Höstens färger

Höstens färger är en fin låt med Mauro Scocco, men det var lite märkligt att den släpptes i februari... 
 
Ett hjärtformat träd utanför äldreboendet Åsikten. 
 
Ett annat träd i samma plantering. Förra året hade vi knappt några röda träd här i Ljungby för att det hade varit för kallt och regnigt, men i år verkar fotosyntesen fungera. 
 
Ur dagboken 910930: Marit och jag lyckades med försöket att slippa Solveig i vår grupp men vi misslyckades med ett luktförsök. Herrparfymdoften vägrade att ge sig och Marit fick ingefära i ögat. 

Sömnskola

Det är ironiskt att jag som nästan aldrig går upp före halv nio har sömnproblem, men nu är jag vaken på nätterna och det går ju inte! 
 
Jag ska få gå i sömnskola och läser en bok om sömnproblem. Den första uppgiften man ska göra är att bara sova i sex timmar och gå upp klockan fem! Då är jag död, så det kommer jag inte att göra. Jag skulle bli fullständigt utmattad, deprimerad och orolig av det så jag hoppas att jag får andra tips på sömnskolan. 
 
Ur dagboken 910929: Jag måste skriva nu för jag ringde nyss till Nicke. Han är ihop med Marre men han kanske ska komma och titta när vi spelar i Gävle. 
 
(Här var jag helt dum i huvudet, som trodde att mitt Dalarocksragg i Furuvik skulle komma och titta på min volleybollmatch.)

Hofsnäs herrgård

Bara några km från Torpa stenhus ligger Hofsnäs herrgård och dit kan man gå på fina stigar. Det ligger otroligt vackert uppe på en höjd med sjöar på båda sidorna. Vi åt jättegod tryffelpasta där och det kan man se här om man vill: 
https://www.facebook.com/yfronten
 
 
 
 
 
 
 
Ur dagboken 910928: Åkte på DM i Säter. Spelade mot Vansbro och Avesta. Jag fick inte spela i första matchen som vi vann. 

Torpa stenhus

Jag åkte med göteborgsvännen till Torpa stenhus, som ligger nära Borås. Det var ett projekt jag hade på min lista i Göteborgstrakten och det var jättefint! 
 
 
 
 
 
Ur dagboken 910927: Diabilder med perversa hällristningar på kmk:n. Jenny sa att jag såg ut som en sexgudinna i min baddräkt. 
 
(Konst- och musikkunskapen var spännande och min klasskompis kom med en annorlunda komplimang.)
 

Kulturkullan

Vecka 39
 
* Läser: Stöld av Ann-Helén Laestadius. Fortfarande, jag har inte haft så mycket lästid. 
 
Stöld
https://www.adlibris.com/se/bok/stold-9789189051348
 
* Lyssnar på: Underbart i all misär med Miss Li på Spotify. Album från 2021. Jag tycker om när Miss Li sjunger på svenska och här är många personliga texter. 
 
* Veckans klipp: bebis och killingar
https://www.youtube.com/watch?v=TYuctrgo9UU
 
* Veckans händelse: Thomas di Leva på Gummifabriken i Värnamo på lördag kl.20.30
https://gummifabriken.nu/evenemang/thomas-di-leva-tolkar-david-bowie/

I Göteborg

Jag har haft en trevlig helg i Göteborg och med vännen i Mölnlycke.
 
Det är en tradition att Sylvester Stallone och Bert Karlsson också får träffas när vi ses. 
 
Denna gång träffade vi min kompis från Växjö och hennes kompis som är kollega med min kompis på universitetsbiblioteket i Göteborg så det blev en riktig bibliotekarieträff. 
 
Efter middagen på Taverna Mykonos tog vi en drink på Hagabions café. 
 
Idag hade jag nästan två timmar i Jönköping mellan bussarna, men det gjorde inget för då hann jag luncha på Jensens böfhus och titta på Vättern. 
 
Ur dagboken 910926: Jag och Marit har varit helt sinnessjuka och roliga idag. Jag tror det började på lunchen och sen har vi skrattat åt det mesta. 

