Kulturfyran

Veckans kulturfyra från http://kulturbloggen.com:  


1. Snart är det sommar. För många betyder sommar att de tar sig lite extra tid för att läsa. Om du skulle ge tips till någon som dra iväg ut på landet och vill ha lite litteratur med sig till hängmattan, hur ser den tipslistan ut? Vilken bok eller vilka böcker ska plockas med?

2. Liverpool är kulturhuvudstad i Euorpa 2008. Vilken stad i världen tycker du skulle kunna sägas vara 2000:talets kulturhuvudstad?

3. Nedräkningen till Melodifestivalen har börjat i tidningar där reportage och artiklar om Perrelli och andra länders deltagare börjat poppa upp. Kommer du att se Europafinalen? Varför/varför inte?

4. Världskulturmuseet får hård kritik: För få besökare, samlingar som inte packats upp, dåligt samarbete med andra institutioner. Världskulturmuseet i Göteborg ifrågasätts i en utredning som regeringen beställt. (Enligt DN)
Har du varit på världskulturmuseet? Tycker du att argumentet för få besökare hör till som argument för ett museum? Spelar det någon roll om museum har få besökare?

1. Det beror ju på vem som frågar men om jag utgår från mig själv och listar böcker som jag tycker om så kan det bli såhär:
Sömnlös av Barbara Voors - Boken jag brukar säga är den bästa jag läst!
Allt för min syster av Jodi Picoult. Vad jag grät när jag läste denna och så oväntat slutet var!
Gör vad du vill av Erlend Loe - har jag inte läst än men jag har gillat allt han skrivit hittills och denna är jag hemskt nyfiken på eftersom den verkar vara allvarligare än tidigare böcker men ändå påstås vara rolig. Hur det nu kan bli roligt med en 18-årig tjej som blir ensam efter att hennes familj dödskraschat med flygplan och hon överlever ett självmordsförsök.
Utslag av oro av Mark Haddon. En sanslöst rolig bok som jag tyckte bättre om än hans första Den besynnerliga händelsen med hunden om natten.
Hennes mjukaste röst
av Bengt Ohlsson. För det vackra språkets skull och för att jag inte fattar hur en man kan beskriva en kvinna på ett så inkännande sätt.

2. Vilken stad som helst i världen? 2000-talet som i år 2000 fram till 2999?! Inte vet jag. Det första jag kommer att tänka på är Rom. Jag har inte ens varit där, men min bror och hans fru åkte dit på bröllopsresa. Där finns otroligt mycket historiska byggnader och det är en så pass stor stad så att de har mycket kultur att visa upp.

3. Eurovision song contest, ESC, som de säger på TV. Jag vill gärna titta men det krockar med Sydsvenska rallyt som går i Ljungby. Inte för att jag är intresserad av rally men det var så vansinnigt roligt ute på stan förra året så jag vill hellre vara ute. Fast jag vet ännu inte vad som händer så man kanske kan titta lite på melodifestivalen och varva det med stadsfest. Jag tycker inte om Perrelli och det spelar mig ingen roll hur det går för Sverige.

4. Nej, jag har inte varit på världskulturmuséet men jag skulle kunna tänka mig att gå dit. Ja, jag kan nog tycka att det spelar en viss roll hur många besökare ett museum har. Om det kostar en vådlig massa pengar och nästan ingen hittar dit är det som pengar i sjön.


Kommentarer
Postat av: Mor

Jag har läst Loes senaste som heter Muleum på norska. Varför byta namn? Muleum är vad huvudpersonen som liten säger istället för museum och en symbol för det språk som ger sammanhållning i en familj. Bra men inte fullt i klass med de förra böckerna.

Haddons bok har jag också läst och den är jättebra. A Spot of Bother måste väl vara samma?

2008-05-08 @ 22:46:48
Postat av: Ylva

Ja, det var väl en bra titel?

2008-05-09 @ 12:23:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0