Kulturkullan

Vecka 44

* Läser: Småländska ord & läten av Smålands akademi. Det här är en trevlig liten bok som jag tycker att man kan läsa utan att vara specialintresserad av dialekter. Den är fylld av anekdoter som denna om en Jocke Munter: 

"Mot honom hade livet inte alltid varit snällt och trösten sökte han i flaskan. Han misskötte de arbeten han fick och tillvaron gick utför. Tills den dag han gick till kyrkan och blev frälst. Då var byborna redo att ge honom en ny chans och dyrt och heligt lovade han att vakta en kolmila. Men på lördagskvällen dök det upp några forna kamrater som ville locka med honom till stan för att festa om. Till en början var Jocke Munter ståndaktig, men övertalningsförsöken fortskred och till slut tyckte någon att vaktandet av kolmilan kunde väl Jocke lägga i Guds händer. För det argumentet föll Jocke, och när han på morgonkvisten återvände stod kolmilan i ljusan låga. Det är då han fäller de bevingade orden: Dä ä gött ånte ha mät å göre."
(Sid. 19, Karin Alvtegen)

Småländska ord & läten
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185527297

* Lyssnar på: Utan Märta - inget Ljungby med Kitsch på 

http://www.myspace.com/kitschswe

Kitsch har gjort en låt som är på svenska och dessutom en hyllning till hemstaden. Den är det mest lättillgängliga de gjort på länge; det är annars ganska tung synth de sysslar med. Det här är kul för Ljungbyborna och jag skulle vilja ha texten. 

* Veckans citat:
Väninna: Raka rör!
Jag: Sa du "raka röv"?!

* Veckans händelse: höstlov!
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0