Öresundsbron

Tidsinställt inlägg på grund av Göteborgsresa. 
 
Här är Malmö sett från bron, Turning torso skymtar i mitten. Jag åkte Flixbus från Ljungby till Köpenhamn.
 
Hem åkte jag Öresundståg och från bron kan man se vindkraftverken utanför Köpenhamn. 
 
Ur dagboken 910925: Min cykel stod hos Anna Magnusson inatt. Marie har en likadan och hon hade sagt åt Anna att hämta hennes. Jag var lite sur när jag upptäckte att min cykel var borta igår. 

Fuglebakkevej

Tidsinställt inlägg på grund av Göteborgsresa. Denna helg åker jag till Göteborg men har bilder kvar från Köpenhamn som jag vill visa. 
 
Jag gick den fina Fuglebakkevej. Husen i Köpenhamn påminner mig ibland om i England; de är gamla och slitna, men fina och ibland är trädgårdarna förvildade. 
 
Det är vanligt med rött tegel och roliga vinklar. 
 
En fin gammal skola. 
 
Ur dagboken 910924: Idag har jag haft en sån där riktig extremsportardag som det blir ibland. Idrott dubbeltimme med kula, spänsthopp, magövningar m.m. ... Skollagsträning i två timmar vilket gjorde att de två sista lektionerna försvann. ... Sen spelade jag badminton med Schmelling. ... Till sist var det då träning med f-16. 

Att äta i Köpenhamn

Jag kan åka till Köpenhamn ofta (nu igen efter corona) för att jag reser billigt och bor gratis. Nu kostade det bara 129 kr från Ljungby till Köpenhamn med Flixbus, fantastiskt! Tyvärr har det blivit väldigt dyrt där och det är svårt att hitta något att äta till rimliga priser. 
 
De här tjusiga kakorna på Cakenhagen på  Tivoli var till exempel orimliga. Nu är den svenska kronan tråkig så den närmaste kakan som kostar 69 danska kostar nästan 100 svenska! Jag köpte en skumboll (det som ser ut som en bajskorv längre bort i bilden) för 45 svenska... 
 
Här åt jag minsann en sund smoothie bowl, den kostade 89 danska! 
 
Ur dagboken 910923: På tyskan diskuterade vi om vilka man skulle stanna och hjälpa om de hade problem med bilen. I stycket var det en kille med jeans och en cittra. -Är han snygg? undrade jag. 

Färger som skär sig

Jag tycker riktigt illa om färgerna rosa och rött tillsammans, men idag har jag provocerat mig själv. 
 
Färgerna kommer inte fram riktigt, men det är rosa strumpor med stekta ägg på och en röd kofta. Jag hade lite andra saker på mig också eftersom jag skulle till jobbet. Det var visserligen studiedag och inga elever, men ändå. Strumporna syntes inte i skorna. 
 
På morgonen var det bara åtta grader men på eftermiddagen blev det +17 och det kändes fantastiskt. Då tog jag en cykeltur i rosamönstrade tights och röd huvtröja. 
 
Jag stannade till vid ställplatsen för husbilar och upptäckte denna mysiga plats. 
 
Ur dagboken 910922: Inatt sov vi kanske tre timmar. Viveka var tvungen att åka hem rätt tidigt för att plugga naturkunskap. Jag och Maria tog det lite lugnt. Åt frukost och tittade på tecknat på TV. 
 
(Jag var i Stockholm på återträff med språkresegänget från sommarens Hamelnresa.)

Christiania

När jag är i Köpenhamn brukar jag gå till Christiania för jag tycker att det är mysigt där förutom att de säljer och röker hasch helt öppet. Själva idén om en fristad där man får leva som man vill tycker jag är fin. På vissa ställen vill de inte att man fotar, men på andra får man göra det. 
 
 
 
 
 
Ur dagboken 910921: Stockholm är vackert. Stockholm är roligt. Jag kom dit halv tolv och gick runt med Maria i några timmar. Köpte en snygg tröja, blev buren över ett övergångsställe och tog kort på Alice Cooper som var och signerade på Mega. 
 

