken om bostad och bohag från 1949. Den är 650 sidor tjock och alldeles underbar!

Några kapitel heter: servis och bestick (där jag lärt mig att en saladiär kan finnas i den 23-deliga servisen), bäddutrustning (där det står att hästsvanstagel är det bästa stoppningsmaterialet i madrasser) och elvärmeapparater (där jag får se bild  på en elektrisk dubbelkokhäll).


Bokfrågornas ABC

Nu är vi framme vid avslutningen och bokstaven Ö hos Lilla O:
http://lillaosblogg.wordpress.com/2010/06/16/bokfragornas-abc-del-29/

1. Berätta om en bok med övernaturliga inslag.

2. Berätta om en bok som innehåller en viktig överenskommelse.

3. Berätta om en bok som innehåller en rejäl överraskning.

4. Vilka tre böcker står överst på din önskelista?

1. Genom dina ögon av Stephenie Meyer. Utomjordingar har tagit över jorden.

http://ylvarosen.blogspot.com/search?q=genom+%C3%B6gon

Genom dina ögon

2. Casanovas kvinna av Åsa Hellberg. Verklighetsbaserad bok om en man som är sexmissbrukare. Jag förstår inte hur kvinnan orkar kämpa och stanna kvar när mannen ideligen bryter sina löften.

http://ylvarosen.blogspot.com/search?q=casanovas

3. Dubbelfel av Lionel Shriver slutar inte som jag trott.

http://ylvarosen.blogspot.com/search?q=dubbelfel

Dubbelfel

4. Jag önskar mig inte några nu, men högt upp på läsalistan står Oväntat besök på Star Street av Marian Keyes, På andra sidan solen av Maria Ernestam och Vips så blev det liv! av Bob Hansson, som ska komma ut i augusti.


Kvällens outfit

Jag hade klätt på mig för mycket idag. Jeans och trekvartsärmad topp funkade bra klockan åtta på morgonen när jag cyklade till skolan för att åka buss därifrån.


Sedan tog vi färjan utomlands.


Tur att man kan köpa nya kläder och byta inne i affären. När jag åkte hem hade jag en sommarklänning på mig i stället. (Den är inte så fångrandig som den ser ut utan det är blå ränder.)

Helsingör

I Helsingör var det deilig!
Den här skylten står utanför spritbutiken.


Någon som vill ha damrester?

Helsingborg igen

Idag var jag på "skolresa" för personalen till Helsingborg och Helsingör. Det blev en perfekt kompletteringsresa till helgens tripp för jag kom både till Dunkers kulturhus och Helsingör den här gången.


Dunkers


Lustiga gravstenar på en utställning av Marianne Lindberg De Geer.


När jag var här i lördags trodde jag att någon vält kaninen men den ska ligga ned.


Tropical beach var bättre idag än i lördags.


Brandkåren hade övning och en liten tjej försökte bada.
Berättarfestivalen

Nu är berättarfestivalen över och jag var på avslutningen igår, berättarfesten, och hade trevligt. Tyvärr har jag inte alls hunnit med mycket av festivalen i år eftersom den krockade med Mark Knopfler.


Ola Henricsson, lärare från Bergsjön. När jag bodde i Göteborg 98-99 var det i stadsdelen Bergsjön med ungefär 120 olika nationaliteter och det var kul att höra Ola berätta om hur det är att träffa barn från alla möjliga länder.


Tuomo Happala och Mari Selander framförde egenkomponerat material. Jag intervjuade Tuomo 1994 för Dala-Demokraten i Hedemora.


Hans-Ola Stenlund sjöng och dansade vals med sig själv.


Micke Öberg berättade ruskiga historier och Andreas Risan illustrerade med fiol.

Sägenresa

Igår var jag på pensionärs-, jag menar sägenresa.Det var kul att åka till Södra Ljunga, som har vår närmsta affär från stugan, och få höra berättelser och sanningar om bland andra gymnastikens fader Per Henrik Ling.


Ett stopp var på Mjäryds kullar där berättarpedagogen Mikael Thomasson och sagofarbror Per Gustavsson berättade. Som moraliskt stöd på gravhögen står Ingrid Nettervik, min favoritföreläsare när jag pluggade litteraturvetenskap i Växjö.


Jag visste inte att Mjäryds kullar var så många!


Lingmuseet ligger i den gamla prästgården där Ling bodde som liten.


Vi fick en uppvisning av Ljungby fäktklubb.

