Kulturkullan

Vecka 26

* Läser: Kioskvridning 140 grader av Peter Törnqvist. Den här boken måste jag verkligen koncentrera mig när jag läser för den är skriven på småländska och jag måste uttala orden inne i huvudet för att förstå. Dialekten är från Sävsjö men jag känner igen uttryck som finns här i Ljungby. Ett exempel: "-Fast de e la inga mening mä nåntingen ijenteligen." "La känns mer Göteborgska för mig, men nåntingen och ijenteligen säger de här. Roligast att läsa för dem som har någon koppling till Småland och jag kan inte riktigt förklara vad den handlar om, men det kan man läsa på Adlibris.  

Kioskvridning 140 grader : en wästern

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9113025309

* Lyssnar på: Dansk musik på www.youtube.com. Jag tycker det är kul med musik med dansk text. Om man börjar med att lyssna på fina Natteravn med (också fina) Rasmus Seebach eller roliga Nitten med Thomas Holm får man förslag som Hej Matematik, Sukkerchok det´ det, Rollo & King och Jakob Sveistrup. Natteravn har av någon anledning blivit jättestor i Sverige, men det finns förstås hur mycket dansk musik som helst som aldrig spelas här.

* Veckans citat: "Man ser skillnad på svenskar och finnar på midsommardagen; svenskar tar två huvudvärkstabletter och finnarna tar en öl och fortsätter dricka!"
(Sagt av en mycket typisk finne som var med på midsommarafton.)

* Veckans händelse: Jennie Abrahamson på hembygdsparken i Ljungby på onsdag kl.19. Gratis! Det är också Peace & lovefestival i Borlänge 28/6 - 3/7 och Roskildefestival 1-4/7. Inte lika gratis. Jennie spelar även på Peace & love den 1/7.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0