Kulturkullan

Vecka 38
 
* Läser: Stöld av Ann-Helén Laestadius. Det här är en spännande bok om samerna och deras renar och hur de får kämpa emot folk som dödar renarna. 
 
Stöld
https://www.adlibris.com/se/bok/stold-9789189051348
 
* Lyssnar på: Idde Schultz med Idde Schultz på Spotify. Album från 1995. Jag ville lyssna på den fantastiska låten Den andra dagen i maj, skriven av Staffan Hellstrand och hela skivan är väldigt bra. 
 
* Veckans klipp: ekorrungar
https://www.youtube.com/watch?v=tZNu2H9HfFg
 
* Veckans händelse: Bokmässan i Göteborg, 23-26 september
https://bokmassan.se/bokmassan-2021/

I Köpenhamn

Jag gör ett nytt försök med bilderna jag ville lägga ut igår. 
 
Fredagsrock med TV-2 på Tivoli. Det var underbart att få trängas lite igen! En man som stod framför mig frågade om han stod i vägen, fast det var jag som ställt mig bakom honom. Tyvärr är det en fördröjning innan jag förstår danska och jag kunde inte gärna säga till honom efter fem minuter att han inte stod i vägen. 
 
Jag är osäker på vad detta betyder men tycker inte att varken Regn- eller Räknegatan låter trevlig...
 
Den lille fete låter däremot trevligt. 
 
De gillar "lille" i Danmark. Den lille fete kan jag förstå, men här är Lille Langebro, en nybyggd gång- och cykelbro. Den ligger bredvid Langebro men kunde väl hela Lillebror. 
 
Jag är stolt över att jag redde ut att åka S-tåg med byte från stadsdelen Frederiksberg, där jag bor när jag är i Köpenhamn, in till centrum. När jag precis höll på att lära mig den nya bussrutten ställde de in den på grund av halvmaran igår. Resan hem gick bra och jag fick åka en ovanlig busstur hem från Alvesta förbi  små ställen med lustiga namn. 
 
Ur dagboken 910920: Nu ska jag åka och gratulera Marit. Jag återkommer. Jag gick hem från Marit vid elvatiden. Vi låg och lyssnade på Enya och höll på att somna. 
 
(Det var ju ett annorlunda sätt att fira min kompis sjuttonårsdag på.) 
 
 

I Köpenhamn

Nu har jag kommit hem efter en härlig helg i Köpenhamn. Men vad trött jag blir, nu krånglar blogg.se igen och jag kan inte lägga ut några bilder! 
 
Se gärna mina facebookinlägg här: https://www.facebook.com/yfronten.blogg
och här: https://www.facebook.com/yfronten
 
Ur dagboken 910919: Konstochmusikhistorie-musiken var väldigt kul. Vi sjöng Staffan Stalledräng, dansade en dans och skrev ballader. 
 
 
 
 

I Köpenhamn

Tidsinställt inlägg på grund av Köpenhamnsresa. 
 
Idag tänker jag gå från lägenheten på Frederiksberg i Köpenhamn till Rådhuspladsen, Ströget, Nyhavn och Christiania. 
 
Kanske ska jag upptäcka nya innergårdar som denna. 
 
Ur dagboken 910918: Vaknade till Gary Moores Blues for you och kom att tänka på Marcus. Han har en ful tröja med nåt illgrönt tryck på. 
 
(En gång frågade Marcus om jag ville låna hans kassettband med Gary Moore och jag svarade nej för att jag inte gillade Gary Moore, men ångrade mig sedan för att jag såklart skulle ha velat låna något av Marcus.)

Fredagsrock

Tidsinställt inlägg på grund av Köpenhamnsresa! 
 
Ikväll ska jag gå på Fredagsrock igen. Jag ska se TV-2 som jag faktiskt har en skiva med. Nu fick jag veta att Sanne Salomonsen spelar innan och har jag tur hinner jag se henne också. 
 