Ansikts-BUS

Suzie efterlyser före- och efterbilder på BUS-krämen jag köpt till ansiktet. Det blir ju lite svårt att jämföra eftersom jag inte har några direkta förebilder (eh, alltså bilder tagna före påsmetning, inte idoler...).


Så här såg jag ut efter att ha legat i solen den femte juni.


Så här ser jag ut idag efter att ha smörjt en gång med BUS för ett par dagar sedan. Jag ser skillnad och känner mig mindre rosa och mer brun. Ansikts-BUS rekommenderas alltså!

Helsingör

På andra sidan sundet ser man Helsingör men vi åkte aldrig över dit.I stället strosade vi runt i mysiga Helsingborg.


Staden sedd uppifrån borgen Kärnan.

Tropical beach

I Helsingborg har de en Tropical beach mitt i stan!Vi var helt ensamma där...

Möjligen för att det var halv storm.

Fika inne

Vi har fått en fikahörna i vårt vardagsrum!


BUS

Min shopping i Helsingborg:Jag har redan tröttnat rejält på den här så kallade sommaren och köpte brun utan sol. Den till vänster är till ansiktet och det har jag aldrig provat förut. Än så länge ser jag inte morotsröd ut, efter en smörjning.

Cityvandrarhem

Vi bodde på Cityvandrarhemmet i Helsingborg i helgen.  


Utsikt från vårt fönster.


Utsikt utan regn för tillfället.


Utsikt om man zoomar in färjan. Jag kan tänka mig att läget intill kajen bidrar till priset på vandrarhemmet för jag tycker inte att 1200 kronor för två personer och två nätter är ett vandrarhemspris egentligen. Det var i och för sig lite av hotellhybrid, men allting kostade extra.

Det blev en dyr helg för jag är van vid att det kan gå flera dagar utan att jag gör av med en krona (förutom att jag går på ICA varannan dag) och nu fick man betala för lakan och handdukar (fast det hade vi med oss), frukost, garageplats och städning. Och så måste man ju äta ordentligt ibland. Jag bara skrattade i panik när vi letade mat på fredagskvällen och gick förbi Gastro med en sparrismeny för 1100 kronor! Bra att vi hittade mysiga cafét Mezo med jättegod pasta för 80 kronor.

Vakt

På Sofiero hittade vi en respektingivande vakt med tatuerad skalle och piercingar.Fast han såg ganska snäll ut när han stod och tuggade på en lakritsrem.

Kulturkullan

Vecka 24

* Läser: Ingen hör hemma här mer än du av Miranda July. Det här är en novellsamling och sådana brukar jag inte läsa så ofta. Än så länge har jag bara läst två av novellerna men de bådar gott. Jag köpte boken till skolan på bokmässan och tjejen som sålde den sa att den var jättebra.

* Lyssnar på: Brothers in Arms med Dire Straits på Spotiy. Album från 1985. Vi var på Mark Knopflers spelning på Sofiero slott i Helsingborg igår. Han hade ont i ryggen och gjorde inte den fartigaste showen utan satt på en stol och spelade gitarr nästan hela konserten. Men som han spelade! Han är fortfarande en av världens bästa gitarrister och att få höra låten Brothers in Arms var bara magiskt!


Knopfler ville inte att vi skulle fotografera honom, men här är publiken.

* Veckans citat:
Väninna: "Jag hade ett slags frågetävling och en fråga var: Vad kallas samekvinnans dildo? Jag tänkte att svaret skulle vara fusklapp men en kille föreslog renskav..."

* Veckans händelse: Berättarfestivalen i Ljungby avslutas på måndag med berättarfest kl.19-23.


Helsingborg

Jag har inte tid att blogga, jag ska till Helsingborg. Flera gånger faktiskt. Denna helg är det en överraskningsresa till maken i 35-årspresent. Inte för att han fyller förrän den 9 juli, men evenemanget vi ska på är imorgon. Och på onsdag ska jag på överraskningsresa med personalen. När vi fick välja mat och det stod Öresundsmeny började vi ana.

Senast jag gjorde en överraskningsresa till Helsingborg var för övrigt när jag åkte Swebus till Göteborg och de skickade mig på den märkliga rutten över Halmstad och Helsingborg... (För dem som inte vet var jag bor; Helsingborg ligger nedåt, Göteborg ligger uppåt.)

