Bokfemman

Veckans bokfemma hos http://worldofmalin.blogspot.com  har tema glädje. Nu ska jag titta igenom läsdagboken efter de senaste gladböckerna.

1. Gunnar av Bob Hansson. Jag har inte läst ut den än men den får vara med för jag kände tidigt att jag blir glad av den. Bob Hansson har skrivit om en tragisk Gunnar på ett ovanligt komiskt sätt. Svårt att förklara, bör läsas. Som jag skrev tidigare i veckans Kulturkullan påminner berättarstilen starkt om Erlend Loe som annars brukar vara ensam om att skriva på det sättet. Gunnar är 58 år, har fått ett nytt hjärta och förtidspension men trivs inte alls med sitt nya liv som sysslolös.

2. 80 romaner för dig som har bråttom av Henrik Lange. Jag brukar inte vara så förtjust i att läsa serier, men det här är så knäppt så det är roligt. Lange har tagit 80 romaner och komprimerat i vardera fyra serierutor på en sida. Favoriter är bland annat Frankenstein och Mina drömmars stad.

3. Hej! Mitt namn var Elton Persson av Martin Svensson. Jag trodde inte att Martin Svensson, den gamle flickidolen kan man väl nästan kalla honom, kunde skriva. Det här är en rätt så bitsk insyn i kändislivet och befintliga människor nämns vid namn som till exempel journalisten Per Bjurman. Trots att det är en roman undrar man såklart hur mycket som är självupplevt.

4. Demo av Olivia Bergdahl. SM-vinnare i Poetery slam som är sjukt begåvad och bara 18 år. Jag hörde henne på Berättarfestivalen och köpte ett signerat exemplar av debutboken på Bokmässan. Här är ett utdrag ur dikten Jag älskar genier!:

Jag älskar genier.
deras fyndiga  skriverier, genomtänkta komedier, tragedier, ödessymfonier, konstnärskolonier, Bergman och Von Trier
jag älskar konstnärskap i enorma halter
fadersgestalter som sällan lägger hatten på hyllan
och så Dylan, min Dylan, min älskade Dylan

5. Saker jag inte förstår av Lena Sundström. Hur kan man skriva roligt om politik? Lena kan. Jag är inte särskilt insatt i sakfrågorna men det blir roligt ändå och ett bra inlägg i debatten. En sak jag särskilt kommer ihåg är när hon berättade om en TV-intervju med ett råskånskt par efter stormen Gudrun. I andra sändningen hade de textat och när gubben säger "Det är mörkt och kållt" står det "Vi har fått korv".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0