Bokfemman

Veckans bokfemma (http://worldofmalin.blogspot.com) har tema favoritämne/tema. Jag väljer Kvinnor med problem. Jag läser ofta böcker om det. Kvinnor som jag kan identifiera mig med eller åtminstone känna för. Jag har läst många böcker av svenska kvinnliga författare och några av dem kommer med på listan.

1. Anna, Hanna och Johanna av Marianne Fredriksson. Hon är en av mina absoluta favoritförfattare och måste med på listan. Boken kom ut 1994 och jag läste den nog som ny så jag har inte skrivit någon recension på den och därför fuskar jag lite och saxar från bokus. Anna, Hanna och Johanna är tre kvinnor ur olika generationer i samma familj. Romanen är en resa genom tre kvinnoliv. Berättelsen är också en resa i det svenska samhället där människors levnadsvillkor utvecklas från fattigdom till välstånd. Det är en bok om kärlek som också ställer frågan: Kan kvinnor någonsin bli oberoende?

2. Sömnlös av Barbara Voors. En av de bästa böcker jag har läst, kom år 2000, även det innan jag började föra läsdagbok och såhär skriver bokus: "Jag har slutat att sova. Det finns säkert tusen sätt att somna på, och jag vet inte ett." Savanna Brandts värld är på väg att falla samman. Det är inte bara sömnlösheten som plågar henne. Hon har dessutom börjat få anonyma brev som innehåller ett illa dolt kvinnoförakt. Avsändaren vet var hon bor och hur hon ser ut och tycks till och med känna till hennes sömnproblem. Kan breven ha något att göra med vad som hände en sommar för nästan tjugofem år sedan? Savannah, som då var elva år, bodde med sin familj på ett pensionat där en kvinna blev misshandlad till döds. Fallet är fortfarande ouppklarat och närmar sig preskribering. Savannah får oväntad hjälp av den sympatiske Jack Fawlkner vilket inte underlättar hennes mångåriga celibat.

3. Allt för min syster av Jodi Picoult. Verkligen en av de bästa böcker jag läst! Så sorglig, så spännande, så oväntad! Trettonåriga Anna har alltid funnits där för sin syster Kate - bokstavligt talat. Hon är en designer baby, en perfekt genetisk matchning till systern som lider av en ovanlig typ av leukemi. Hela livet har Anna känt sig som en reservdel till sin syster. Hon var bara några minuter gammal när hon fick donera blod första gången. Nu har hon fått nog. Hon vill ha rätten att bestämma över sin egen kropp och anlitar en advokat för att stämma sina föräldrar. Kate blir snabbt sämre och behöver en ny njure för att inte dö.

4. Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver. Det här är en obehaglig bok som stannar kvar länge i medvetandet. Kevin verkar vara ett alldeles vanligt barn. Det är bara hans mamma Eva som tycker att något verkar vara fel. Hon får dåligt samvete för att hon inte kan älska sin son. Kevin är ofta inblandad i mystiska olyckor. Till slut får Eva rätt i sina farhågor. Kevin skjuter ihjäl sju av eleverna på sin skola. Hela boken bygger på brev från Eva till hennes man Franklin.

5. En sorts kärlek av Ray Kluun. Och så kastar jag in en manlig författare på slutet, en bok som jag läste nyligen. Här blir jag omväxlande arg på och omväxlande medkännande med Sten som är gift med Carmen. Han älskar henne och hon älskar honom och tillsammans har de en treårig dotter och allt verkar så bra. Tills Carmen får veta att hon har en aggressiv sorts bröstcancer. Sten har alltid haft problem med att vara trogen och inte ens när hans fru är dödssjuk kan han hålla sig ifrån andra kvinnor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0