Bokfrågornas ABC

Nu har vi kommit fram till bokstaven Ä hos Lilla O:
http://lillaosblogg.wordpress.com/

1. Berätta om en bok som beskriver ett riktigt lyckligt, konstigt, hemskt eller kanske tråkigt äktenskap.

2. Ärlighet varar längst brukar det heta. Vilken bok tycker du om som tar upp ärlighet eller bristen därpå?

3. Vilken bok är den ultimata äventyrsboken?

4. Änglar finns dom? Har du läst någon bra bok där änglar förekommer?

Nej vet ni, det blir en femte bonusfråga idag:

5. Vilken är den äckligaste boken du läst?

1. Mor gifter sig av Moa Martinson.

Mor gifter sig
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9127120546

2. Den besynnerliga händelsen med hunden om natten av Mark Haddon. Christopher är autistisk och säger alltid vad han tycker.
Den besynnerliga händelsen med hunden om natten


http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9174290851

3. Jag älskade Den oändliga historien av Michael Ende. Den kom på svenska 1981.

4. I Flickan från ovan av Alice Sebold är det en död tjej som tittar ned på jorden från himlen.

Flickan från ovan

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173372064

5. Parfymen av Patrick Süskind har några riktigt vidriga scener.

Parfymen : en mördares historia
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9146217142


Nattdrink

Jag kom inte hem jättesent inatt, men när jag var vaken vid tretiden tröttnade jag och gjorde en alkoholfri drink och somnade sedan in.

1 dl vatten
1 tablett Resorb
1 tablett Imovane
1 tablett Magnecyl


Finkläder i regn

Det här är bedrövligt! Regn på utspringet igår, regn när jag skulle gå ut igår kväll, regn vid avslutningen i kyrkan idag.


Vad ska jag ha på fötterna?!


Jag har haft min fina vita klänning som passar i examenstider (men inte i tio grader och regn), kofta och regnjacka.

Avslutningen var fin. Kören sjöng bland annat Kalle Moraeus Underbart. Jag har tänkt att det är en för jönsig text och Moraeus ska hålla sig till sin fiol men med våra duktiga sångare så blev den väldigt bra.


Studenten

Jag har inte tid att blogga, jag ska fira studenten. Ikväll gör jag det med lärarna.

Zlamp

På Norrgavel har de Zlamplampor.


Jag tänker mest på porriga rödsammetlampor, när jag hör Zlamp...

Choklad och antik

Någon har kombinerat sina intressen och öppnat en choklad- och antikbutik.


Det står Antikt, mattor, Chocolat, WB, Chocolat. Jag undrar vad de har för hyra i Lammhult när en sådan här affär kan ta upp hela nedervåningen.


Chokladavdelningen har ett imponerande pralinbord.

Uterum

På Svenssons i Lammhult har de ett fint uterum.


Bokhyllor

Jag är inte särskilt inredningsintresserad men jag tyckte det var jättekul att gå runt på möbelaffärerna i Lammhult. Särskilt på Svenssons där de hade snygga bokhyllor. Jag visar bilderna för maken och säger "se och inspireras!".


Snygg men omöjlig hylla. Det får ju liksom inte plats någonting.


Praktisk hylla om man har runda element.


Också svårmöblerad hylla. Den skulle inte alls göra sig lika fint hos oss när vi fyllt den med skrot.

Lammhult

Idag skulle jag och en kompis på utflykt. Vi hade tänkt oss att gå på lantbruksmuséet Hjärtenholm men när vi var på väg började vi fundera vad som mer låg åt det hållet och kom på att vi skulle åka till Lammhult i stället. Jag har aldrig varit där, men kompisen åker till möbelaffären Norrgavel då och då. Lammhult är specialiserat på möbler.


Vi åt på Vårat fik som en kompis till mig har ägt för länge sedan. Det visade sig vara hans före detta som står där fortfarande och har jobbat där i sjutton år!


På Svenssons har de världens häftigaste visningslägenhet med designmöbler. Den här garderoben tycker jag är fin!


En galen lampa.


En lustig stol.


Skojiga lampor.


Läckert sminkbord.


Det här vet jag inte ens vad det är, men den kostar 19 000 kr.


En soffa som heter Hemmakväll, med Nonstopknappar. Lägg också märke till det enorma vinglaset.


En snygg trappa med förvaring under.

Pådrag

Igår gick jag och Kultur-Karin till hembygdsparken och tittade på högstadieelever. (Om någon står på en scen får man beundra den oavsett ålder...) Pådrag i parken kallades evenemanget med elever från Astradskolan, Kungshögsskolan och Åbyskolan och det kom jättemycket folk trots regnet.


