Konstig bok

Det var värst vad jag är produktiv idag! Undrar hur mycket man ska skriva för att komma med på oftastinläggtoppen? Jag är ensam hemma, sambon är i stugan och ringde och rapporterade: "jag har plockat ned lilla skorstenen och halva öppna spisen". Det är bara att låta honom hålla på, det är det han trivs bäst med, medan jag mest läser och skriver. Vi har delat upp det där bra mellan oss.

Vad jag vill göra nu är att varna för en obehaglig bok. Jag har läst Nu heter jag Nirak av Peter Pohl. Han har varit en av mina favoritungdomsförfattare men nu vet jag inte längre. Det här är inte trovärdigt. De enda som jag tycker verkar äkta är Karins pappa och hans nya kvinna men de är ganska perifera figurer. Huvudperson är alltså Karin, som är snart 14 och hennes låtsassyster som heter Nirak. Redan här tycker man att vadå, låtsassyster, det har man när man är fem år kanske. Flummigare blir det när Nirak får berätta i jagperson. Sedan är det Roland, mammans nya pojkvän, som är vältränad gympalärare, vilket inte motiverar varför han möter Karin för första gången endast iförd kalsonger, och nästa gång stringtrosor (trodde det hette kalsonger för män). Karins mamma är ungdomspsykolog men verkar förstå ungdomar dåligt. Karins nye bror (pappans kvinnas son) tror att han vet allt och pratar som en professor. Jag tror inte ett ögonblick på Karin som blir tänd på Roland. Peter Pohl har aldrig varit en 14-årig tjej. Det har jag. Även fast jag var barnslig och oskuldsfull så vet jag nog bättre hur småtjejer fungerar. Det hände att jag fascinerades av äldre killar men hade de velat ta i mig hade jag blivit livrädd. Jag förstår inte vad den här boken ska ha för målgrupp. När jag lyssnade på Peter Pohl på bokmässan var han dessutom butter och nästan otrevlig mot intervjuaren. http://knuff.se/boecker

Kommentarer
Postat av: jonna

Om nåt e konstigt så e det det du skriver. Så klart inte Peter Pohl varit en 14-årig tjej. Det enda du vet bättre e hur DU var som 14-årig. Karin i boken är ju en helt annan sort, som du nog inte vet ett dugg om, du som "inte tror ett ögonblick på Karin". Så klart att gympalärare inte motiverar att Roland är klädd i bara kalsonger, eftersom INGENTING Roland gör mot Karin är schyst. Och just det: att Karin är 14 och har en låtsaskompis är ju själva problemet. Det finns väl inget som säger att PP tror att han berättar om nåt väldigt normalt. Så klart man kan tycka att boken är obehaglig, själva händelserna är ju obehagliga. Men när du motiverar verkar det som du inte fattat boken alls. På bokmässan hade PP precis blivit påhoppad för den här boken. Det kanske inte kändes bra för han?

2008-04-15 @ 20:19:28
Postat av: Ylva

Intressant. De flesta recensioner jag läst har hållit med mig. Och, nä, jag kanske inte har fattat boken alls. Om man kan identifiera sig med Karin är man väldigt ovanlig. Och det kan man ju vara.

2008-04-16 @ 21:53:24
Postat av: jonna

Det där att man ska identifiera sig med bokens huudperson, tycker jag också e en konstig idé. På det sättet får man ju aldrig lära sej nåt om hur andra människor kan vara. Och hur livet kan vara utanför det som man kallar vanligt.

2008-04-17 @ 13:58:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0