Bra shoppingdag i Stockholm

Jag kliver rakt ut i solen. Genast föregår jag med dåligt exempel inför en dagisgrupp. Jag är så lycklig över att kunna gå med öppen jacka, ingen mössa, inga vantar och jag sneddar över vägen. Dagisgruppen stannar upp på ett prydligt led. De har reflexvästar och skriker en ramsa i kör, ser sig noga om, innan de går över vägen på övergångsstället. Jag går ned i tunnelbanan. Stockholmarna är blasé. Själv har jag svårt att inte stirra på den äldre damen som sitter och pratar med papegojan på sin arm. På tunnelbanan har jag också svårt att inte stirra. Mittemot mig sitter en lång vacker ung man med Versacepåse och berusande parfym. Vart ska man titta på tunnelbanan?

Jag går av på Plattan. Där har jag en galleria som heter Gallerian att genomforska. Först går jag på Cubus och låter bli att köpa ännu en sinnesslött kort kjol fast den kostar endast 79 kronor. Jag går på Mega, min gamla favoritbutik. Den är inte fullt så rolig längre när en skiva kan kosta 199 kronor. Men jag hittar en signerad BWO för 129 som jag betalar hos en nonchalant kille som knappt tittar på mig. Jag går på Designtorget, Gallerix, Mexx, Gate one, MQ, Vero Moda, H&M, Åhléns... På Åhléns köper jag ett litet block eftersom jag vill memorera allt detta. Jag blir lite skrämd vid deras avdelning Nagel Öga. Vem vill ha en nagel i ögat? Jag köper också en skiva fast jag aldrig hört talas om Emrik. Den kostar bara 35 och kanske är värd att låta sig upptäckas.

Jag hör brottstycken av samtal. "Jag ska hem till en polare, dricka lite champagne..." Jag befinner mig bland de lyckade och rika. Expediterna i nästan alla affärer hejar aggressivt så fort man kommer in. Men på Levis är det en otroligt söt tjej som vill hjälpa mig och jag låter henne. Levis är fortfarande ett favoritjeansmärke och jag vill verkligen ha nya. Tillsammans hittar vi ett par som passar och jag köper dem. I den stora passagen mellan butikerna doftar det förföriskt av alla caféer som lockar med jättemuffins, Siaglass och annat gott men jag motstår frestelserna ett tag till.

Jag vet att ledstången alltid går fortare än bandet i rulltrappan men med en dåres envishet håller jag kvar handen på samma ställe så när jag är i slutet har jag en ovanligt lång högerarm. På Lagerhaus har de ett Wayne´s och nu är det dags för en fika; macka och varm choklad. Det kostar 84 kronor, hur kan det göra det? Visserligen fick jag mozzarella på min smörgås och olikfärgade mashmallows i min choklad men det känns ändå nästan komiskt dyrt. Jag går genom Gamla stan. Indiska måste jag alltid gå igenom eftersom de har urgamla valv och säljer nya möbler som ser antika ut.

Jag känner för att köpa något konstigt så jag går till Zapata. Ägaren kommer och öppnar åt mig fast klockan är tjugo i ett och han ska ha öppnat klockan tolv. Jag handlar så mycket så jag får den lite buttre mannen att le en smula. En topp, ett linne, två små burkar med cremeparfym och en ring. Jag går till Steps. Bibliotekariekläder, vad härligt, tänker jag där jag kryssar mellan ställen med randiga trikåplagg. Jag köper en blåvitrandig kjol och får fråga om två gånger innan jag fattar att expediten säger att jag gjort ett fynd. De gör om vid Slussen så jag får gå genom en byggarbetsplats. Kändisspaningen går dåligt så jag går in i Efva Attlings butik. Hon är inte där själv men jag leker med tanken att beställa en exklusiv vigselring. Kanske ska jag fråga sambon först? Dels om vi ska gifta oss snart, dels om han vill betala ringen...

Jag köper skogsbärste på Tea Centre. Jag går till min brors lägenhet och lämpar av shoppingkassarna. Sedan ger jag mig ut på nästa runda. Jag tar tunnelbanan till Slussen och därifrån går jag till Medborgarplatsen. Där har de kebab för 19 kronor och meny för 35. Ha, Wayne´s, vad säger ni om det? Jag vet att de har Lejonet & Björnenglass i Söderhallarna. Pina coladaglassen är milt märklig. Glass ska inte vara seg och grynig samtidigt. Panna cottaglassen är däremot gudomlig.

Jag försöker ta kort på Globen men den syns inte på bild för den har samma färg som himlen. Jag går Folkungagatan för jag har läst om en ny stor godisbutik där. När jag handlat på Godislandet går jag tillbaka till Slussen och tar tunnelbanan hem till min bror. Klockan är fem och jag har haft en bra dag på stan.

Kommentarer
Postat av: Stina

Tips; på tunnelbanan sänker man blicken o läser i sin bok, eller tar någon gratistidning som ligger slängd bredvid dig. Alternativt tittar ut genom fönstret o njuter av utsikten.

2008-02-23 @ 12:41:20
Postat av: Maria

Vad du har hunnit med! o 84 spänn är rätt löjligt för en fika....

2008-02-23 @ 13:31:57
Postat av: Ylva

Stina. Tack för tipsen. Tyvärr fanns det inget att läsa. Jag satt och tittade ut men ibland är det bara mörka tunnlar och då är det lite segt att stirra... Mobilen är bra att greja med, eller titta tomt ut i gången.

Maria. Min specialitet är att fika mig genom städer. Drinkar som kostar 116 är också lite överdrivet.

2008-02-24 @ 12:23:22
Postat av: Sara

Emrik är vår kultursekreterare! Pratade med honom i morse till exempel. Hoppas du gillar skivan.

2008-02-25 @ 11:11:51
Postat av: Ylva

Sara. Vad lustigt att ni har Emrik som kultursekreterare! Jag tycker väl tyvärr att skivan är lite småseg. Han låter lite för likt Cornelis Vreeswijk för att jag ska kunna slappna av. Jag gillade aldrig Cornelis röst men han har skrivit många bra sånger.

2008-02-25 @ 20:09:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0