Bokenkät

En bokenkät från Lyran
http://lyrannobel.blogspot.com/2009/09/min-lasenkat.html 

1. Hur såg "lässituationen" ut i din familj? Läste dina föräldrar för dig? Läste de själva? Fanns det tillgång till böcker i ditt hem?
Mina föräldrar läste mycket själva och för oss barn när vi var små. Vi hade många egna böcker och när vi fick besök av farmor och farfar gick jag direkt fram med en Pixi-bok (liten kvadratisk barnbok) och sa "Läs!".

2. Hade du några andra läsande förebilder som barn? Besökte du biblioteket?
Förebilder vet jag inte, men jag har alltid fått höra att det är nyttigt och roligt att läsa. Mina föräldrar är lärare så bildning har alltid varit viktig och en naturlig del av hemmet. De har aldrig tvingat men alltid uppmuntrat till läsning. Jag gick ofta på biblioteket ensam däremot, föräldrarna köpte böcker i stället för att låna. Nu när jag jobbar på ett bibliotek köper jag nästan aldrig böcker.

3. Fanns det tillgång till andra former av "berättande" i din barndom? Berättade någon sagor? Var du på bio eller barnteater?
Jag var med i en filmklubb som visade film i högstadiets aula och tyckte det var jättespännande. Pappa och andra släktingar berättade om hur det var när de var yngre.

4. När och hur upptäckte du tjusningen med att läsa?
Jag har alltid älskat bokstäver och böcker! När Magnus och Brasse hade julkalendern var jag bara fyra år, men då lärde jag mig alfabetet och jag minns att jag satt och läste bokstäver i tidningar utan att ha en aning om vad jag läste.

5. Är det viktigt att läsa? Varför? Spelar det någon roll vad man läser?
Jag tycker det, men jag tvingar inte min man att läsa utan låter honom titta i Biltemakatalogen i stället när det är det han vill. Eleverna på skolan vill jag inte heller tvinga, men jag försöker hitta något de är intresserade av så att de ska tycka att det är kul att läsa.

Det är viktigt för att det är ett tidsfördriv som gör att man lär sig saker samtidigt. Det är bättre att man läser skräp än inget, men jag blir ledsen av alla stendumma bloggar som finns nu och som är jättepopulära för att det är kändisar, eller modebimbos, som skriver och ofta är det så dåligt skrivet att jag vill skrika rakt ut! Visst är jag avundsjuk, men populär betyder inte alltid bra och jag är jätteglad över de få läsare Yfronten har. När jag inte orkar läsa en bok läser jag gärna damtidningar som Amelia och Glamour. Ibland behöver man lättare text, men det ska inte vara grammatik- och stavfel!

6. Vad har du lärt dig av att läsa?
Mycket. Det roligaste jag studerat var litteraturvetenskap, vilken lyx att ligga och läsa i ett helt år! Jag har läst mängder av böcker om psykiska sjukdomar och lärt mig att jag inte är ensam när jag mår dåligt.

7. Vad skulle du ägna dig åt om du inte läste?
Jag skulle nog röra på mig mer, vilket i och för sig vore bra. När jag var tonåring läste jag inte så mycket för då hade jag fullt upp med att umgås med kompisar, träna volleyboll och fundera över livet och killar.


Längst bort står det mest olästa böcker.

Kommentarer
Postat av: Lyran

Jaså, du har också en Biltemaläsare... :-)

2009-09-09 @ 18:03:13
URL: http://lyrannobel.blogspot.com
Postat av: MariaH

nu har jag också svarat på den...

2009-09-18 @ 08:28:04
URL: http://morellens.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0