Jag har inte varit i Köpenhamn sedan januari 2020 när jag var på Jul i Tivoli. Det årskort jag köpte då kunde jag ju inte använda så jag ska försöka tjata till mig ett nytt. 
 
Ur dagboken 910917: Satt med gott samvete och tittade på när de andra hade idrott. Annelie tyckte inte att jag skulle sitta och läsa läxor så jag fick ta tid hur länge de kunde sitta med fingrarna på knäna. I situps-ställning ungefär. 

Brorsans femtioårsdag

Idag fyller min bror femtio. Han bor i Stockholm och jag hoppas att jag får åka och fira honom en annan gång, men jag har givit honom presenter och pratat med honom i telefon. 
 
 
 
 
Ur dagboken 910916: Gratulerade Lasse på 20-årsdagen. Jag har lyssnat på Roger McGuinn. Han är väldigt bra. 
 

Nü Fiona

Ikväll var jag och väninnan på konsert med Nü Fiona på Lokal 16. 
 
Jag hade inte hört talas om dem innan, men brukar gå på konserter i musikserien från Musik i syd. Det här var en grupp med ungdomar som var riktigt bra! Man märkte av den oerhörda spelglädjen nu när de äntligen får spela för publik. 
 
Det var hotfulla moln idag, men det regnade aldrig på mig. 
 
Det är kul att se makens företag Sysmec dyka upp på oväntade ställen, som här utanför en skola. Oklart vad Bosses följebil gjorde där. 
 
Ur dagboken 910915: Idag är det val. I gymnasievalet vann moderaterna och på högstadiet sossarna och sen Ny demokrati. Hjälp! 
 

Olika saker

Jag gjorde en falukorvsgryta.
 
Det räckte med EN lök. 
 
Vilken trevlig dubbelcykel! (Att det står parkeringsförbud gör inget, det gäller inne i inhägnaden med bord.) 
 
Gräsklipparen brukar klaga på att han är utanför sitt område och idag hittade jag honom ute på vägen... 
 
De här blommorna lyste upp fantastiskt när solen sken på dem. 
 
Ur dagboken 910914: Jag följde med Tina och hennes mamma på Allan Edwall. Han spelade Oidipus och Kafkas Bättre utan hund. Han är otroligt duktig. Jag förstår inte hur han kan stå på scenen helt ensam. 

Cykeltur

Jag fortsätter med min cykelrunda så länge det känns trevligt och idag var det fint. 
 
Ån var stilla. 
 
Korna var stilla. 
 
Jag råkade lura den här gullige killen att jag hade något gott att äta med mig, men jag ville bara klappa honom på mulen. 
 
Ur dagboken 910913: Idag har vi inte gjort mycket vettigt i skolan. Först gick vi till Wahlmanska och tittade på Gertrud Wieselgrens ganska fula tavlor. Men det är kult att ha sett dem för Åsa och jag brukar stå och vråla hennes namn i Vasahallen. 

Kulturkullan

Vecka 37
 
* Läser: Änglarnas sorg av Jón Kalman Stefánsson. Det här är del två i en trilogi om Pojken. Hans bäste vän har frusit ihjäl och han får följa med brevbäraren på en farlig posttur. 
 
Änglarnas sorg
https://www.adlibris.com/se/bok/anglarnas-sorg-9789185849819
 
* Lyssnar på: Senjutsu med Iron Maiden på Tidal. Album från 2021. Maiden låter som de brukar och det är bra, men ibland blir det för långa gitarrsolon. 
 
* Veckans klipp: elefantunge som badar
https://www.youtube.com/watch?v=ON_otYt9MW0
 
* Veckans händelse: Invigning av kulturhuset Grand i Ljungby, 18-19 september
https://www.ljungby.se/kulturhusetgrand

Grillkåta

Igår blev vi bjudna till vänner i grannbyn som har en fin grillkåta. 
 