Mycket människor, en hel del regn.


Man såg ganska bra från sidan av scenen.


På dansbanan hade de poesi.


Efter nästan tre timmar började publiken bli rastlös men punkarna diggade Maria som spelade klassisk musik.

Bonden i stan

En kvinna i huset bredvid som stod och snodde våra rabarber blev förvånad när maken kom inkörandes med traktor.


Fontän

Maken har flyttat vår lilla fontän från dammen till en whiskytunna. Den var lite ynklig för dammen.


Arbetsbyxor

Jag har köpt ett par arbetsbyxor. Inte för att jag brukar arbeta så våldsamt men för att det är praktiskt ute vid stugan när jag ska träffa får till exempel.


Glow

Jag fick en tub glow som premie när jag prenumererade på någon tidning.


O-glow från Smashbox, för att sätta färg på kinderna.


Om det är något smink jag inte behöver så är det väl färg för kinderna, jag blir röd på egen hand. Här efter att ha legat en stund i solen.


Och här efter att ha cyklat ganska fort i en och en halv timme. "Men du är ju nästan rödlila!" sa maken och föreslog ett dopp i dammen så nu har jag premiärbadat.

Fiskarsax

Fiskars gör saxar av bra kvalitet.Men denna gick sönder i händerna på mig, den blev för rostig.

Hamburgare

Jag har alltid sagt att jag inte tycker om hamburgare, men jag gick med på att vi kunde prova att grilla själva. Maken snodde snabbt ihop köttfärsbiffar som blev jättegoda.Hm, då är det väl så att jag inte gillar köpta burgare.

Växthus?

Nu tycker jag att det börjar bli lite för mycket växter i vårt växthus.


Det är ju meningen att vi ska få plats att sitta och äta här inne.


Det är bättre att maken pysslar med odlingen utanför.


Sommardag

I fredags kom sommaren till Ljungby på riktigt.


Då blir det kö på glasstorget. Maken ringde och frågade vad jag gjorde vid glasskiosken. Då stod han femtio meter bort och var på väg till Systemet. Vi har olika prioriteringar men jag följde med honom för att bära.

Jobbarhelg

Vi har en anslagstavla i trapphuset.Gubbarna har visst bestämt att det ska vara jobbarhelg nästa helg. Det kan ju de ha, men jag ska ta med mig maken på en hemlig resa.Jag blir lite oroad när det står lift och slagborr, men det är bara att hoppas att huset står kvar när vi kommer hem.


Här är en av gubbarna i arbetstagen. Så länge han är på sitt eget garagetak får han banka så mycket han vill men maken säger att det är en dålig idé att spika i plåttaket.

Uppgradering

På skolans datorer har de uppgraderat allt på nästan samma gång; bibliotekskatalogen, mailsystemet och Explorer. Jag tycker att det är oansvarigt att sätta en dator i händerna på mig när det står "Tillägget kan få Internet Explorer att sluta svara eller krascha" när jag startar den...

Övningsgår

Igår var vi på namngivningsceremoni. Vi hade aldrig träffat barnet förut och jag var nyfiken på hur de skulle uttala hans namn Nathan, på engelska eller svenska. Det visade sig att de sa det, på det för mig nya sättet, med samma betoning som Jonathan. Familjen fick en godiskorg och lillkillen en t-shirt med texten Övningsgår. Det var en trevlig fest vid Bolmens strand.


Kulturkullan

Vecka 23

* Läser: Resan som började med ett slut av Zulmir Becevic´. Det här verkar vara en mycket bra ungdomsbok så här efter 32 sidor. Zulmir har varit och hälsat på grundskolan här men jag har inte hört honom och jag hoppas att jag får vara med och lyssna när han kommer hit igen i höst. Boken handlar om Nino och hans familj som flyr från ett Bosnien i krig och hamnar i Göteborg.

* Lyssnar på: Längtan med Timoteij på Spotify. Album från 2010. Timoteij hade en av de låtarna jag tyckte bäst om i den svenska melodifestivalen. Jag gillar inte helt deras nasala röster, men folkmusik som liknar Sarek tycker jag jättemycket om så jag får väl vänja mig vid sången.

* Veckans citat:
Jag: "Det har kommit en ny sorts mjölk från kossor som man kanske har träffat."
Maken: "Vadå? En lördagkväll på Harrys?"...


Den här mjölken kommer från Reftele.

