Slänga mat

Jag har hört att i en svensk barnfamilj slängs ungefär 25% av maten som köps. Det här pratade jag om med min familj i somras. Föräldrarna, jag och min bror slänger ingenting. När vi var små åt vi upp allt. Om vi inte orkade äta så åt pappa upp resten. Jag tror aldrig ens våra föräldrar sa att vi skulle tänka på barnen i Afrika, det var så självklart att man skulle äta upp det man tagit. Däremot sa de att om man inte äter upp maten orkar man heller ingen efterrätt. Det där är inte sant. Det finns alltid en liten magskrymsla avsedd att stoppa glass i!

Äter inte folk rester? Det är ju jättepraktiskt att laga mycket mat och äta i flera dagar. Nu fattar jag att det är svårare att beräkna mat till en barnfamilj än till två vuxna, men det kan inte behöva betyda att maten som blir över efter en middag ska slängas.

Jag kan inte slänga kläder, möbler, saker eller knappt något över huvud taget. Girig, glupsk, snål? Ja, kanske det, men kalla mig hellre sparsam, ekonomisk, miljövänlig eller levnadsglad. Kompisarna skrattar åt mig när jag rensar tallrikar på fik, men jag ger dem först en chans att äta det de vill själva innan jag kastar mig över resterna. Då är det inte för att jag är hungrig utan för att jag tycker det är gott och så fel, så fel, så fel att slänga!

Senaste numret (nr 9) av tidningen Hennes är Det gröna numret. De har faktiskt lyckats göra en hel tidning om hur man handlar miljövänligt, både shopping- och beteendemässigt. Jag ska försöka ta till mig en del av tipsen.

Kommentarer
Postat av: mor

Otroligt vad vi har lyckats bra (i vissa avseenden) med vår uppfostran! Verkar handla om exemplets makt. Jag minns när stackars Krister åt fyra portioner seafood i S Fransisco därför att vi andra hade ätit något annat just före middagen och bara inte kunde få i oss mer. Så fiffigt att vi numera kan anse oss vara miljövänliga i stället för snåla.

2008-08-19 @ 19:20:32
Postat av: Maria

man ser till att ha djur o en kompost, då kan man slänga maten utan att den går till spillo... därför är jag van att det är ok att slänga rester - också en uppfostringsfråga tror jag

2008-08-20 @ 08:25:02
Postat av: Ylva

Visst är djur också bra om man inte har en talande skräphög (som sambon brukar kalla mig). Fåren kan äta tråkiga brödkanter så slipper jag.

2008-08-20 @ 18:16:39
Postat av: Elon

Talande skräphög... slasktratt... kärt barn har många namn. Jag är lika dålig på att slänga mat som du. Irriterande bara när en del livsmedel inte håller så länge, så att man till slut MÅSTE göra sig av med dem.

2008-08-20 @ 22:30:32
Postat av: Ylva

Elon. Du har väl aldrig nån mat hemma? ;-)

Vi brukar kalla pappa för familjens avfallskvarn.

2008-08-21 @ 12:27:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0