Där inne satt vi och åt grillat och det var en fin kväll, men när vi cyklade hem spöregnade det. Det gjorde ju inte så mycket för det är bara att ta av de blöta kläderna när man kommer hem. 
 
Ur dagboken 910910: Sprang åttio meter på idrotten. Jag sprang på 13.87 och det var inte speciellt snabbt. Sen simmade vi i tjugo minuter. 
 
Ur dagboken 910911: Roxette började spela halv nio ungefär. Jag avancerade framåt så jag såg jättebra. Det var en väldigt bra konsert, fast jag tycker att de kunde ha sjungit mer från Pearls of passion. 
 
Ur dagboken 910912: Jag satt och asgarvade i matsalen så att alla stirrade på mig. Marcus satt vid bordet bredvid. 

Sista turen med båt

Igår blev det inget bloggat för vi var ute på sjön och sedan åkte vi till stugan och det blev sent. Idag har vi haft tuppslakt men det behöver ni inte se. Här kommer några bilder från Bolmen i stället. Det var nog årets sista tur med träbåten för nu har vi tagit med den till stugan för vinterförvaring. Det var en varm och härlig kväll!
 
 
 
 
Dagboken glömde jag hemma så jag ska försöka komma ihåg att lägga ut några utdrag imorgon. 
 
 

Plommon

Vårt plommonträd har massor med frukt men plommonen är inte så goda i år tyvärr. 
 
Det syns inte, men många är antingen för hårda eller för mjuka. Jag får hålla lite koll och gå ut och klämma på dem varje dag, för det finns nog ändå fler fina plommon än vi hinner äta. 
 
Jag åkte inlines för första gången i år, det är så sällan bra väder för det. Jag vill ha varmt, torrt och vindstilla och här blåser det jämt, men idag var det perfekt! Det blev en fin tur på gamla Riksettan förbi gravfältet. 
 
Ur dagboken 910909: Thomas tog kort på oss till matchprogrammet. Vi stod och skrattade så alla kommer att se helt galna ut. 

Fönsterbyte

Vi har bytt fönster och brädor på södersidan av stugan och ingen annan än vi kommer att tänka på det, så här kommer några bilder mest för mig egen skull på förändringen. 
 
 
 
 
 
Ur dagboken 910908: På pausen gick Emma och jag med shorts, knäskydd och allt till godisfabriken. Vi köpte inte så mycket för vi hade bara en tia var. 
 
(Vi var i Vikmanshyttan och tränade volleyboll och godisfabriken måste ha legat nära sporthallen.)
 
 

Solnedgång

Det är tidiga men vackra solnedgångar nu. 
 
När jag var i Växjö gick jag längsmed Tegnérkyrkogården när solen gick ned. 
 
Det såg ut som om jag har världens längsta ben! Det såg även ut som om jag hade en aggressivt spetsig klänning, men det var för att jag knutit jackan runt midjan. 
 
Ur dagboken 910907: Jag åkte till Emma. Vi spelade in lite från Tracks och jag spelade av en massa från hennes band. Vi har spelat luffarschack, kort och dataspel. 

Höns i trädgården

När vi är i stugan får hönsen gå ute och ibland kommer de in i trädgården. 
 
Det finns en ras som heter Hedemorahöna som jag ju borde ha eftersom jag är därifrån. Detta är nog en blandras men hon höll på att bli faluröd. 
 
De får egentligen inte vara på matbordet, men det var så kul att hon försökte picka i sig pastan genom glasburken. 
 
Den tama hönan satte sig i mitt knä och så övervakade vi maken som målade.
 
Ur dagboken 910906: Jag såg till att vara hemma till tre för att välkomna vår nya diskmaskin. Det var en snygg mupp samt Pär Holmin som fraktade hit den från järnhandeln.
 
(Pär gick i min klass i grundskolan och hur en snygg mupp ser ut vet jag inte...)

Kulturkullan

Vecka 36
 
* Läser: Je m´appelle Agneta av Emma Hamberg. Rolig bok om en kvinna som drar iväg till Frankrike för att ta hand om en pojke, men inget blir som hon tänkt sig. 
 