* Veckans händelse: Pådrag i Hembygdsparken på måndag kl.19. Elever från högstadiet underhåller.

http://www.ljungby.se/Kultur-och-fritid/Evenemang-2/

Bokfrågornas ABC

Nu har vi kommit fram till bokstaven Å hos http://lillaosblogg.wordpress.com/

Berätta om en bok som innehåller ett minnesvärt återseende.

Har du läst någon bra bok om ålderdom?

Vilken bok handlar om ångest, alternativt gav dig ångest?

Jag återanvänder en gammal utmaning från Bokmania och undrar vad som hände i litteraturens värld det år du föddes. 1974 gäller för min del och mer information om detta spännande år kommer senare under dagen!

1. I Mannen som älskade Yngve av Tore Renberg är det ett fantastiskt återseende på slutet.

2. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Jag kan inte nog ofta återkomma till denna ovanligt roliga bok!

3. Har jag läst någon bok om ångest? Ja, ett tag var det nästan det enda jag läste och en av de första var En orolig själ av Kay Redfield Jamison. Det är en klassiker om depressioner som kom ut 1997, men den verkar vara svår att få tag i på svenska nu.  

An Unquiet Mind

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=0679763309

4. 1974 har redan Lilla O själv gjort en ambitiös research på och innan jag såg hennes svar tänkte jag på Nobelpriset som det året delades av Eyvind Johnson, som skrivit aptråkiga Nu var det 1914 , och Harry Martinson som skrivit fina Nässlorna blomma. (Jag råkade först skriva Nässlorna blogga, hehe...)


Sommarfest

Jag har inte tid att sitta vid datorn idag heller för nu ska vi på namngivningsceremoni/femårskalas/spainvigning/fira-att-vännerna-har-bott-i-tio-år-i-ett-hus-party/sommarfest.


Handikappad

Jag har inte tid att blogga när det är så fint så att jag måste vara ute. Det är fullt upp med att åka till stugan, äta utomhus, ligga och läsa på gräsmattan och ta cykelturer. Och springa in och kolla holk-TV emellanåt.

Idag hamnade jag i en diskussion om att man inte ska säga handikappad längre, utan funktionshindrad, men det blir lite svårt med orden. Det var en som frågade; men vad heter det då, förståndshindrad?


"Jag är inte dum, jag har bara lite otur när jag tänker..."

Sötslag

Jag fick sötslag när jag kom hem för jag hittade en alldeles liten valp (med två små tjejer) på grannens gräsmatta.  

Jag: Iiiih, det var det sötaste!
Tjej: Ja, det är min!
Jag: Vad heter den?
Tjej: Bosse.
Jag: Vad är det för sort?
Tjej: Jag vet inte.
Jag: Hur gammal är han?
Tjej: Han är noll år...


Tjejerna ville gärna posera.


Jag var mest intresserad av Bosse.

Dagens outfit

Jag har vunnit en tävling! Även om man har en usel motivering kan man vinna, om man är den enda som tävlar.


T-shirt med tryck: Dagens biblioteksassistentoutfit.

Tack Biblioteksbella! http://lidingostadsbibliotek.blogspot.com/ De har skrivit om mig och tävlingen i ett inlägg den 1 juni!

Holk-TV

Det är lite svårt att se vad vi har här.


Jag tror att det är fem stycken, och vet med säkerhet att de ska föreställa talgoxar. Man ser från dag till dag att de får mer och mer fjädrar och börjar likna riktiga fåglar. Nu är de nästan, men inte riktigt ännu, söta. Kompisar som var och tittade när de var ett par dagar gamla tyckte de såg ut som havsanemoner när man bara såg stora gapande munnar.


Movie star

Nu har jag varit på konsert på skolan som tvåorna med individuellt val anordnat. De var nog ganska nervösa men publiken bestod mest av vänligt sinnade föräldrar och vänner till de medverkande, ingen Jimmy Jump som hoppade in och distraherade som på Eurovision Song Contest, när Spanien sjöng. Kolla här:

http://www.youtube.com/watch?v=91t_TXPr-Bc&NR=1

De hade filmmusik som tema och körde igenom låtar från 70-talet och framåt. Det är ju lite kul när gymnasisterna bjuder på tidsresor när de knappt minns 90-talet.


Cool kille med gitarr


Tjej som sjunger My heart will go on


Jag minns inte vad hon sjöng men det var fint


Hela gänget kör We are the world

RSS 2.0