Netikett

Nu tycker jag att folk ska sluta hitta dumma saker jag gör på nätet. När jag skulle bli journalist fanns det inte internet, inte i min värld i alla fall. Jag gick media och dokumentation på Malungs folkhögskola 94-95 och press och kommunikation på Klarälvdalens folkhögskola 95-96. Min första mailadress fick jag när jag började på bibliotekshögskolan -97. Jag kan fortfarande inte reglerna kring vad man får och inte får. Upplys mig gärna om hur man får låna bilder för jag tycker det är förvirrande när jag bildgooglar och det står "Bilden kan vara skyddad enligt upphovsrättslagen" och sedan inte om den är det eller inte.

Efter upprörda reaktioner på inlägg om Marie Picasso
http://yfronten.blogg.se/2007/november/marie-picasso-med-woolly-hat.html

http://yfronten.blogg.se/2007/november/fakta-om-marie-picasso.html

tänkte jag att jag skulle vara försiktig. Men det är ju inget kul att blogga om man inte får överdriva och tycka saker.

M, som snokade reda på min kommentar om mammamagar hos http://spiderchick.blogg.se/ , du måste hålla med om att du är jämntjock jämfört med Spider och hennes medicinbollsmage.

Joe Eagan, förlåt, jag trodde det räckte att jag länkade till din sida, inte att jag måste fråga dig om jag fick använda bilden. Inlägget är borttaget. (Ni andra, inlägget handlade om en standup som jag inte tyckte var så himla rolig, så det var ändå ingen bra reklam...)

Den som har rättigheten till framsidesbilden på Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer, var får man ta den bilden lagligt? Jag har hört att det är tillåtet att kopiera bokframsidor om man gör det direkt från förlaget men jag har tittat på Wahlströms hemsida och inte hittat någon bild på boken. Jag fortsätter att göra så här så länge:

Om jag kunde drömma
www.adlibris.com

Kommentarer
Postat av: Helena

Så vitt jag vet får man aldrig anvönda bilder utan att fråga, vare sig man länkar eller inte, om bilden inte uppenbarligen finns i den allmäna domänen (om det nu heter så på svenska). Om du vill vara säker på att du inte bryter mot upphovsrättlagen, så anvönd bilder som har Creative Commons Licens. Kolla på http://creativecommons.org/ och http://bildochfoto.se/2006/12/25/om-gratis-bilder-och-olika-licenser/Du kan begränsa sökningar så att de bara visar bilder med CC licens. Använd tex

Page" rel="nofollow">http://commons.wikimedia.org/wiki/MainPage

http://www.flickr.com/creativecommons/by-2.0/

http://search.creativecommons.org/I varje fall bör du kolla hur upphovsrättsinnehavaren har specifierat att bilden kan användas, tex om det räcker med att lägga till fotografens namn, om du har rätt att modifiera bilden osv.2009-05-30 @ 00:18:47
Postat av: Helena

Ja just det, så vitt jag vet (nummer 2) så får man fritt kopiera bokframsidor.

2009-05-30 @ 00:22:47
Postat av: Maria

var det inte en diskussion om det på biblist? Har för mig att det var fritt att använda omslagen i reklamsammanhang - dit bokbloggar räknades.

2009-05-30 @ 09:55:00
Postat av: Ylva

Tack för info. Men det var hemskt vad besvärligt. Nu vet jag i alla fall vilka regler jag bryter emot... Ska jag behöva ta alla bilder själv?...

2009-05-30 @ 10:24:15
Postat av: Pia

Ja, det är en snårskog.. Oftast lägger jag ju in mina egna bilder, men lånar jag någonstans ifrån så skriver länkar jag och hoppas på det bästa.. ;o)

2009-05-31 @ 22:52:46
URL: http://anjocapi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0