Je m'appelle Agneta
https://www.adlibris.com/se/bok/je-mappelle-agneta-9789164206725
 
* Lyssnar på: Asle Beck på Tidal. Eftersom Tidal är en norsk motsvarighet till Spotify får jag förslag på norsk musik och det tycker jag är kul. "En norsk artist fra Oslo som lager visepop" enligt norska wikipedia. Trevligt! 
 
* Veckans klipp: dingovalpar på australiensiskt zoo
https://www.youtube.com/watch?v=4aAuXjYsAeA
 
* Veckans händelse: sägenrally på söndag: 
https://www.ljungby.se/sv/uppleva-och-gora/turism/evenemang/sagenrally-i-egen-bil-med-picknickstopp-i-sydostra-sagobygden/

I Växjö

Igår åkte jag till Växjö på pubrunda. 
 
Jag tog på mig partytoppen från Warszawa och kom dit redan vid tre och träffade en gammal pluggkompis. 
 
Vi gick till mysiga Trädgård de luxe.
 
Jag fick äntligen se det stora solrosfältet som ligger i en backe vid biskopsgården. Vi tänkte gå genom hela fältet men det kändes inte så härligt som vi ville utan mest stickigt så vi vände snabbt. 
 
Mitt gäng som jag skulle gå ut med kom senare och det blev en bra runda, men jag åkte hem före dem för jag orkar inte med nattbussen som inte kommer hem förrän halv fyra! Det är rörande med alla som håller reda på att jag inte gillar grönsaker, kryddor, öl, kaffe eller vitt vin, eller också är det bara det att det är stökigt att gå ut med mig så att de kommer ihåg det... 
 
Ur dagboken 910905: På konstochmusikhistoria-musiken spelade jag mungiga så att jag spräckte läppen. Jag gick till Expert och köpte Peter LeMarcs nya till Lasses födelsedag. 

Att gå på galler

Det är läskigt att gå på galler! 
 
Här står jag över ån Lagan.
 
Det är en gammal järnvägsbro och man måste ju inte gå på gallret, men jag ville ut till räcket. 
 
Det är fint att titta ut över ån, så då får man fobiträna och gå ut på gallret.
 
Det är också fint med nyslaget gräs och här behövde jag bara stanna cykeln och ställa mig och titta, utan att behöva gå på galler. 
 
Ur dagboken 910904: Johnny körde in en penna i min rygg och jag ska hämnas nästa gång han har en lika urringad tröja som jag. 
 
(Inte för att jag tror att jag hade särskilt urringat på gymnasiet, men killkompisarna hade det definitivt inte så någon hämnd blev det nog aldrig.)
 

Trädtunnel

Min vanliga cykeltur går på en gammal banvall. 
 
Det är mysigt med trädtunnlar. 
 
Ur dagboken 910903: Första timmen lyssnade vi på ett föredrag med några letter. Det är inte lätt att prata lettiska. På idrotten tränade vi starter. Det var tråkigt. 
 
 

Sömnskola

Jag brukar bli uppstressad vid skolstarten när man ska återgå till vardagen och i år är det särskilt påtagligt eftersom vi inte har varit vana vid att ha alla elever på skolan på så väldigt länge. 
 
Jag ska få gå i sömnskola och hoppas på att få tips på hur jag ska kunna somna lättare. Ett tips till mig själv är att inte ha för stora lakan. Jag har visst snurrat runt i natt...
 
Ur dagboken 910902: Marit och jag höll redovisning på tyska om Hameln. Det gick ganska hyfsat tyckte jag. Skönt att det är gjort. Karin var sjuk så jag hade allmän språkkunskap ensam. 

Gamla kondompaket

Det ligger gamla (tomma) kondompaket i våra väggar i stugan. 
 
De har pillrat in dem mellan brädorna när de var klara. 
 
Bör användas före 1/1 1966! 
 
Ur dagboken 910901: Jag och Marit badade. Det var varmt i luften och kallt i vattnet. 

RSS 2.0