Kulturkullan

Vecka 11

* Läser: Roffes livs av Olle Johansson. En guldgruva om man är från Hedemora. Jag läste en intervju med författaren (som jag var tvungen att googla eftersom jag inte kände till honom). Han är född 1956 och har alltså lite äldre minnen än jag av stan men det är ändå mycket jag känner igen. Lite förvirrande är titeln alltså Roffes livs men på framsidan är det en bild av gamla korvkiosken. Jag drar mig till minnes den lilla lustiga kiosken som låg inklämd mellan två högre hus. En gång när jag gick dit med grannpojken hittade jag en tiokronorssedel (MYCKET pengar) och köpte en jättestor glass; blandad mjukglass i strut med blandströssel. Boken har små korta kapitel och man kan diskutera om det kanske är dikter. Den börjar såhär:
Man kan gå till Korv-Kalle och beställa "två i en påse". Då får man en oförstående blick och två Pucko i en plastpåse. Annat var det förr. Då kunde man gå till bakdörren och köpa mellanöl. Till dubbla priset. Man trillade ofta dit. På lördagnätterna, direkt från Folkets park. I kön berättades mustiga historier. Skratten ekade i magen. Strupen var torr som en öken. Sakta närmade man sig den hägrande luckan. http://knuff.se/boecker

* Lyssnar på: The best damn thing med Avril Lavigne. CD från 2007. Avril slog igenom som artonårig arg punkig skejtartjej. Nu är hon 23, gift och verkar lite nöjdare med livet. Fast hon har kvar samma riv i rösten. Bra When you´re gone kan nog kallas ballad. Annars är det lite punkstökigt och påminner om Green day. Första singeln Girlfriend är inte alls bästa låten, den är lite rappig. Kanske hon ville visa en ny sida? Som helhet är det en bra platta och jag tror att hon har mycket kvar att ge.

* Veckans citat:
Man är bara ung en gång men man kan vara omogen hela livet.
(Rolig födelsedagshälning från en kompis.)

* Veckans händelse: Thomas Järvheden på Palladium i Växjö på fredag kl.19. Jag upptäckte Thomas i programmet Ståupp, där han var den rolige programledaren som berättade pinsamma saker som folk gjort och så fick den som kände igen sig i publiken resa sig. Nu är han ute på turné och ska både sjunga och ståuppa.

Uppdatering: Tänk att jag har glassminnen från 70-talet! Fatta hur viktigt det är med glass för mig. Det finns ett annat minne som jag inte har men som mamma och pappa berättat om mig. De hade sagt att de har god glass i Italien och när vi kom dit hade planet knappt landat förrän Ylva, fyra år, undrade "Var är glassen?". Nu har jag läst ut Roffes livs. Det roligaste är att jag känner igen en massa namn. Brorsan har en kompis som är med och säger "Du, jag är inte intresserad av brudar. Jag är bara ute efter total koma." Ett annat bra citat kommer från Älgen angående skilsmässor: "Man super och lever djävulen i tre månar. Sen får man ta se i kragen." Visdomsord från Hedemora!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0