Påsättningskalender

Min väninna började flacka nervöst med blicken när jag sa att jag tittat i min påsättningskalender. Eh, jag har alltså skrivit upp att vi släppte ihop baggen med tackorna den 25 september. Lite fårlära; får är dräktiga i ungefär fem månader. Vi skulle således kunna ha fått lamm i slutet av februari som tidigast. De har brunstperioder med 14-19 dagars mellanrum och brunstens längd är 24-72 timmar (ur Fårboken av Erik Sjödin). Det kan bli lamm när som helst! Det man brukar se att det är nära på är att juvrena blir stora och spenarna pekar rakt ut, men nu är de så ulliga och smutsiga så det är omöjligt att se.

Det var en man som frågade mig en gång om jag var påsättningsbar. Jag vet inte riktigt vad han menade med det. Det var på Ljungbydagarna när vad som helst kan hända... Men påsättningskalendern handlar om fåren.

Det är befriande att åka och träffa fåren för de är så dumma så man behöver aldrig anstränga sig för att känna sig smart. Idag hoppade den ena tackan jämfota av sprall när jag kom. "Här kommer min matmänniska!" tänkte hon nog. DET har de lärt sig.

Sambon tycker att jag bara ser misärfilmer på Bio Kontrast. När jag kom hem igår vid halvtiotiden på kvällen sov han nästan eftersom han skulle gå upp den overkliga tiden fyra i morse. Han frågade om filmen var bra. "Ja, det var en prostituterad och två som dog."

Kommentarer
Postat av: Maria

spännande med lammväntning!

2008-03-11 @ 20:51:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0